Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 13 /2019 10 02

10 idėjų, kur Europoje pasigrožėti rudens gamta

Vieni rudenį bėga paskui iš žemyno besitraukiančią vasarą, bet gal gaivi rudens vėsa, staiga tvyranti ramybė ir įvairiomis spalvomis nusidažę miškais apaugę kalnai yra būtent tai, ko reikia atitrūkimui nuo kasdienybės. Kur ieškoti gražiausių rudens vaizdų?
Dunojus Rumunijos-Serbijos pasienyje
Dunojus Rumunijos-Serbijos pasienyje / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Ruduo Kelionės

15min jau anksčiau pateikė gidus, kur rudenį ieškoti šilumos ir jūros, kuriuos tiesioginiais reisais pasiekiamus miestus verčiausia lankyti ir kurie Lietuvos pažintiniai takai gražiausi rudens savaitgaliams. Šįkart – kur žemyne ieškoti gražiausių rudens spalvomis nuspalvintų gamtos peizažų.

Dolomitinės Alpės Italijoje

123rf.com nuotr./Dolomitinės Alpės
123rf.com nuotr./Dolomitinės Alpės

Pietų Tirolio provincija Italijoje gali didžiuotis pačiais dramatiškiausiais peizažais šalyje, kurie tik dar labiau išryškėja rudenį. Aštrios Dolomitinių Alpių viršūnės dera prie ryškių rudens spalvų, o panoramos atrodo tarsi iš atviruko, kai viską popiet užlieja vakarėjančios rudens saulės spinduliai. Čia išsibarsčiusiuose kaimeliuose lengvai rasite nakvynę ir progą pasimėgauti itališka virtuve.

Gaujos nacionalinis parkas Latvijoje

123rf.com nuotr./Gaujos nacionalinis parkas
123rf.com nuotr./Gaujos nacionalinis parkas

Sekite pačių latvių pėdomis ir pamatyti „zelta rudens“ (auksinio rudens) vykite į Gaujos nacionalinį parką. Čia rudenį neabejotinai gražiausia pramoga – kėlimasis lyno keltuvu per upės slėnį. Norintys ekstremalesnių pramogų gali ryžtis iš jo šokti ir su lynu. Nedraugaujantys su aukščiu gali vaikščioti vaizdingais takais, kurių metu atsiveria skardžių, atodangų ir romantiškų pilių vaizdai. O visai šalia – ir žavingas Cėsių miestas.

Tatrai Lenkijoje

Kol Zakopanės – Lenkijos žiemos sostinės – dar neužplūdo minios slidinėtojų, ruduo yra puiki proga pasigėrėti kaimyninės šalies kalnais. Tatruose bene privalomas maršrutas yra nusileidimas nuo Kasprovo viršūnės. Taip dar ir pabuvosite Slovakijoje – per pačią viršūnę eina šalių siena. Galite kilti ir leistis keltuvu, tačiau ten keliavusi 15min autorė Małgorzata Mozyro primygtinai siūlo leistis žemyn pėsti viena iš gražiausių trasų Lenkijos Tatruose. Daugiau skaitykite čia.

Dunojus Rumunijos-Serbijos pasienyje

123rf.com nuotr./Dunojus Rumunijos-Serbijos pasienyje
123rf.com nuotr./Dunojus Rumunijos-Serbijos pasienyje

Dunojus Serbijos ir Rumunijos pasienyje ypač įspūdingas – Geležiniais Vartais vadinamas tarpeklis dovanoja gamtos vaizdų ir žmogaus rankų kūrinių sintezę. Unikalius vaizdus kuria kalnuose esantys „Tabula Trajana“ – didelis akmeninis memorialas karinio kelio užbaigimui, didžiausia Europoje akmens skulptūra – karaliaus Decebalo veidas. Jei rudens oras leidžia, keliautojai yra nuplukdomi ir į urvus.

Plitvicos ežerai Kroatijoje

123rf.com nuotr./Plitvicos ežerai Kroatijoje
123rf.com nuotr./Plitvicos ežerai Kroatijoje

Plitvicos ežerai Kroatijoje yra lietuvių seniai numylėti. Tačiau paprastai Kroatija mūsiškiams yra vasaros kryptis – kaip ir dar minioms kitų turistų. Rudenį jų populiariausiose vietose sumažėja, kaitra ne tokia žudanti, o mėlynai žalią Plitvicos nacionalinio parko ežerų spalvą papildo geltonai ir raudonai nusidažę jų krantus apaugę medžiai.

Škotijos aukštumos

123rf.com nuotr./Škotija
123rf.com nuotr./Škotija

Škotijos aukštumos – ideali vieta tiems, kuriems patinka kiek atšiauresnis, nenudailintas gamtos grožis. Vaizdai čia bus ne kaip iš pasakų vaikams, o kaip iš didingų epų. Vienas pažįstamas škotas juokauja, kad ruduo yra geriausias metas Škotijoje, nes išnyksta du labiausiai erzinantys dalykai – mašalai ir turistai. Tada galima ramiai vienumoje gėrėtis raudonais viržiais nuaugusiais laukais ir neįtikėtino ryškumo geltonais dygliakrūmiais pasipuošusiais kalnais.

Romantiškasis kelias Vokietijoje

Vida Press nuotr./Noišvanšteino pilis Bavarijoje, Vokietijoje
Vida Press nuotr./Noišvanšteino pilis Bavarijoje, Vokietijoje

Galbūt ir nėra geresnio laiko pamatyti pasakiškąją Noišvanšteino pilį Vokietijoje nei ruduo. Lyg iš knygos atgijusi balta pilis pati įspūdingiausia, kai ją supantys miškai nusidažo raudona, oranžine ir geltona spalvomis. Romantiškajame kelyje ji toli gražu ne vienintelė žadą atimanti vieta – jis vingiuoja per istorinius miestus ir miestelius, akis džiugina panoraminiai rudeninių miškų vaizdai ir snieguotos Alpių viršūnės.

Bledo ežeras Slovėnijoje

123rf.com nuotr./Bledo ežeras Slovėnijoje
123rf.com nuotr./Bledo ežeras Slovėnijoje

Tikriausiai vienas atpažįstamiausių ežerų ne tik Slovėnijoje, bet ir visoje Europoje. Tokiu jis tapo ne be reikalo – mėlynas vanduo apsuptas miškų ir kalnų, o ežero viduryje esanti sala su bažnyčia atrodo lyg nupiešta. Ypač, kai ryte nuo ežero būna pakilęs lengvas rūkas. Vieta ideali ir nuotraukoms, ir aktyvioms atostogoms – galima važinėti dviračiais, plaukioti baidarėmis, leistis į žygius Julijos Alpėse.

Snoudonija Velse

123rf.com nuotr./Snoudonija Velse
123rf.com nuotr./Snoudonija Velse

Kambrijos kalnuose esantis Snoudonijos nacionalinis parkas – antras pagal dydį Jungtinėje Karalystėje. Kalnai, pakrantės ir miškai į Velsą traukia gamtos mylėtojus iš visos šalies. Kone įspūdingiausius rudens vaizdus galima pamatyti Glynllifon parko apylinkėse. Kelionė puikiai papildys tradiciniai nedideli akmeniniai nameliai, kuriuose rasite židinį ir arbatos ar karšto šokolado.

Eltzo pilis Vokietijoje

Miškų ir slėnių apsupta didinga pilis iš tiesų yra tarsi trys pilys vienoje, ir ji tai pačiai šeimai priklauso jau daugiau nei 800 metų. Pilis stūkso ant 70 metrų uolos, ją iš trijų pusių supa Elcbacho upė ir tankūs miškai, kurie prieš pora dešimtmečių tapo gamtos rezervatu. Aplink ją yra kelios dešimtys žygiams gamtoje tinkančių takų, iš jų populiariausias – Eltzer Burgpanorama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas