Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 10

Vakarų Afrikos amazonės: išskirtine drąsa garsėjusios Afrikos moterys karės šiurpino europiečius

Vieną 1861 m. rudens šeštadienį krikščionių kunigas ir misionierius Francesco Borghero buvo pakviestas į karinį paradą mažos Vakarų Afrikos valstybės Dahomėjos (dabartinis Beninas) sostinėje Abomėjoje. Dahomėjos karalystę to meto europiečiai kartais vadino „Juodąja Sparta“ – dahomiečių visuomenė buvo labai militaristinė, jos karių išpuoliai gąsdino aplinkinius kraštus.
Dahomėjos moterys-karės 1891 m.
Dahomėjos moterys karės 1891 m. / Nacionalinio pasaulio kultūrų muziejaus Prancūzijoje nuotr.

Glelė, tuometinis Dahomėjos karalius, norėjo, kad svečias iš Europos išvystų elitinį jo kariuomenės būrį. Kaip savo prisiminimuose vėliau rašė tėvas Borghero, maždaug 3 tūkst. karių įžygiavo į centrinę sostinės aikštę ir pradėjo imituoti priešo įtvirtinimų puolimą.

Wikimedia Commons pav./Dabartinė Benino valstybė Afrikos žemėlapyje
Wikimedia Commons pav./Dabartinė Benino valstybė Afrikos žemėlapyje

Pagrindiniai ginklai buvo aštrios kuokos ir trumpi peiliai, tačiau dalis turėjo blizgančius beveik metro ilgio ypač aštrius peilius, kurie, kaip karalius informavo kunigą, galėjo priešą perkirsti perpus.

Pirmoji „kliūtis“, kurią turėjo įveikti kariuomenė, buvo krūvos akacijų šakų su aštriais spygliais, kurios sudarė kelis šimtų metrų besitęsiančią barikadą. Tačiau kariuomenė drąsiai veržėsi ir lipo per šią barikadą, o akacijų paliekami dūriai ir įbrėžimai buvo tiesiog ignoruojami.

Tuomet būrys sudalyvavo įsivaizduojamame mūšyje su priešo kariais, imituodami puolimo ir gynybos judesius.

Po to būrys atsitraukė, įveikė barikadą dar kartą, įsiveržė į keletą trobelių ir iš jų ištempė keletą „kalinių“, kuriuos nutempė prie tribūnos, kur sėdėjo būrio pasirodymą vertinantis karalius.

Drąsiausių karių laukė ypatinga karaliaus dovana – spygliuotų akacijų diržai. Šie buvo tuojau pat užsidėti ant liemens, taip demonstruojant atsparumą skausmui.

Generolas, vadovavęs „puolimui“, pasakė ilgą kalbą, kurioje palygino Dahomėjos kariuomenės elitą su Europos kariais ir pabrėžė, kad dahomiečiai bei europiečiai neturėtų būti priešai.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Dahomėjos teritorija ~1894 m. dabartinio Benino teritorijoje
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Dahomėjos teritorija ~1894 m. dabartinio Benino teritorijoje

Kol tėvas Borghero klausėsi kalbos, jo mintys nuklydo kitur. Jis atkreipė dėmesį į generolo figūrą – liekną, bet tvirtai sudėtą. Išdidžią, bet be perdėto pretenzingumo.

Kodėl kunigas skyrė tokį dėmesį išvaizdai? Todėl, kad generolas, tiksliau, generolė, buvo moteris. Visos būrio karės taip pat buvo moterys.

Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Dahomėjos amazonės, apie 1890 m. daryta nuotrauka
Wikimedia Commons / Public Domain nuotr./Dahomėjos amazonės, apie 1890 m. daryta nuotrauka

Kiek žinoma, Dahomėja buvo vienintelė tuometinė pasaulio valstybė, kurios kariuomenėje kovėsi ir netgi elitinius, priešakinius būrius sudarė moterys karės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas