Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 „už“, kodėl verta aplankyti Turkiją ir Egiptą: vienas punktas privers aiktelėti

Įsivaizduokite, kiek daug keliautojams, be amžinos vasaros ir jas lydinčio žydro dangaus, gali pasiūlyti Turkija, kuri už Lietuvą didesnė kone 12 kartų.
Egiptas
Kelionė į musulmoniškų tradicijų ir šiuolaikiško spindesio sūkurį: ką verta pamatyti Egipte ir Turkijoje? / 123RF.com nuotr.

Neaprėpiamų dykumų dydžiu, išlaisvintais atvykstančių ilsėtis pomėgiais garsėjantis Egiptas taip pat sufleruoja, kur šią žiemą ir kitą vasarą vyksite.

Bet prieš perkant bilietus, sveika savęs perklausti, kurią kryptį norisi geriau pažinti?

Sutikite, nesusipažinus su šalies ypatumais, galite susidurti su tokiais netikėtumais kaip prastas viešbutis, kelionės nesklandumai ir pan., tačiau patikėjus atostogų planavimą patyrusiam kelionių organizatoriui, teliks susiplanuoti laisvalaikio veiklas.

Taigi, kaip susidėlioti prioritetus gryninantis savo norus, gelbsti 15min ir Tez Tour“ 10 „už“.

Saulės kasdien!

123RF.com nuotr./ Turkija
123RF.com nuotr./ Turkija

Anot R.Lenkauskaitės, būtent vyraujančią orų temperatūrą Turkijoje ir Egipte galima vadinti tuo elementu, kuris užtikrina nuolatinį poilsiausiančių srautą.

O palyginus Tenerifės ir Egipto ar Turkijos kainas, vėlgi, tampa akivaizdu, kad kainos ir kokybės santykis šiuose kraštuose besiilsintiems žmonėms patraukliausias. Kada gi vasaros buvo per daug?

Matyt, su šiuo klausimu sutiktų kiekvienas, besiruošiantis į islamišką kraštą pratęsti vasaros.

Povandeninių pramogų

123RF.com nuotr./Nardymas Raudonojoje jūroje
123RF.com nuotr./Nardymas Raudonojoje jūroje

Nardymo profesionalai, norintys pažinti povandeninį pasaulį, įprastai renkasi Egipto kryptį. Jiems patrauklu panardyti Raudonojoje jūroje su 200 skirtingų koralų, povandeniniais sodais ir unikaliomis žuvimis. Ne mažiau populiarus ir giluminis nardymas, leidžiantis aplankyti laivus –skenduolius.

Tuo metu Turkijos turistai mieliau užsiima egzotiškų žuvų žvejyba Viduržemio jūroje, kur telpa ir pasisėdėjimas su meškere, maudynės atviroje jūroje ir deginimasis laivo denyje. Dažname kateryje įrengta speciali įranga, leidžianti sekti žuvų būrius, todėl laimikis daugiau nei tikėtinas.

Komfortiško atokvėpio

123RF.com nuotr./Bodrumas, Turkija
123RF.com nuotr./Bodrumas, Turkija

Turkija ir Egiptas – lietuvių atostogautojų poilsio klasika, pamėgta dėl paslaugų kokybės už geriausią kainą.

Šeimoms, keliaujančioms su mažamečiais vaikais, tai rojus, nes viešbučiuose ir pramogų zonose apie viską pagalvota: gardų maistą, patogius viešbučių kompleksus, baseinus, SPA zonas bei žaidimų erdves tėvams ir jų atžaloms, tinkančias išvykas ir pramogas.

Kitaip nepavadinsi, kaip tik rojumi šeimoms su mažamečiais vaikais. Prie šių keliautojų poreikių viskas priderinta, o dar ir egzotikos patirti galima.

Neaprėpiamų dykumų fone į atvykėlius žvelgiantys laukiniai kupranugariai, daug kam vien jie yra šių kraštų egzotika. Prie jų prisiliesti, o gal ir pajoti daug kam gali būti įspūdingas pirmas kartas.

Ne mažiau teigiamų emocijų ir adrenalino šeimos pasisemia važinėdamos bagiais safaryje, plaukdamos raftingu ar besileisdamos į nuotaikingą skrydį greitojo nusileidimo Zipline trasa.

Vienu skrydžiu net keleto krypčių

123rf.com nuotr./Pamukalė
123rf.com nuotr./Pamukalė

„Daugeliui atostogų pasirinkimas Šarm Aš Šeicho kurorte atrodo ne tik patrauklus, bet ir patogus, nes pavyksta aplankyti keletą krypčių: Egiptą, Izraelį, Jordaniją (Petrą). Praktiška ir laiko, ir pinigų prasme“, – dar to nemėginusiems rudens ar žiemos atokvėpio idėja dalinasi dešimt metų Egipte gyvenusi „Tez Tour“ atstovė R.Lenkauskaitė.

Asmeninio R.Lankauskaitės arch./Ramunė Lankauskaitė
Asmeninio R.Lankauskaitės arch./Ramunė Lankauskaitė

Norintiems geriau pažinti Egiptą ji siūlo patyrinėti Hurgadą ir senąją šio miesto dalį, pasivaikščioti po rytietišką turgų, taip pat aplankyti faraonų laikus menančią senovės Egipto sostinę Luksorą.

Teigiamų emocijų suteiks Turkijos gamtos suformuotas stebuklas, kur mineralinės Pamukalės versmės, besileidžiančios nuo kalvos, suformavo balto kalcio terasas. Taip pat ir – antikiniai miestai: Hierapolis ir Izmiras bei smaragdiniai Žaliojo Kanjono ežerai.

Istorinių stebuklų

123RF.com nuotr./Egiptas
123RF.com nuotr./Egiptas

Egipte jų išties gausu, pradedant Egipto brangenybėmis: garsiosiomis Gizos piramidėmis (Cheopso, Chafro ir Mikerino), pratęsiant amžinuoju piramidžių sergėtojų – Sfinksu, Luksoru, muziejumi po atvirumu dangumi, pasakojančiu senąją Egipto istoriją.

Neabejotinai vienas tokių archeologinių stebuklų – senovinis, iki šių dienų išlikęs Efeso miestas Turkijoje.

Apgriuvusiame mieste gausu Antikos palikimo – lankytojus pasitinka buvę pirčių kompleksai, didysis ir mažasis amfiteatrai, akropolis, akvedukas, fontanas, Heraklio vartai ir daug kitų įdomybių. Apsilankę čia turistai jaučiasi tarsi pabuvę pačiuose Atėnuose.

Musulmoniškos virtuvės

123rf.com nuotr./Kairo gatvėse
123rf.com nuotr./Kairo gatvėse

„Apie nacionalinės virtuvės ypatumus ir apie tai, kokie patiekalai kam iš tiesų priklauso Egipte ir Turkijoje, gana dažnai tarpusavyje padiskutuoja ir patys vietiniai. Kaip pavyzdį galima išskirti turkišką kavą, kurią egiptiečiai pateiks identiško skonio, tiesa, karštame smėlyje, arba baklavą.

Nors desertas, atrodytų, identiškas, jo skonis Turkijoje ir Egipte skirsis. Istoriškai žvelgiant paaiškinti kiek lengviau: karų ir okupacijos laikotarpiu šalys ir jų tradicijos suvienodėjo, tai juntama ir iki šiol“, – sako „Tez Tour“ atstovė R.Lenkauskaitė. Lankęsi Egipte sutiks, čia ragaujamų patiekalų skoniai, o ir įvairovė, pribloškianti.

Senovės egiptiečiai pasižymėjo puikiais kulinariniais sugebėjimais, be to, skirtingais laikotarpiais dominavusios kultūros taip pat suformavo tam tikrus mitybos įpročius.

Kas šiandien nežino avinžirnių kamuolėlių – falafelių, kebabų ar „fateer“ pyrago, ruošiamo iš plonyčių „philo“ tešlos lakštų, įdarytų pačiais įvairiausiais įdarais, nuo sūrių ir pikantiškų iki saldžių arba visai be įdaro. Anot legendos, pirmasis „fateer“ pyragas buvo iškeptas faraonui ir įdarytas medumi, riešutais ir vaisiais.

Pažintis su dykuma, o gal Kalėdų Senelio gimtine?

123RF.com nuotr./Baltoji dykuma Egipte
123RF.com nuotr./Baltoji dykuma Egipte

Egipte gausu įdomių gamtos objektų, kaip antai Baltoji dykuma, dar žinoma kaip Sacharos el Beyda.

Įprastai dykuma žmonėms asocijuojasi su gelsvu ar rusvu smėliu, tačiau „Baltos dykumos“ smėlis yra stebėtinai baltas, dėl ko vietovė ir pelnė šį pavadinimą.

Naktį ji atrodo kaip Afrikos karštyje netirpstantys sniegynai. Baltosios dykumos plotas siekia apie 300 kvadratinių kilometrų. 2002 metais šiai vietai buvo suteiktas Nacionalinio Egipto Parko pavadinimas.

Išmėginti Turkijoje smėlio minkštumą galima antikos laikais Aleksandrui Makedoniečiui priklausiusiame mieste – Pataroje. Jis, beje, laikomas ir Kalėdų Senelio gimtine.

Anot vietinių, tas pats Šventasis Mikalojus (Saint Nicholas) buvo kilęs iš dabartinės Turkijos! Teigiama, kad jis gimė Graikijos kolonijoje Pataroje ir vėliau gyveno gretimame Miros mieste (dabartiniame Turkijos Demrės mieste). Tiesa, šių apylinkių Kalėdų Senelis karščio nebijo, nes stovint ant smėlio čia jausmas lyg ant žarijų!

Vandens ir atrakcionų parkų

123RF.com/Vandens pramogos – vienas iš dalykų, kurių vaikai tikisi per atostogas Turkijoje
123RF.com/Vandens pramogos – vienas iš dalykų, kurių vaikai tikisi per atostogas Turkijoje

Daugelis viešbučių Turkijoje ir Egipte turi vandens parkus, todėl šeimos su vaikais mielai renkasi poilsį ten.

Štai Turkijoje vienas didžiausių Antalijos regione vandens parkas užima 120 tūkstančių kvadratinių metrų. Čia į baseinus leidžiasi net 52 vandens čiuožyklos, galima irtis plaustais upe, mėgautis dirbtinių bangų baseinais, šaudyti vandens patrankomis, aplankyti delfinariumą ir paplaukioti su delfinais.

Žinoma, čia gausu ir kitokių pramogų vaikams ir suaugusiems: ekskursijos piratų ir povandeniniais laivais, valtimis, kanojomis ir plaustais, o kur dar visad šilti ir švarūs paplūdimiai!

Autentiškų lauktuvių

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje
123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

Ieškantys Turkijoje ir Egipte egzotiškų dovanų namiškiams renkasi toliau nuo turistinių vietų esančias musulmoniškų kraštų turgavietes, o ten jau derasi dėl kaljanų, prieskonių, vietinių saldumynų, aliejų (Argano, juodgrūdės, morkų ir pan.), šviežių vaisių ir pan.

Lankantis Turkijoje būtų didžiulė nuodėmė neaplankyti savo dydžiu, spalvomis ir kvapais garsėjančio Stambulo turgaus. Egipto prekeiviai taip pat nepaliks be egzotiškų lauktuvių: auksui prilyginamo Argano aliejaus, prieskonių, kvepalų, kilimų, prinokusių vaisių, kuriuos turistai skraidinasi dėžėmis ir pan.

Tiesa, Turkija labiau garsėja eteriniais aliejais (avokadų, granatų ir pan.), saldumynais, kilimais. Nepamainoma lauktuve namo tampa ir egiptietiška kosmetika: kaukės, anglies teptukai akims, kūno šveitikliai ir pan.

Sunokusių vaisių

123RF.com nuotr./Vaisių gaiva
123RF.com nuotr./Vaisių gaiva

Turkijoje augantys vaisiai platinami ir parduodami daugelyje Europos šalių. Tačiau tie, kuriuos galima paragauti ir nuskinti vietoje, yra daug skanesni.

Dėl palankios geografinės padėties, šilto klimato ir derlingų žemių Turkija garsėja vaisių ir daržovių skoniu ir kokybe. Granatai, mangai, figos ir dar daugybė nepažintų ir neragautų. Atostogų laikas puikiai tiks skonio receptorių praplėtimui.

Tuo metu Egipte jau skinamas šviežių braškių bei dumplainių derlius, o kiek vaisių ir daržovių pasitiks jus viešbučiuose ant stalų. Neabejojame, kad labiausiai patikusių plantacijas aplankysite ir gyvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas