Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

100-mečio proga – Lietuvos vėliava Olimpo kalno viršūnėje

„Šiais metais švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, Lietuvos vėliavos kyla aukščiausiose pasaulio viršūnėse, tolimiausiuose kraštuose, įspūdinguose ir visiems atpažįstamose vietose. Taip pasauliui siunčiama žinia, kad Lietuva buvo ir bus, ir kad Lietuvos žmonės yra pilni energijos, jėgų ir meilės savo Tėvynei. Todėl norėjosi kažką panašaus padaryti ir Graikijoje,“ – apie sumanymą Olimpo kalne iškelti Lietuvos vėliavą papasakojo Lietuvos ambasadorius Graikijoje Rolandas Kačinskas.
Dalia Srebaliūtė
Dalia Srebaliūtė / Ekspedicijos dalyvių nuotr.

R.Kačinskas pasidžiaugė, kad į kvietimą aukščiausioje Graikijos viršukalnėje iškelti Lietuvos trispalvę ir Vytį atsiliepė būrys lietuvių ne tik iš Graikijos, bet ir iš Lietuvos, Kipro bei JAV, rašoma pranešime spaudai. „Mūsų pasiekimą liudys ne tik nuotraukos, pasakojimai, bet ir dviejose aukščiausiose Olimpo kalno viršukalnėse – Mytike ir Skolio – svečių knygose palikti įrašai apie valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiančią Lietuvą,“ – sakė jis.

Ambasadorius pasakojo, kad šiais metais Graikijoje įgyvendinta ir daugiau projektų, kuriais paliekami lietuviški ženklai šioje šalyje: Atėnų Universiteto botanikos parke pasodintas lietuviškas kadagys, išleista šiuolaikinių lietuvių poetų antologija graikų kalba, prie Atėnų esančios Voulos miesto savivaldybei padovanota lietuviškais ženklais išmarginta maža nemokama bibliotekėlė Graikijos vaikams.

Vienas iš misijos dalyvių, viešųjų ryšių ekspertas ir keliautojas Alkas Paltarokas džiaugėsi, kad ši ekspedicija į Olimpo kalną nebuvo vienintelis su valstybės 100-mečiu susijęs projektas. „Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga organizuojama daugybė gražių akcijų, įgyvendinama ypač originalių idėjų. Tai įrodo Lietuvos piliečių meilę savo kraštui, išradingumą bei ryžtą. Ne „parketinis patriotizmas“, o tikri ir gražūs šimtmečio šventės darbai puošia Lietuvą ir garsina ją visame pasaulyje, – sakė A. Paltarokas. – Misija į Olimpo kalnyną man leido darsyk suprasti, kokia stipri tauta esame.“

Ekspedicijos dalyvių nuotr./Alkas Paltarokas su graikų alpinistu
Ekspedicijos dalyvių nuotr./Alkas Paltarokas su graikų alpinistu

Kitai ekspedicijos dalyvei, vienai iš rizikos fondo „GrayBella Capital“ valdytojų, Rutai J.Laukien tai nebuvo pirmoji įveikta viršukalnė. „Praėjusią savaitę įkopiau į Kazbeko kalną Gruzijoje, kurio aukštis 5032 metrai, ir tai buvo sunkiausias iššūkis mano gyvenime tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai. Tačiau adrenalinas ir endorfinai, užplūstantys pasiekus viršūnę, viską atperka, – pasakojo ji. – Vis dar jaučiau tą adrenaliną, kai pradėjome kopti į Olimpą – dievų kalną. Nors lyginant su Kazbeku 2918 metrų aukštis nepasirodė gąsdinantis, paskutiniai 200 metrų privertė paprakaituoti – aš niekuomet iki tol nesu kopusi uolomis, o čia lipant net akmenys krito iš viršaus!“

Ekspedicijos dalyvių nuotr./Kopimas į kalną Mytike
Ekspedicijos dalyvių nuotr./Kopimas į kalną Mytike

Ruta pasakoja, kad kopimas į kalnus jai padėjo suprasti, jog gyvenime mes galime įveikti bet kokius iššūkius. „Nėra nepasiekiamų viršūnių, jei kelią iki jų suskirstai į mažus žingsnelius. Ir dažniausiai sėkmė ir nesėkmė siekiant tikslų didžiąja dalimi priklauso nuo mūsų pačių požiūrio bei ryžto,“ – sako ji.

Lietuvoje gimusi ir augusi Dalia Srebaliūtė, jau 25 metus gyvenanti Graikijoje, pasakoja visuomet norėjusi įveikti Olimpą: „Dažnai pravažiuodama pro Olimpo kalną pažvelgdavau į jo viršūnę ir kas kartą kildavo didelis noras į ją įkopti.“ Sukūrusi šeimą su graiku, dviejų vaikų mama šią ekspediciją vadina nerealiu nuotykiu. „Kaip smagu, kad Lietuvos atkūrimo šimtmečio proga pagaliau įgyvendinau savo svajonę!“ – sako ji.

Ekspedicijos dalyvių nuotr./Audrius Balaišis
Ekspedicijos dalyvių nuotr./Audrius Balaišis

Kartu į viršukalnę kopęs Audrius Balaišis, investicijų valdymo įmonės vadovas, gyrė ambasadoriaus R. Kačinsko sumanymą kalno viršūnėje iškelti Lietuvos vėliavą. „Kelionėje užmezgiau naujas pažintis su puikiais žmonėmis – lietuviais iš Graikijos, JAV, Kipro, Lietuvos; taip pat graikais, – pasakojo jis. – Tikiuosi, jog šie tarpusavio ryšiai padės bendrauti ir verslauti. Dar kartą įsitikinau kokie nuoširdūs, linksmi ir vienas kitą palaikantys yra lietuviai.“ A. Balaišis sako, kad ši kelionė taip pat buvo labai gera proga pareklamuoti Lietuvą kelyje sutiktiems žmonėms, paskatinti juos aplankyti mūsų šalį.

Ekspedicijos dalyvių nuotr./Lietuviai ant Olimo kalno Mytike
Ekspedicijos dalyvių nuotr./Lietuviai ant Olimo kalno Mytike

Į Olimpo kalną kasmet kopia dešimtys tūkstančių žmonių iš viso pasaulio. Legendomis ir mitais apipintas kalnų masyvas – vienas pagrindinis turistinių objektų šioje Viduržemio regiono šalyje. Graikijai turizmas – šalies ekonominis vardiklis, padėjęs išgyventi per finansinę krizę. 2017 m. Graikiją aplankė rekordinis 30 mln turistų skaičius, o šiais metais šalis tikisi priimti dviem milijonais daugiau. 2017 m. Graikija buvo antra kryptis pagal turistų iš Lietuvos, pasinaudojusių kelionių agentūrų ir kelionių organizatorių paslaugomis, skaičių. Ją aplenkė tik Turkija, o trečioje vietoje pagal populiarumą buvo Egiptas.

Ekspedicija buvo surengta rugsėjo mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas