Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

11 priežasčių šią vasarą aplankyti Korfu salą

Saulei pasukus link pavasario ir ėmus ilgėti dienoms, daugelis pradeda svajoti apie atostogas. Aušra Vadopalienė, ekskursijų vadovė Korfu saloje, pateikia 11 priežasčių, kodėl verta aplankyti vieną iš septynių Jonijos jūros salų, įstrigusią tarp Albanijos ir Italijos krantų.
Korfu sala, Graikija
Korfu sala, Graikija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Graikija Korfu

1. Žalia aplinka

Kas buvo Graikijoje, žino, kad medžių čia mažoka. Tačiau Korfu kitokia. Tie, kurie pabuvojo kitose Graikijos salose, čia nustemba – sala labai žalia. 60 kilometrų nuo šiaurės iki pietų ir 30 km iš rytų iki vakarų dydžio saloje net vasarą nebūna skurdžios saulėje išdžiūvusios augmenijos. Korfu didžiuojasi augančiais keturiais milijonais alyvmedžių, kurių susipynusios šakos su sidabriškai žaliais lapeliais karštą vasaros dieną sudaro gaivų pavėsį.

123rf.com nuotr./Korfu sala, Graikija
123rf.com nuotr./Korfu sala, Graikija

Kalnų serpantinų keliai kerta vešlius miškus, kuriuose į dangų stiebiasi išlakios pušys ir liekni kiparisai. Po jų šakas straksi paukščiai ir smuikeliais griežia cikados, tarp medžių šaknų čiurlena upeliai. Jei nepatingėsite išsukti iš pagrindinio kelio, tikėtina, rasite ir smagiai almančių krioklių. Didžiausias krioklys yra Nimfes prie to paties pavadinimo kaimelio. Tik neapsigaukite. Vidury vasaros jis, kaip ir daugelis kitų, visiškai išdžiūsta, tad neverta jo ieškoti. Tačiau yra vienas kriokliukas, kuris neišdžiūsta visą vasarą – jis yra prie Valanio kaimo, vienos vandeningiausių Korfu upės Tiflos (Akloji). Tik nesijuokite pamatę šią upę – jai toli net iki mūsų Vilnelės.

2. Civilizacijos mažai paliesti kaimai

Planuokite savo maršrutus taip, kad išsuktumėte nuo pagrindinių kelių ir turistinių vietų. Jūsų laukia dešimtys vaizdingų senųjų korfiečių kaimų. Palija Peritija, Agios Stefanos, Agios Markos, Chlomos ir daugelis kitų, kuriuos būtinai turite aplankyti. Jų gatvelės tokios siauros, kad automobiliu galite ir nepravažiuoti. Vaikščiodami šių miestelių gatvelėmis, ne tik užuosite verdamų pietų kvapus, bet ir pro mažą langelį, ant kurio palangės iš vazonų lauk virsta pelargonijų žiedai, galėsite žvilgterėti vidun, o gal pavyks praverti seniai nebegyvenamo namo duris ir ten rasite apleistą alyvuogių spaudyklą. Tik nepamirškite pasisveikinti su praeiviais! Kaime įprasta labintis net su nepažįstamais.

3. Kerintys vaizdai

Nors vairuojant serpantinu iš įtampos daugeliui drėksta delnai, pamažu priprasite prie siaurų Korfu keliukų. Sukite iš Paleokastritsos į Lakones kaimą. Pakeliui rasite kelio išplatėjimų, kur galima pasistatyti automobilį ir grožėkitės vaizdais. Po kojomis pamatysite didžiulę širdies formos Paleokastritsos įlanką.

123RF.com nuotr./Paleokastritsos įlanka Korfu
123RF.com nuotr./Paleokastritsos įlanka Korfu

Kita vieta, kuri nepaliks jūsų abejingų, – Kaizerio sostas. Tai kalnas pietinėje salos dalyje, prie Peleko miestelio, kur viršuje yra apžvalgos aikštelė. Pasakojama, kad Bavarijos kaizeris Vilhelmas II čia mėgo dairytis po salą. Ne veltui – iš šios vietos matyti ne tik visa sala, bet ir Albanijos pakrantės kontūrai. Tačiau, jei norite atidžiau pažvelgti į Albaniją, geriausia kopti į Pantokratoro kalną, iš ten kaimynė kaip ant delno. Beje, jei esate aktyvus „Instagram“ tinklo vartotojas ir geros nuotraukos jums svarbios, į Kaizerio sostą važiuokite vakare, leidžiantis saulei – nufotografuosite vieną gražiausių saulėlydžių Graikijoje.

123RF.com nuotr./Pantokratoro kalnas Korfu saloje
123RF.com nuotr./Pantokratoro kalnas Korfu saloje

4. Laukiniai paplūdimiai

Žmonės moka milijonus už galimybė pabūti vieniems, o čia nemokamai... Korfu vis dar galima rasti laukinių paplūdimių, žinoma, jei pavažiuosite toliau nuo turistinės šiaurės kurortų ar nepabijosite paeiti keletą kilometrų pėsčiomis. Nepamirškite pasiimti su savimi vandens – ten nėra kur nusipirkti.

Paplūdimių, besitęsiančių kilometrus, galite rasti salos pietuose: Arkoudilas, Kanouli, prie Gardenos esantis Slaptasis paplūdimys, Megahoros...

Korfu vis dar galima rasti laukinių paplūdimių, žinoma, jei pavažiuosite toliau nuo turistinės šiaurės kurortų ar nepabijosite paeiti keletą kilometrų pėsčiomis.

Tokiuose paplūdimiuose galite būti vienui vienas, net nusimesti maudymosi kostiumėlius, tiesa, reikės susitaikyti su tuo, kad nebus paplūdimio skėčio ir gėlo vandens nusiprausti, nenueisite į barą išgerti šalto alaus. Užtat šiuos trūkumus atpirks nepaliesta gamta ir tyla.

Beje, daugelis turistinių salos paplūdimių yra lengvai pasiekiami. Jie gali būti su auksiniu smėliu, žvyru ar akmenimis, bet visuomet su turkio spalvos vandeniu.

123rf.com nuotr./Glifada paplūdimys
123rf.com nuotr./Glifada paplūdimys

5. Kultūros ir istorijos objektai

Dauguma muziejų yra salos sostinėje – Kerkyros mieste, – Archeologijos, Azijos meno muziejus glaudžiasi rūmuose su nuostabiais sodais ir marmuriniu fontanu, Bizantijos muziejus, senųjų Jonijos pinigų muziejus, Mon Repos, kuriame užaugo Anglijos karalienės Elžbietos II sutuoktinis princas Filipas ir daugelis kitų. Šalia Kerkyros miesto stovi įspūdingi Achilijono rūmai, tai – buvusi Austrijos imperatorės Elžbietos, vadintos Sisi, rezidencija su įspūdingais sodais, paveikslais ir statulomis. Folkloro muziejų rasite Acharavio miestelyje, o alyvmedžių – Kinopiastės kaime.

123rf.com nuotr./Korfu senamiestis
123rf.com nuotr./Korfu senamiestis

6. Įspūdinga muzikos tradicija

Muzikinė Korfu tradicija yra žinoma visame pasaulyje. Graikijoje sala garsėja Jonijos muzikos akademija. Korfiečių šeimai yra garbė, jei joje mokosi jų vaikai.

Korfu saloje yra daugiausia orkestrų ne tik visoje Graikijoje, bet ir Balkanuose. Beveik kiekvienas didesnis kaimelis turi savo orkestrą. Korfu gyventojų meilė muzikai siekia XVIII a. Viena šio klestėjimo priežasčių buvo italų operos įtaka, lėmusi tolesnį salos muzikinį kelią. Geriausias būdas pamatyti ir išgirsti Korfu orkestrų pasirodymą, žinoma, yra Velykos. Beje, šioje saloje gimė kompozitorius Spyros Samaras, kuris gerai žinomas pasaulyje kaip olimpinio himno kūrėjas.

7. Korfu Velykos

Velykos – svarbiausia ortodoksų religinė šventė. Svarbesnė nei Kalėdos. Velykos Korfu sutraukia minias turistų, kaip ir Venecijos karnavalas. Visą Didžiąją savaitę filharmonijos orkestrai groja sostinės – Kerkyros – senamiesčio gatvėse.

Per minutę muzika iš gedulingos pasikeičia į linksmą. Korfiečiai pradeda švęsti pavasarį ir atgimimą.

Didįjį penktadienį rengiama eisena, kurią seka orkestrai. Didžiojo šeštadienio rytą iš bažnyčios išnešami salos globėjo Šv. Spiridono palaikai ir keliauja po miestą, žinoma, lydimi gedulingos orkestrų muzikos. O 11 val. ryto iš namų langų ir balkonų į gatves ima lėkti pilni vandens raudoni ąsočiai, kurie dūžta, atsitrenkę į žemę. Per minutę muzika iš gedulingos pasikeičia į linksmą. Korfiečiai pradeda švęsti pavasarį ir atgimimą.

Prisikėlimo naktį centrinę Spianados aikštę nušviečia ferjeverkai. Neatsilieka ir mažesni miesteliai – vidurnaktį gyventojai ima sprogdinti... dinamitą. Sekmadienį beveik kiekviename kieme pasklinda ėriuko, kepamo ant iešmo, kvapas, kaimynai lanko kaimynus.

8. Tradiciniai renginiai

Jei nespėsite į Velykas, nenusiminkite, Korfu yra daugybė švenčių. Saliečiai nepamiršta savo tradicijų ir papročių, todėl visus metus vyksta renginiai šiems papročiams atminti. Vien tik Šv. Spiridono šventė švenčiama tris kartus per metus. Yra bendros salos ir šalies šventės ir savo šventes turi kone kiekvienas miestelis, pavyzdžiui, Vlachernos vienuolyne Švč. Mergelės Marijos nekaltas prasidėjimas minimas liepos 2 d., rugpjūčio 6 d. – šventė Pantokratoro vienuolyne, rugpjūčio 15 d. siaučia Kasiopio festivalis ir t. t. Todėl būtinai pasidomėkite, kada jūsų artimiausio kaimelio šventė, nors dėl įspūdingo reginio verta pavažiuoti ir tolėliau.

9. Pilvo šventė

Ne paslaptis, kad į Korfu verta vykti vien dėl maisto. Tavernose rasite tradicinių graikiškų patiekalų, tokių kaip vištienos vėrinukai suvlaki, tačiau neapsigaukite – Kofu virtuvė ypatinga, nes jai įtaką darė daugelis čia šeimininkavusių okupantų ir visų pirma venecijiečiai. Patiekalų pagrindas, žinoma, alyvuogių aliejus, dedama daug česnakų, daug pipirų, paprikos ir pomidorų. Tradiciniai salos patiekalai – pastitsada, sofrito, burdeto ir daugelis kitų.

Į Korfu verta vykti vien dėl maisto.

Norint išbandyti autentiškus korfiečių virtuvės skonius, neužtenka apsilankyti viename iš daugybės turistinių salos restoranų, nes juose, tikriausiai, jums bus patiekta tradicinių patiekalų imitacija. Skanių ir tikrų patiekalų galite paragauti kaimo tavernose, kur virtuvei vis dar vadovauja močiutė arba senelis.

Tik Korfu saloje galite paragauti ir čia augančių kinkanų likerio, tokio nerasite niekur kitur Graikijoje.

123rf.com nuotr./Kinkanai
123rf.com nuotr./Kinkanai

10. Bendraukite su vietiniais

Didžiuodamiesi savo sala ir tradicijomis, vietiniai pirmiausia vadina save korfiečiais, o tik po to – graikais. Dėl kultūros, turtingos praeities bei tradicijų korfiečiai yra malonūs ir svetingi. Jie mėgsta ilgus pokalbius ir lėtą gyvenimą. Tad nenustebkite, jei kaimo tavernoj prisėdus tik puodelio kavos jūsų pokalbis užtruks kelias valandas.

Turėkite omeny – eiti šokti zeibekiko kartu, šiukštu, negalima.

Jei vakare tavernoje pateksite į korfiečių kompaniją, teks šokti, dainuoti ir net groti, taip pat daug valgyti ir gerti, o gal ir ploti, šitaip palaikant tradicinį zeibekiko šokantį graiką. Turėkite omeny – eiti šokti zeibekiko kartu, šiukštu, negalima. Tai – vieno vyro šokis, kuriuo jis pasakoja savo išgyvenimus.

11. Keliaukite patys arba su organizatoriais

Šią vasarą kaip niekad anksčiau daug lėktuvų iš Lietuvos skris į šią žalią Jonijos salą. Vos pustrečios valandos ir jūs – atostogų rojuje.

Keliones į Korfu salą rengia didieji kelionių organizatoriai „Novaturas“ ir „Tez Tour“ – jų lėktuvai kils nuo gegužės 23 d. pirmadieniais.

Korfu salą galima pasiekti ir patiems su „Ryanair“ oro bendrove. Skrydžiai prasidės kovo 30 d. ir vyks du kartus per savaitę trečiadieniais bei šeštadieniais, o nuo birželio 6 d. – tris kartus per savaitę: pirmadieniais, trečiadieniais ir šeštadieniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius