1. Australija
Daugelis australų neįsivaizduoja Kalėdų be pavlovos – uogų deserto, kurį paprastai valgo po sočios vakarienės. Pavlova yra morenginis desertas, į kurio sudėtį įeina ir plakta grietinėlė bei įvairios uogos – nuo aviečių, braškių, šilauogių iki serbentų.
2. Austrija
Mažučiai vanilės sausainėliai, vadinami kipferl, yra tikrieji pranašai Austrijoje, kad Kalėdos jau čia pat. Visą Advento laikotarpį jų galima rasti vietinėse kepyklėlėse, taip pat namų virtuvėse. Tai trapios tešlos kepiniai, paskaninti vanile ir migdolais.
3. Belgija
Speculaas yra plonyčiai traškūs sausainiai, kuriuos paprastai valgo ne tik belgai, bet ir olandai prieš Šv. Mikalojaus dieną. Savo skoniu jie primena daugeliui įprastus imbierinius sausainius.
4. Brazilija
Rabanada yra braziliška skrudintos duonos versija, kurią vietiniai gamina ir valgo prieš ir per Kalėdas. Paprastai ji valgoma ne sausa, bet kartu su kvapniu sirupu, pagamintu iš porto vyno.
5. Kanada
Nors šio deserto pavadinimas yra „Viščiuko kaulai“, su vištienas jis nieko bendro neturi. Tai aštrūs cinamonu kvepiantys kieti saldainiai, kurių viduje – šokoladas. Be šio deserto kanadiečiai neįsivaizduoja žiemos švenčių. Kanadiečiai sako, kad „Viščiuko kaulus“ gali mėgti arba nekęsti jų – tačiau ignoruoti nepavyks.
6. Kolumbija
Daug kolumbiečių per Kalėdas paruošia arroz con leche, kuris yra ryžių pudingas. Kolumbijoje tai – tradicinis Kalėdų desertas. Kiekviena šeima turi savo šeimos receptą, tačiau dažniausiai pudingo paruošimui naudojamas pienas, prieskoniai, razinos ir ryžiai.
7. Kroatija
Švenčių laikotarpiu dubenėlį su fritule gali rasti kiekvieno kroato namuose. Šis desertas – tai mažytės keptos spurgos su romu, citrinų žievelėmis, razinomis. Viršus paprastai pabarstytas cukraus pudra.
8. Čekija
Galite neabejoti – kiekvienoje Prahoje veikiančioje Kalėdų mugėje tikrai rasite trdelnik – tradicinį švenčių pyragą, gaminamą iš cukraus, cinamono, riešutų ir sluoksniuotos tešlos. Jo ypatinga forma išgaunama apvyniojant tešlą ant specialaus cilindro.
9. Didžioji Britanija
Figgy pudingas, dar žinomas kaip slyvų pudingas ar tiesiog Kalėdų pudingas, yra klasikinis angliškas Kalėdų laikotarpio desertas. Šio pyrago pagrindą sudaro džiovinti vaisiai, prieskoniai ir daug alkoholio.
10. Prancūzija
Calissons yra lygaus paviršiaus ir kieti saldainiai iš migdolų, džiovintų vaisių ir cukraus. Jų paviršius aplietas glajumi.
11. Graikija
Graikijoje Kalėdos nebūtų Kalėdos, jei namuose nebūtų šviežutėlių medaus skonio sausainių melomakrona. Šis desertas pagamintas iš tipiškų Viduržemio jūros regiono produktų, tokių kaip medus, alyvuogių aliejus ir įvairūs riešutai.
12. Vokietija
Lebkuchen yra vienas seniausių vokiškų desertų – jis žinomas nuo 1300 metų. Tai minkštas keptas sausainis, kurio ypatingas skonis išgaunamas dėka prieskonių bei ant viršaus užtepamo glajaus.
13. Vengrija
Vengrai per Kalėdas gyvenimą saldina beigli – vyniotiniu su aguonomis ir riešutais.
14. Islandija
Laufabrauð pažodžiui būtų galima versti kaip lapų duona. Iš tiesų šis desertas yra lengvas ir plonas tarsi tikras lapas. Kad sukurtų šiuos ypatingus skanėstus islandų šeimos susiburia ir drauge juos gamina. Tai – kasmetinė daugelio šeimų tradicija.
15. Norvegija
Migdolinis žiedų pyragas, vadinamas kransekake, populiarus visą šventinį laikotarpį. Tradicinis skanėstas paprastai susideda iš 18 žiedų. Šis „tortas“ dažnai būna papuošiamas mažomis Norvegijos vėliavomis.