Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 minutės po teroro atakos Stambulo oro uoste buvusi Greta Dambrauskaitė: „Kas įvyko, sužinojome iš interneto“

„Dabar jaučiuosi gerai. Atrodo, lyg tai buvo kaip sapnas. Vakar dar šiek tiek buvo išlikęs šokas, bet šiandien jau esu rami ir judu pirmyn“, – 15min pasakojo Greta Dambrauskaitė. Antradienio vakarą ji iš Rygos atskrido į Stambulo Atatiurko oro uostą kaip tik tuo metu, kai čia buvo įvykdytas teroristinis išpuolis. Oro uoste jos laukęs draugas prieš pat įvykį buvo visai šalia mirtiną išpuolį įvykdžiusio vyro, bet spėjo pasitraukti ir liko gyvas.
Sprogimai Turkijos oro uoste
Sprogimai Turkijos oro uoste / Nuotr iš „Twitter“

Į Stambulą lietuvė atskrido darbo reikalais – viename iš Stambulo universitetų ji atlieka praktiką pagal „Erasmus+“ programą. Antradienį Atatiurko oro uoste jos laukė draugas.

Asmeninės nuotr./Greta Dambrauskaitė
Asmeninės nuotr./Greta Dambrauskaitė

Tačiau pirmiau nei jį vos iš lėktuvo išlipusi mergina pamatė panikos apimtus žmones, kurie bėgo šaukdami „Bomba, bomba!“.

„Kai nusileidome, viskas buvo dar ramu. Tačiau kai įėjau į oro uostą, gal po kokių dviejų minučių pamačiau šaukiančius ir bėgančius žmones“, – pasako Greta.

Pasak merginos, susigaudyti, kas vyksta, buvo sunku – į paniką buvo puolę ne tik keliautojai, bet ir oro uosto darbuotojai.

„Buvau prie pat įėjimo iš tos pusės, kur atgabena keleivius iš lėktuvo. Iš pradžių net nesupratau, kas tiksliai vyksta – tik girdėjau, kaip visi šaukė „Bomba, bomba!“ ir bėgo. Bėgau ir aš. Tiesą pasakius, aš pati nepuoliau į paniką. Tačiau šokas, žinoma, buvo – rankos drebėjo. Visų pirma norėjau susisiekti su šeima ir pranešti, kad man viskas gerai. Taip pat draugui, kuris laukė manęs oro uoste.

(Apie tai, kas vyksta) informacijos niekas neteikė – darbuotojai patys puolė į ašaras ir paniką. Viską sužinojau iš kitų žmonių, kurie turėjo internetą ir stebėjo, kas čia vyksta“, – sakė Atatiurko oro uoste per teroristinę ataką buvusi lietuvė.

Kartu su minia žmonių ji, kaip pati sako, bėgo atgal išėjimų link. Ten ir sustojo bei laukė žinių, ką daryti toliau.

„Aplink mus sužeistų žmonių nebuvo, nes pats sprogimas vyko prie pasų kontrolės poskyrio. Mes buvome vadinamoje duty free zonoje, kitaip tariant saugioje vietoje, ir laukėme, kol kas nors praneš, ką turime daryti toliau“, – pasakojo Greta. Vieno iš kartu buvusių vaikinų ji paprašė telefono ir internetu informavo artimuosius, kad yra saugi ir laukia, kol galės išeiti iš oro uosto.

Asmeninės nuotr./Į Stambulą Greta turėjo atskristi birželio 26 d., tačiau skrydis buvo atidėtas į antradienį, kad įvyko išpuolis
Asmeninės nuotr./Į Stambulą Greta turėjo skristi birželio 26 d., tačiau skrydis buvo atidėtas į antradienį, kada įvykdytas išpuolis

Šioje vietoje mergina kartu su kitais žmonėmis pralaukė maždaug 3 valandas. Tuomet pareigūnai pakvietė žmones eiti į lauką pro pasų kontrolę. Tą pačią, kurioje įvykdytas išpuolis.

„Vaizdas buvo baisus: išsprogdintos lubos, sienos, stiklas. Aišku, matėsi kraujas, žmonių batai ir kiti daiktai ant žemės. Žinoma, per tą laiką, kol laukėme, viskas buvo gerokai aptvarkyta – lavonų nebuvo. Tačiau kraujas ir visa kita liko...“, – pasakojo mergina, pridūrusi, jog norėjo kuo greičiau išeiti iš oro uosto, kurį saugojo daug policijos pareigūnų, rankose laikiusių ginklus.

Prie oro uosto su jos laukusiu draugu turku susitikusi lietuvė sužinojo, kad jam buvo kilęs dar didesnes pavojus – vaikinas buvo labai arti sprogimo vietos, bet spėjo pasitraukti nuo mirtininko.

„Visa laimė, kad jam viskas gerai, nes jis buvo labai arti bombos. Pasakojo, kad gal per 5 sekundes spėjo pabėgti į šoną nuo mirtininko. Pasak jo, išgirdo, jog moteris šaukia, kad yra žmogus su bomba, ir pradėjo bėgti. Tada nugriaudėjo sprogimas“, – draugo patirtį atpasakojo Greta.

Pasak jo, išgirdo, jog moteris šaukia, kad yra žmogus su bomba, ir pradėjo bėgti. Tada nugriaudėjo sprogimas.

Šiuo metu ji yra Stambule – dramatiškas vakaras buvo jos atvykimo į miestą, kuriame ji praleis ateinančius tris mėnesius, diena.

Paklausta, ar neketina keisti planų ir išvykti iš Stambulo, kuriame pastaruoju metu kas keli mėnesiai įvykdoma nauja teroristinė ataka, lietuvė užtikrino, jog jaučiasi saugiai.

„Gyvenu ramioje vietoje, nesilankau ten, kur labai daug žmonių, todėl nesijaučiu blogai. Stambulas labai europietiškas, ir žmonės čia nedaug kuo skiriasi nuo mūsų.

Šis įvykis mano požiūrio į terorizmą nepakeitė. Ir prieš tai galvojau, kad tai yra baisu ir su tuo reikia kovoti. Vis dėlto suvokimas, kai tai pamatai savo akimis, realybėje, o ne TV ekrane, kitoks – supranti, kad ir kur keliautum, gali nutikti visko. Todėl reikia būti atsargiems, kiek tai priklauso nuo mūsų“, – sakė Greta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai