Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

12 patarimų, kaip sutaupyti keliaujant

Vieni išsvajotoms atostogoms taupo apskritus metus ir tuomet tas karališkas dvi savaites leidžia sau viską. Kiti stengiasi kelionėse neišlaidauti, nes kuo mažiau išleisi – tuo greičiau galėsi išvykti į kitą kelionę! Iš tiesų „taupyti“ nereiškia riboti save ar maitintis tik greitojo maisto užkandinių sumuštiniais – juk jokia naujiena, kad paėjus vos keliomis gatvėmis toliau nuo pagrindinių turistų traukos objektų galima papietauti gerokai pigiau. Portalas theplanetnd.com išskyrė dar 12 patarimų, kurie padės kelionėje išleisti mažiau.
Santaupos kelionėms
Santaupos kelionėms / 123RF.com nuotr.

Kelionių krypties pasirinkimas

Kai kuriose šalyse be 5 eurų net kavos nepavyks atsigerti. Tuo metu kitose už tokią sumą išeitų sotūs pusryčiai dviem. Tad į ką atkreipti dėmesį renkantis kelionių kryptį?

1. Paplūdimiai ir palmės – panašūs, bet vienose šalyse pigiau, o kitur – brangiau. Pavyzdžiui, jei svajojate apie kelionę į egzotišką kraštą, apie balto smėlio paplūdimius ir palmes, galite apžiūrėti Maldyvų, Filipinų netgi Bora Bora salos kryptis, tačiau Tailandas paplūdimiais ir egzotiška gamta nenusileidžia minėtoms šalims, o kainuos pigiau. Dar viena įspūdinga ir mažiau brangi šalis – Vietnamas. Galbūt ši šalis rečiau mirga socialiniuose tinkluose, kur vasarą visi giriasi savo atostogomis, tačiau priminsime, jog Vietnamo teritorija – ištisa jūros pakrantė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tiltas Vietname
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tiltas Vietname

2. Šalies kainų lygį įvertinkite pagal nakvynės kainas. Jei šalyje galima rasti pigių nakvynių, tuomet ir maisto kainos kavinėse bus atitinkamos.

3. Nebrangios šalys. Jei norite pažinti Aziją, didelių sumų neišleisite keliaudami po Pietryčių Azijos šalis, pavyzdžiui, Kambodžą, Indoneziją. Europoje mažiau išleisite atostogaudami Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje ar Rumunijoje. Lietuviai juokauja, kad Turkijoje – pigiau nei Palangoje. Iš tiesų atostogos šioje šilto klimato šalyje prilygsta atostogų Lietuvos kurortuose kainai.

Jei pasiryžote perskristi Atlantą, tikrai mažiau nei JAV išleisite keliaudami po Meksiką, Peru ir Braziliją.

4. Ne patys „karščiausi“ taškai. Kai kurios šalys nėra giriamos kelionių kataloguose, tačiau jose galima pamatyti ne mažiau įspūdingą gamtą. Tai – Mongolija, Nepalas ar Šri Lanka. Iš Europos šalių neretai nepelnytai pamirštamos Albanija, Juodkalnija – tai kryptys, galinčios pasiūlyti tiek įspūdingus kalnų vaizdus, saulėtus kurortus, tiek pažintį su unikaliomis vietos tradicijomis.

123rf.com nuotr./Ksamilas, Albanija
123rf.com nuotr./Ksamilas, Albanija

Kaip keliauti, ką aplankyti ir kur pavalgyti

5. Keliaukite „ne sezono“ metu. Tik nepamirškite, jog „ne sezonas“, kiekviename regione gali būti skirtingas. Pavyzdžiui, Karibų salose būtent vasaros mėnesiai yra „ne sezonas“. Europoje, daugumos populiarių kurortų sezonas sutampa su lietuviškąja vasara, tačiau, pavyzdžiui, pietų Italijoje net ir rudenį skaisčiai švies saulė, termometro stulpelis kils virš 20°C, o kainos jau bus mažesnės dėl „nesezoninio“ laikotarpio. Turkijoje pavasaris taip pat dar bus „ne sezono“ metas, nors šilumos mums, lietuviams, ir pavasarį sočiai užteks.

6. Valgykite ten, kur valgo vietiniai. Pasiteiraukite vietinių kavinių rekomendacijų savo gido, pažįstamų, gyvenančių toje šalyje, o galbūt tiesiog vietinių gatvėje. Jei kavinėje ar restorane valgo vietiniai, vadinasi, maistas yra šviežias, skanus ir įperkamas.

Tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje viešbučiai suteikia nuolaidas, jei nakvynė užsakoma iš anksto.

7. Apsipirkite vietiniuose turguose. Ypač jei lankotės Rytų šalyse, pamirškite „duty-free“ suvenyrų parduotuves oro uostuose. Įsigykite rankų darbo kūrinių tiesiai iš juos kūrusių žmonių turguose. Pirma, tokiu būdu prisidėsite prie vietos gyventojų ekonominės gerovės – o tai ir turėtų būti turistų bei keliautojų „misija“. Antra, jei pageidaujate, galėsite pasiderėti, o tai kartais yra linksma pramoga.

Shutterstock.com nuotr./Matros turgus
Shutterstock.com nuotr./Matros turgus

8. Nepraleiskite nemokamų pramogų/muziejų/lankytinų vietų. Daugumoje Europos miestų galite atrasti nemokamų lankytinų vietų. Kitas patarimas – jei norite per trumpą laiką pamatyti daug ir tam turite kelias dienas, įsigykite vadinamąjį „pasą“ („pass“ – leidimą įeiti į daugumą miesto muziejų/galerijų). „Viskas viename“ kainuos pigiau nei pavieniui.

9. Planuokite. Kelionių organizatorius „Novaturas“ pataria laiku (t.y. – iš anksto) įsigyti norimą kelionę. Tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje viešbučiai suteikia nuolaidas, jei nakvynė užsakoma iš anksto. Todėl ir kelionių organizatoriai išankstinių pardavimų metu savo klientams gali pasiūlyti geriausias atostogų kainas. Pavyzdžiui, šiuo metu jau prasidėjo atostogų Turkijoje 2020-iesiems metams pardavimai.

Suskubę ne tik įsigysite kelionę žemesne kaina, bet ir turėsite „saugiklius“, tokius kaip mažiausios kainos garantija, galimybė keisti kelionės kryptį bei keliaujantį asmenį, jei netikėtai pasikeistų planai.

10. Apgalvokite savo poreikius. Ką labiausiai norėsite veikti per atostogas? Jei norisi tingaus poilsio – rinkitės viešbučius su baseinais ir ant jūros kranto. Jei norisi keliauti ir tyrinėti – miesto tipo viešbučius miesto ar kurorto centre. Jei ramybės – nesirinkite į šeimas orientuotų viešbučių, kur didžioji dalis svečių bus su mažaisiais keliautojais.

11. Skirkite laiko perskaityti keliautojų atsiliepimams. Savarankiškai ar per kelionių organizatorių renkantis viešbutį rekomenduojama paskaitinėti atsiliepimus apie dominančius viešbučius. Tokiu būdu nepermokėsite už aplinką ar paslaugas, kurios jums neaktualios, labiausiai tikėtina, jog apsistosite ten, kur sumokėta suma atneš didžiausią komfortą ir patenkins jūsų poreikius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Keliautojai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Keliautojai

12. Laikas – pinigai. Ir jei turite laiko – pinigai kapsi jūsų naudai. Jei turite progą apeiti kelias suvenyrų parduotuves, kelias kavines ar restoranus, galiausiai, jei turite laiko ištyrinėti šalį, į kurią keliaujate, iš anksto, visa tai leis palyginti kainas ir pasirinkti geriausią pasiūlymą už geriausią kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas