Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dažnos klaidos, kurias turistai daro Romoje

Senas posakis – „Kai esi Romoje, elkis kaip romėnas“. Frederickas Hawkinsas, viešbučio „Waldorf Astoria Rome Cavalieri“ su „Conde Nast Traveler“ pasidalijo penkiais patarimais, kaip būnant Italijos sostinėje pasijusti tikru Romos gyventoju – tai yra nedaryti šių penkių klaidų.
Roma, Italija
Roma, Italija / 123rf.com nuotr.

1. Užsisakyti kavos išsinešimui

Italijoje nėra tokio įpročio kaip pirkti kavą išsinešimui, ir egzistuoja nerašyta taisyklė, kad po vidurdienio tavo kavoje neturi būti pieno. Nepamatysite italo, kuris vaikščiotų po miestą su popieriniu kavos puodeliu – tik atvykėlius. Kavą, anot italų, reikia išgerti iškart, kai ji yra paruošiama – dažniausiai net neprisėdus prie staliuko kavinėje, o prie baro.

Visiškai išsiduosite esantis turistas, jeigu po pietų ar vakarienės paprašysite cappuccino. Vienintelė išimtis dėl pieno – macchiato (espresso su trupučio plakto pieno), kurią dar galima užsisakyti popietę.

2. Rengtis bet kaip

Pamirškite havajietiškų raštų marškinėlius, šlepetes per vieną pirštą ir nuskalbtus, prieš 10 metų iš Gariūnų pirktus marškinius. Nors milaniečiai garsėja savo mados pojūčiu, Romos gyventojai ne ką atsilieka – jie daug dėmesio skiria tam, kad rūbas būtų aukštos kokybės ir puikiai tiktų. Net ir karštą vasaros dieną Romos vyrus matysite vaikščiojančius dėvint marškinius su sagomis ir it nulietas kelnes.

Beje, moterys turėtų prisidengti savo pečius ir kelius bažnyčioje. Į kai kurias pernelyg išsinuoginusios moterys gali būti neįleistos.

3. Pamiršti bučinius į skruostą

Artimais draugais esantys vyrai ir moterys vienas kitą Romoje sveikina pakšteldami į abu žandus – nors vyksta diskusijos, nuo kurio pradėti – kairiojo ar dešiniojo.

Daugeliu atvejų moteris padiktuoja, atsukdama tą skruostą, kurį nori, ir vyras prisitaiko. Iš tiesų pirmoji pusė visai nesvarbu – svarbu, kad nesibaidytumėte tokio kontakto.

4. Kaskart užsisakinėti trijų ar keturių patiekalų maistą

Dauguma italų nevalgo antipasto, primo, secondo ir dolce kiekvieną kartą prisėdę prie stalo – ir jums to nereikia. Pusryčiai paprastai būna cornetti ir cappuccino, o ne kiaušinienė, sausi pusryčiai ir vaisiai. Priešpiečiams ar pietums pasirinkite tik primo arba secondo, o vakarienei jau galite save palepinti ir skanaudami daugiau patiekalų.

123rf.com nuotr./Itališkas maistas
123rf.com nuotr./Itališkas maistas

Beje, žinokite, kad prašymai virėjui pakeisti patiekalą pagal jūsų norus vertinami labai prastai. Jeigu esate alergiškas kuriai nors sudėtinei daliai, paprastai jums patars tiesiog užsisakyti kitą patiekalą iš meniu.

5. Neužtikrintai vairuoti ar eiti per gatvę

Vairavimas – ar automobilio, ar mopedo – Romoje yra ne jautrių nervų žmonėms. Vairavimo stilius yra agresyvus, ir niekas neturi kantrybės su koją už kojos per pėsčiųjų perėją velkančiais žmonėmis. Jeigu išsigandęs stovėsite prie gatvės laukdamas, kol jus kas nors teiksis praleisti – ilgai teks rymoti. Ryžtingas veidas ir greitos kojos – štai ko jums reikia.

Taip pat reikia priprasti ir nesipiktinti, kad ir vairavimas, ir automobilių statymas Romoje – chaotiški. Žmonės pypsins, šauks, laidys žvilgsnius – tiesiog nekreipkite dėmesio ir nesutrikite.

VIDEO: 6 dalykai, kurių negalima daryti Romoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas