Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 patarimų keliaujantiems su mažais vaikais

Pagausėjus šeimai kelionės nesibaigia – tačiau jas reikia labiau apgalvoti ir kruopščiau susipakuoti daiktus. Keliauti bus ramiau, jei pasiruošite netikėtumams. Karla Courtney iš portalo Quantas.com bei kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovai dalinasi dešimčia patarimų, kurie padės išvengti nesusipratimų šeimos atostogų metu.
Keliavimas su vaikais
Keliavimas su vaikais / 123RF.com nuotr.

Skrydis

1. Maistas skrydžio metu. Oro linijos leidžia užsakyti specialų maistą vaikui, kuris bus patiektas skrydžio metu. Pirkdami bilietus atkreipkite į tai dėmesį.

2. Skriskite naktį. Jei jūsų vaikas naktį kietai miega, tikėtina, jog jis pramiegos ir didžiąją dalį skrydžio.

3. Paaiškinkite skrydžio taisykles. Iš anksto paaiškinkite, kas vyksta skrydžio metu, kad vaikui reikės ramiai sėdėti, klausyti oro linijų personalo. Užtat yra ir linksmoji dalis – galima apžiūrėti miestus iš viršaus, būti danguje, valgyti skanius užkandžius, žiūrėti filmukus.

123RF.com nuotr./Skrydis lėktuvu su vaiku
123RF.com nuotr./Skrydis lėktuvu su vaiku

4. Kuo užsiimti skrydžio metu. Užimkite vaiko dėmesį pasakų knygomis, spalvinimo knygelėmis. Dalis oro linijų turi specialiai vaikams skirtų žaidimų rinkinį.

5. Greita saugos postų patikra. Oro uostose galima užsisakyti greitą saugos postų patikrą (vaikams iki 7-erių metų amžiaus ji suteikiama nemokamai). Tai leistų išvengti iki apsaugos darbuotojų vingiuojančių eilių ir pataupyti vaikų kantrybę kitoms dar laukiančioms eilėms.

6. Kėdės su daugiau erdvės priekyje. Lėktuvo sėdynes su daugiau vietos kojoms dažniausiai užsisako aukštaūgiai, tačiau kelionių organizatorius „Novaturas“ pataria apie tai pagalvoti ir mažylių tėvams – tiesiog turėsite daugiau erdvės, ypač jei vaikus paimsite ant rankų.

Lagamino pakavimas ir pasiruošimas kelionei

7. Skrydžiui pasiimkite vaistų nuo skausmo, mėgstamą žaislą, papildomą užkandį, vaikiškas ausines. Vaistų gali prireikti, kad numalšintumėte kilusį ausų skausmą skrydžio metu. Dėl medikamentų pasitarkite su savo vaiko gydytoju.

Paimkite vaiko mėgstamą žaislą ir vieną „siurprizą“ – žaislą ar linksmą knygelę, apie kurį vaikas nežinos, tačiau jį įteiksite kokiu nors sunkiu momentu, pavyzdžiui, viduryje ilgo skrydžio, ar laukiant oro uosto laukimo salėje.

Vyresniems vaikams galite leisti momentiniu fotoaparatu arba telefonu fotografuoti kelionės įspūdžius. Jei vaikas dar per mažas fotografuoti, pasiūlykite nupiešti tai, ką šiandien matė ir įsiminė.


Į rankinį bagažą įsidėkite papildomą aprangos komplektą tiek sau, tiek vaikui (jei skrendant jį supykintų), taip pat daugiau servetėlių, nei manote, kad gali prireikti.

Jei vežatės lopšelį ar mažylio kėdutę, pasitikrinkite, ar galite ją neštis į lėktuvo saloną, ar tai bus laikoma papildomu bagažu.

8. Vyresnius vaikus įtraukite į daiktų pakavimą. Paaiškinkite, kokį kiekį daiktų jie gali pasiimti. Mokyklinio amžiaus vaikams galite nupirkti nedidelį lagaminą ant ratukų ir kuprinę. Žinodami, kad daiktus teks nešti patiems, jie labiau apgalvos, ką pasiimti.

9. Pasitikrinkite, kokios miegojimo sąlygos jūsų viešbutyje. Dauguma didesnių viešbučių turi ir gali kambaryje pastatyti vaikišką lovelę, tačiau dėl visa ko perklauskite arba paprašykite kelionių agentūros patikslinti, kokio dydžio ta lovelė, ar ji tikrai tinka jūsų vaiko amžiui. Taip pat pasitikslinkite, kuriame aukšte bus jūsų kambarys, ir jei viešbutyje nėra lifto – prašykite žemesniųjų aukštų.

123RF.com nuotr./Vaikas ruošiasi atostogoms
123RF.com nuotr./Vaikas ruošiasi atostogoms

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Dovilė Zapkutė rekomenduoja pasirinkti šeimos atostogoms tinkamą viešbutį, pavyzdžiui, su vandens kalneliais ar vaikams skirtomis animatorių programomis. Taip ir mažyliai bus užimti, ir tėvams liks šiek tiek laiko atsikvėpti nuo kasdienių priežiūros rūpesčių.

10. Tyrinėkite savo kelionės kryptį. Parodykite vaikui žemėlapį, paaiškinkite, ką pamatysite. Galite netgi kartu išmokti kelių pagrindinių žodžių (pavyzdžiui, „laba diena“, „ačiū“) tos šalies, į kurią vykstate, kalba.

Nuvykus į vietą

11. Pasilikite laiko prisitaikyti prie laiko skirtumų. Jei skrendate toliau ir vietinis laikas stipriai skiriasi nuo lietuviško, yra viena auksinė taisyklė: lengviau yra vaikus išlaikyti budrius ilgiau, nei įprasta (nors jie dėl to ir bus irzlesni), nei juos užmigdyti anksčiau, nei jiems įprasta.

Jei pirmąją dieną visą šeimą išlaikysite „neužmigusią“, kitomis dienomis jau bus lengviau prisitaikyti prie naujo dienos režimo.

123RF.com nuotr./Mažoji atostogautoja
123RF.com nuotr./Mažoji atostogautoja

12. Nepriplanuokite per daug. Keliaujant su vaikais bus netikėtumų. Pagalvokite, ką anksčiau nuveikdavome per vieną dieną (kai neturėjote vaikų) ir šias veiklas išdalinkite į dvi dienas. O kartais – galbūt ir tris. Jei ketinate eiti į galeriją, muziejų, restoraną, nepamirškite į tą dieną įterpti ir vaikiškų veiklų.

13. Sukurkite žaidimą iš sunkių etapų. Patarimų autorė dalinasi asmenine patirtimi – einant nemenką atstumą Didžiąja kinų siena ji savo sūnų paragino ieškoti auksinės monetos. Mama šokoladinę monetą, įvyniotą į auksinį popierėlį, turėjo kišenėje ir „netyčia“ pametė ją prieš pat gana ilgos sienos pabaigą. Vaiko džiaugsmui nebuvo ribų!

14. Leiskite vaikams fiksuoti kelionės įspūdžius. Vyresniems vaikams galite leisti momentiniu fotoaparatu arba telefonu fotografuoti kelionės įspūdžius. Jei vaikas dar per mažas fotografuoti, pasiūlykite nupiešti tai, ką šiandien matė ir įsiminė. Jei įspūdžių per daug, klauskite, priminkite. Po kelerių metų bus įdomu pavartyti šiuos piešinius ar nuotraukas su vaiko prierašais.

123RF.com nuotr./Vaikas ekskursijoje į akvariumą
123RF.com nuotr./Vaikas ekskursijoje į akvariumą

15. Užsiregistruokite į organizuotas ekskursijas. Jei pavargstate keliaudami patys – pasidomėkite organizuotomis ekskursijomis – jų yra labai įvairių ir dalis skirtų būtent mažųjų džiaugsmui – tai įvairūs parkai, muziejai, zoologijos sodai. Kelionių organizatorius „Novaturas“ užsienio šalyse ekskursijas rengia lietuvių kalba – vaikams dėl to dvigubai smagiau, nes jie gali „ištardyti“ gidus visais jiems rūpimais klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas