Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 patarimų iš beveik 100 šalių apkeliavusio keliautojo lūpų: ko nepamiršti ruošiantis atostogoms?

„Kajokliu Matu“ („Nomandic Matt“) pasivadinęs keliautojas po pasaulį bastosi nuo 2005-ųjų. Vaikinas parašė knygą: „Kaip apkeliauti pasaulį turint 50 dolerių dienai?“ ir dažniausiai dalina patarimus, kaip atostogauti nebrangiai ir pamatyti tai, ko nepamato į masinius šalies traukos taškus plūstantiems turistams. Pats „klajoklis“ yra apkeliavęs beveik 100 šalių.
Keliautojas prie Viktorijos krioklių
Keliautojas prie Viktorijos krioklių / 123RF.com nuotr.

„Pradedančiojo kelionės – tai pražiopsoti autobusai, apsižioplinimai, komiškos situacijos susidūrus su kitos šalies kultūra. Galiausiai pradedi numatyti dalykus ir keliaudamas jautiesi it žuvis vandenyje. Dalinuosi šiais patarimais, kad išvengtumėte mano darytų klaidų“, – prisipažįsta Klajoklis Matas.

Tinklaraštininko aprašytus nuotykius dažniausiai patiria keliaujantys savarankiškai. O kokiu būdu mėgstate keliauti jūs? Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ puslapyje galima įsigyti ne tik organiztuotas poilsines ar pažintines keliones, bet ir vien tik skrydžio bilietus, tuomet išlipę iš lėktuvo galėsite atostogas susiplanuoti savaip ir lėtai tyrinėti šalį.

1. Pasiimkite nedidelį rankšluostį. Taip, viešbučiai suteikia rankšluosčių, tačiau niekada nežinote, galbūt prireiks papildomo pasikloti paplūdimyje, ant gulto ar tiesiog nusišluostyti netikėtai sugalvojus išsimaudyti kokiame nors vandens telkinyje. Vienas nedidelis rankšluostis neužims daug vietos.

Dalis keliautojų baiminasi „skrandžio bėdų“ kelionės metu, tačiau jei matote patiekalą ir jums patinka jo išvaizda – ragaukite. Vietinis maistas yra viena smagiausių kelionės patirčių.

2. Nusipirkite optimalaus dydžio lagaminą. Žmonių natūra – užpildyti susidariusią tuščią erdvę. Jei susidėjus visus daiktus lagamine dar liks tuščios vietos, „viskam pasiruošusio“ keliautojo smegenys šnabždės: „Juk galima įsidėti dar ką nors!“. Dauguma esame linkę prisikrauti daugiau daiktų, negu reikia, tad verčiau iš anksto apribokime save lagamino dydžiu.

3. Pasiimkite papildomą kreditinę kortelę. Ją laikykite ne piniginėje, kitoje vietoje. Jei į jus pasikėsins ilgapirščiai, galėsite ramiai užbaigti savo atostogas, o ne likti svetimoje šalyje visiškai be finansų.

4. Pasiklyskite. Kai gidas skiria laisvo laiko miestui patyrinėti, padėkite į šalį visus „Google Maps“ ir tiesiog tyrinėkite aikštes bei gatves, stebėkite žmones. Žinoma, geriausia, jei pasižymėtumėte žemėlapyje vietą, į kurią reikia sugrįžti, viešbučio vietą. Klaidžiojant galima atrasti kitų labai įdomių miesto vietų, kurios nėra įrašytos į „būtinų aplankyti“ sąrašą.

123rf.com nuotr./Stambulas
123rf.com nuotr./Stambulas

5. Nenešiokite visų svarbiausių daiktų juosmens rankinėse. Labai patogu! Gal ir taip, tačiau jas dažniausiai nešioja turistai ir visi blogų kėslų turintys žmonės puikiai žino, kas jose sudėta. Atidžiai elkitės su savo svarbiausiais daiktais, dokumentais ir pinigais. Be to, turguose juosmens rankinės taip pat išduoda turistus ir kai kuriose šalyse prekeiviai, atpažinę šį požymį, gali būti linkę užkelti kainas.

6. Nusikopijuokite savo pasą ar ID kortelę, nufotografuokite bagažą. Žinoma, ruošdamiesi atostogoms nesitikime nieko blogo, tačiau jei turėsite dokumentų atsargines kopijas (jas laikykite kitoje vietoje, nei originalus), daug lengviau galėsite tiek pranešti apie vagystę policijai, tiek grįžti namo su turimais lėktuvų bilietais. „Klajoklis Matas“ rekomenduoja dar ir išsiųsti šias kopijas sau elektroniniu paštu be to, nusifotografuoti visą turimą bagažą – jei jis pasimestų, galėtumėte greičiau parodyti oro uosto pareigūnams.

7. Išbandykite naują maistą. Dalis keliautojų baiminasi „skrandžio bėdų“ kelionės metu, tačiau jei matote patiekalą ir jums patinka jo išvaizda – ragaukite. Vietinis maistas yra viena smagiausių kelionės patirčių.

8. Rikiuodamiesi į lėktuvą užimkite vietą po verslo klasės keleivių. Verslo klasės žmonės skuba, žino laiko vertę, į lėktuvą susėda greitai. Jei norite kuo greičiau įsitaisyti lėktuve, užimkite vietą už jų. Jei norite stovėti lėktuvo salone ilgesnį laiką, atsistokite už šeimos su vaikais. Šie keliautojai turi daug daiktų ir be to, yra atsakingi už pradedančiuosius keliautojus.

9. Labiausiai lankomas vietas apžiūrėkite anksti, vėlai arba kai visi valgo. Kai kuriuos objektus tenka apžiūrinėti pasistiebus ant pirštų galų, pro kitų turistų galvas. Gudraukite – visiems kažkada reikia pavalgyti, todėl jei objektą aplankysite būtent pietų metų, eilės turėtų būti mažesnės. Jei turite galimybę – eikite itin anksti (jei tai muziejus ar galerija – vos atsidarius), arba jau besibaigiant darbo laikui.

123rf.com nuotr./Turistė Slovėnijoje
123rf.com nuotr./Turistė Slovėnijoje

10. Įsigykite gerus batus! Keliaudami daug vaikštome. Todėl mylėkite savo kojas ir tuomet jos jus nuves į įspūdingiausius šio pasaulio kampelius!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas