Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 lankomiausių Europos švyturių. Kuo jie įdomūs turistams?

Didingiausi Europos švyturiai šimtmečius saugojo jūrininkus ir nušviesdavo naktinį dangų. Šie unikalūs statiniai yra puikūs orientyrai, užtikrinantys ne tik saugumą jūrose, bet ir pritraukiantys turistus.
Fastneto uolos švyturys, Airija
Fastneto uolos švyturys, Airija / 123RF.com nuotr.

Visuose šiuose jūriniuose bokštuose yra kažkas neabejotinai žavingo, gal todėl jie sutraukia šimtus tūkstančių lankytojų, rašoma „The Travel“.

Norintiems daugiau sužinoti apie įdomiuosius statinius, pateikiamas lankomiausių Europos švyturių sąrašas.

10. Mergelės bokštas, Turkija

Mergelės bokštas, viduramžiais dar vadintas Leandro bokštu, yra švyturys, įrengtas mažoje salelėje prie Stambulo kranto. Mergelės bokštas – žymi istorinė vieta Stambulo horizonte, turinti ilgą ir turtingą istoriją, siekiančią net IV a. Laikui bėgant šis statinys atliko daugybę funkcijų, tarp jų – veikė kaip prekybos laivų pajamų surinkimo centras, gynybinė linija ir, žinoma, kaip švyturys.

9. Rubjergo Knudės švyturys, Danija

Rubjergo Knudės švyturys yra šiaurinėje Rubjergo pakrantėje. Tai populiari turistų lankoma vieta Šiaurės Jutlandijoje. Nuo bokšto turistai gali gėrėtis nuostabiais Šiaurės jūros vaizdais. Kranto linija įspūdingai demonstruoja, kaip šią vietą praryja vandenynas, nes kasmet staiga išnyksta keli sausumos metrai.

8. Heraklio bokštas, Ispanija

Pirėnų pusiasalio Galisijos provincijoje esantis Heraklio bokštas yra vienintelis senovinis švyturys, kuris veikia iki šių dienų. Šis švyturys yra seniausias pasaulyje ir vis dar atlieka tas pačias funkcijas, kurias atliko, kai buvo pastatytas. Heraklio bokštas padeda orientuotis laivams, plaukiojantiems Atlanto vandens keliu.

7. Santa Martos švyturys, Portugalija

Santa Martos švyturys stovi pietinėje Kaskaiso centro dalyje, Portugalijoje. Jis yra Kaskaiso uosto švyturys bei naujausia prieplauka. Tai asimetriškas akmeninis bokštas, kuriame vyrauja balta, mėlyna ir raudona spalvos.

6. Fastneto uolos švyturys, Airija

Fastneto uola yra ganėtinai nedidelis, tačiau vaizdingas pusiasalis Airijoje. Būtent čia rymantis švyturys užburia savo aukščiu ir romantiškais vaizdais jūros peizaže. Fastneto uola dar žinoma ir dėl žymiausių pasaulyje jūrinių jachtų varžybų – Fastneto lenktynių (Fastnet Race).

5. Sen Matjė švyturys, Prancūzija

Prancūzija laikoma viena romantiškiausių pasaulio valstybių, natūralu, kad čia galima aptikti ir gražių švyturių. Vienas iš jų – Sen Matjė švyturys, stovintis Plougonvelino regione. Šis švyturys yra prieinamas plačiajai visuomenei ir turistams. Šalia yra ir buvusio vienuolyno liekanos, todėl objektas tikrai įdomus istoriniu, aplinkosauginiu ir kultūriniu atžvilgiu.

4. Žemasis švyturys, Jungtinė Karalystė

Žemasis švyturys yra vienas iš trijų pagrindinių švyturių Somersete, Anglijoje. Šis švyturys yra saugomas valstybės. Jį remia devyni mediniai stulpai, kai kurie iš jų sutvirtinti geležimi. Be to, Žemasis švyturys yra pavaizduotas ir anglų tapytojo Džono Konsteblio kūrinyje.

3. Mergelės salos švyturys, Prancūzija

Praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio pradžioje sukurtas Mergelės salos švyturys yra aukščiausias Europoje. Jo fasadas suformuotas iš bazalto. Pagrindinis švyturio akcentas – masyvūs laiptai su 360 pakopų.

2. Ponta do Arnel švyturys, Azorų salos

Ponta do Arnel švyturys yra vieta, kur turistai gali atrasti įvairiausių įdomybių. Tai ne tik kuklus pastatas uoste, bet ir seniausias Azorų salų švyturys. Jame naudojamas tipiškas atvykimo signalas laivams, įplaukiantiems iš Portugalijos pusiasalio. Į švyturį veda sudėtingas kelias, todėl dauguma turistų tiesiog pasivaikšto aplink. Be to, vaizdai, atsiveriantys nuo aukštesnių vietų, yra geresni nei vien nuo bokšto.

1. Genujos švyturys, Italija

Genujos švyturys yra pagrindinis Genujos uosto orientyras. Šis švyturys ne tik labai padeda kontroliuoti skrydžius vietovėje, bet ir yra Genujos miesto simbolis. Tai vienas iš seniausių žinomų tokio tipo pastatų. Be to, švyturio aukštis siekia 76 metrus, todėl jis yra vienas aukščiausių pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas