Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 kalėdinių desertų iš viso pasaulio: kuriuos esate ragavę?

Pagalvokite: su kokiu saldumynu jums siejasi Kalėdos? Greičiausiai atsakymų bus ne vienas, bet tarp jų, ko gero, bus ir imbieriniai sausainėliai ir kūčiukai. Šie dalykai įprasti mums, tačiau kitose pasaulio šalyse šventiniai desertai kur kas įvairesni. „Business Insider“ kviečia susipažinti su 15 jų ir šalimis, kuriose šie desertai būtini ant Kalėdų stalo.
Turistė rankose laiko trdelnik
Turistė rankose laiko trdelnik / 123rf.com

1. Australija

Daugelis australų neįsivaizduoja Kalėdų be pavlovos – uogų deserto, kurį paprastai valgo po sočios vakarienės. Pavlova yra morenginis desertas, į kurio sudėtį įeina ir plakta grietinėlė bei įvairios uogos – nuo aviečių, braškių, šilauogių iki serbentų.

123rf.com /Pavlova
123rf.com /Pavlova

2. Austrija

Mažučiai vanilės sausainėliai, vadinami kipferl, yra tikrieji pranašai Austrijoje, kad Kalėdos jau čia pat. Visą Advento laikotarpį jų galima rasti vietinėse kepyklėlėse, taip pat namų virtuvėse. Tai trapios tešlos kepiniai, paskaninti vanile ir migdolais.

123rf.com /Kipferl – tradicinis Kalėdų desertas Austrijoje
123rf.com /Kipferl – tradicinis Kalėdų desertas Austrijoje

3. Belgija

Speculaas yra plonyčiai traškūs sausainiai, kuriuos paprastai valgo ne tik belgai, bet ir olandai prieš Šv. Mikalojaus dieną. Savo skoniu jie primena daugeliui įprastus imbierinius sausainius.

123rf.com /Speculaas sausainius per Kalėdas valgo ir belgai, ir olandai
123rf.com /Speculaas sausainius prieš Kalėdas valgo ir belgai, ir olandai

4. Brazilija

Rabanada yra braziliška skrudintos duonos versija, kurią vietiniai gamina ir valgo prieš ir per Kalėdas. Paprastai ji valgoma ne sausa, bet kartu su kvapniu sirupu, pagamintu iš porto vyno.

123rf.com /Braziliškos Kalėdos neįsivaizduojamos be „rabanada“
123rf.com /Braziliškos Kalėdos neįsivaizduojamos be „rabanada“

5. Kanada

Nors šio deserto pavadinimas yra „Viščiuko kaulai“, su vištienas jis nieko bendro neturi. Tai aštrūs cinamonu kvepiantys kieti saldainiai, kurių viduje – šokoladas. Be šio deserto kanadiečiai neįsivaizduoja žiemos švenčių. Kanadiečiai sako, kad „Viščiuko kaulus“ gali mėgti arba nekęsti jų – tačiau ignoruoti nepavyks.

6. Kolumbija

Daug kolumbiečių per Kalėdas paruošia arroz con leche, kuris yra ryžių pudingas. Kolumbijoje tai – tradicinis Kalėdų desertas. Kiekviena šeima turi savo šeimos receptą, tačiau dažniausiai pudingo paruošimui naudojamas pienas, prieskoniai, razinos ir ryžiai.

123rf.com /„Arroz con leche“ arba ryžių pudingas
123rf.com /„Arroz con leche“ arba ryžių pudingas. Panašų skanėstą gamina ir mėgsta turkai

7. Kroatija

Švenčių laikotarpiu dubenėlį su fritule gali rasti kiekvieno kroato namuose. Šis desertas – tai mažytės keptos spurgos su romu, citrinų žievelėmis, razinomis. Viršus paprastai pabarstytas cukraus pudra.

123rf.com /Fritule
123rf.com /Fritule

8. Čekija

Galite neabejoti – kiekvienoje Prahoje veikiančioje Kalėdų mugėje tikrai rasite trdelnik – tradicinį švenčių pyragą, gaminamą iš cukraus, cinamono, riešutų ir sluoksniuotos tešlos. Jo ypatinga forma išgaunama apvyniojant tešlą ant specialaus cilindro.

123rf.com /Trdelnik
123rf.com /Trdelnik

9. Didžioji Britanija

Figgy pudingas, dar žinomas kaip slyvų pudingas ar tiesiog Kalėdų pudingas, yra klasikinis angliškas Kalėdų laikotarpio desertas. Šio pyrago pagrindą sudaro džiovinti vaisiai, prieskoniai ir daug alkoholio.

10. Prancūzija

Calissons yra lygaus paviršiaus ir kieti saldainiai iš migdolų, džiovintų vaisių ir cukraus. Jų paviršius aplietas glajumi.

123rf.com /Calissons
123rf.com /Calissons

11. Graikija

Graikijoje Kalėdos nebūtų Kalėdos, jei namuose nebūtų šviežutėlių medaus skonio sausainių melomakrona. Šis desertas pagamintas iš tipiškų Viduržemio jūros regiono produktų, tokių kaip medus, alyvuogių aliejus ir įvairūs riešutai.

12. Vokietija

Lebkuchen yra vienas seniausių vokiškų desertų – jis žinomas nuo 1300 metų. Tai minkštas keptas sausainis, kurio ypatingas skonis išgaunamas dėka prieskonių bei ant viršaus užtepamo glajaus.

123rf.com /Vokietijos mugės pilnos šių šventinių sausainių, kurių pavadinimas – „Lebkuchen“
123rf.com /Vokietijos mugės pilnos šių šventinių sausainių, kurių pavadinimas – „Lebkuchen“

13. Vengrija

Vengrai per Kalėdas gyvenimą saldina beigli – vyniotiniu su aguonomis ir riešutais.

123rf.com /Taip atrodo aguoninis vyniotinis, arba beigli
123rf.com /Taip atrodo aguoninis ir riešutinis vyniotinis, arba beigli

14. Islandija

Laufabrauð pažodžiui būtų galima versti kaip lapų duona. Iš tiesų šis desertas yra lengvas ir plonas tarsi tikras lapas. Kad sukurtų šiuos ypatingus skanėstus islandų šeimos susiburia ir drauge juos gamina. Tai – kasmetinė daugelio šeimų tradicija.

15. Norvegija

Migdolinis žiedų pyragas, vadinamas kransekake, populiarus visą šventinį laikotarpį. Tradicinis skanėstas paprastai susideda iš 18 žiedų. Šis „tortas“ dažnai būna papuošiamas mažomis Norvegijos vėliavomis.

123rf.com /Norvegiškas Kalėdų „tortas“ – kransekake
123rf.com /Norvegiškas Kalėdų „tortas“ – kransekake

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai