Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 skysčiai, kurių rankiniame bagaže galima turėti ir daugiau nei po 100 ml

Per pora dešimtmečių jau visi mintinai žinome nelaužomą kelionių lėktuvu taisyklę – skysčių rankiniame bagaže galima turėti tik 1 litrą, o ir jie turi būti išpilstyti į talpas, ne didesnes nei 100 ml. Visgi yra ir išimčių, kai kurių skysčių galima turėti ir daugiau, jų nebūtina turėti tik mažuose indeliuose.
Skysčiai, kurių rankiniame bagaže galima turėti ir daugiau nei po 100 ml
Skysčiai, kurių rankiniame bagaže galima turėti ir daugiau nei po 100 ml / 123rf.com nuotr.

Kokios išimtys skysčiams galioja? Jas atrasti galima panardžius po, pavyzdžiui, Vilniaus oro uosto puslapį.

Tik turėkite omenyje, nors bent jau Europos Sąjungoje taisyklės iš esmės yra vienodos, kiekviena šalis gali turėti ir savų niuansų. Pavyzdžiui, Genujos oro uoste leidžiama į rankinį bagažą pasiimti daugiau pesto padažo, kuriuo garsėja šis regionas.

Maistas vaikams

123rf.com nuotr./Maistas vaikams
123rf.com nuotr./Maistas vaikams

Jeigu su jumis skrenda kūdikis ar mažametis vaikams, kuriam reikia skysto maisto – šio galima pasiimti ir į saloną. Kaip aiškinama VNo puslapyje, teisės aktai nenustato konkretaus mažamečių vaikų skysto maisto kiekio, kurį keleivis gali vežtis rankiniame bagaže. Į orlaivį jo leidžiama įsinešti tiek, kiek yra būtina vartoti visos kelionės metu (likusią dalį reikėtų sudėti į registruotą bagažą).

Pabrėžiama, kad aviacijos saugumo darbuotojai turi teisę neleisti įsinešti per didelio kiekio, jeigu manoma, kad skysto maisto kiekis yra didesnis, nei būtina vartoti kelionėje.

Vaistai

123rf.com nuotr./Vaistai kelionėje
123rf.com nuotr./Vaistai kelionėje

Žinoma, jeigu jums yra būtini vaistai, esantys didesnėje nei 100 ml talpos pakuotėje, juos galėsite pasiimti į saloną. Visgi reikia žinoti kelias taisykles, kad nebūtų nesklandumų.

Vaistai vertinami pagal „gyvybės arba mirties“ kriterijų, aiškinama VNO puslapyje. Pavyzdžiui, skystis kontaktiniams lęšiams nėra gyvybiškai svarbus vaistas, todėl tokio skysčio turėtų būti ne daugiau kaip 100 ml. Insulinas, vaistai ampulėse injekcijoms, skystis nuo kosulio ir kt. panašūs vaistai gali viršyti 100 ml talpą.

Priešingai nei maisto kūdikiams atveju, vaistų leidžiama pasiimti tiek, kad jų užtektų ne tik skrydžio metu, bet visos kelionės laikotarpiu (t.y. iki pat galutinio kelionės tikslo).

Patariama su savimi ir turėti recepto kopiją. Ji nėra būtina, bet tai palengvintų procesą oro uoste, nes aviacijos saugumo darbuotojai vaistų klausimu vertina pagal protingumo kriterijų – kiekvienas atvejis yra individualus.

Prekės iš „duty-free“

123rf.com nuotr./Duty free parduotuvė
123rf.com nuotr./Duty free parduotuvė

Jeigu oro uosto „duty free“ parduotuvėje įsigijote gėrimų, kvepalų, kosmetikos, suvenyrų (pavyzdžiui, sniego burbulą), tai galėsite prekes gabentis ir lėktuvu. Būtina sąlyga – neapmokestinamų prekių parduotuvėje įsigyti pirkiniai turi būti sandariame saugumo maišelyje.

Sandarus saugumo maišelis, kuriame įsigijimo metu buvo supakuotos prekės ir įdėtas pirkimo kvitas, neturi būti atidarytas ar kitaip pažeistas.

Dezinfekcinis skystis

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dezinfekcinis skystis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dezinfekcinis skystis

Pandemija įnešė daug pokyčių kelionėms lėktuvu. Pavyzdžiui, privaloma nuo pat įžengimo į oro uosto iki išėjimo iš jo jau tikslo šalyje visuomet dėvėti kaukę. Saugantis viruso rekomenduojama ir dezinfektuoti rankas, paviršius.

Dėl to rankiniame bagaže leidžiama vežtis iki 500 ml dezinfekcinio skysčio. Svarbu, kad jis būtų originalioje pakuotėje su gamintojo etikete, kurioje nurodyta, kad tai yra dezinfekcinis skystis.

VNO pulspayje pabrėžiama, kad išimtis taikoma tik dezinfekcinėms priemonėms, kitiems skysčiams reikalavimai išlieka tie patys. Į lėktuvą (tiek rankiniame, tiek registruotame bagaže) ir toliau nebus galima pasiimti skysčių, kuriuose yra 70 proc. ir didesnė alkoholio koncentracija.

Medus

Vida Press nuotr./Medus
Vida Press nuotr./Medus

Šis – kiek netikėtas punktas. Nors daugelyje šalių medus priskiriamas skysčiams, o tai yra – jo galima turėti tik 100 ml indeliuose, Vilniaus oro uostas skelbia kitaip.

Lietuvoje laikoma, kad bet kokios konsistencijos medus nėra skystis, todėl rankiniame bagaže medų galima gabenti neribotais kiekiais. Tad iš Lietuvos galite rankiniame bagaže išsigabenti ir daug medaus, bet tikėtina, kad ne parsiskraidinti.

O kokių daiktų negalima pasiimti į rankinį bagažą, Vilniaus oro uostas prieš kelerius metus pademonstravo ir originaliai – iš konfiskuotų draudžiamų gabenti daiktų sukūrė Kalėdų eglę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas