Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 16

5 dviračių maršrutai Lietuvoje, kuriuos verta išbandyti

Lietuvoje yra labai daug vaizdingų ir įdomių vietovių, kurias vasarą tikrai vertėtų aplankyti, pasitelkus detaliai sužymėtus dviračių maršrutus. Keliaujant dviračiu viską galima apžiūrėti ramiau, atidžiau, o juk ir automobiliu ne visas vietas taip paprasta pasiekti.
Šiaulės žemė
Šiaulės žemė / Ados Alejūnaitės nuotr.

Šį kartą 15min siūlo išmėginti 5 gal kiek mažiau žinomus, tačiau tikrai įspūdingus dviračių maršrutus.

1

Šiaulės žemės trasos – po legendomis garsėjantį kraštą

Kalvotoje Šiaulės žemėje, esančioje netoli Šiaulėnų miestelio (Radviliškio r.), galima išbandyti dvi vaizdingas dviračių trasas: viena – 15 km ilgio, kita – 17 km.

Važiuojant abiem maršrutais aptinkama daug įdomių objektų, įspūdingų kalvų ir miškų.

Į maršrutą įeina ir turbūt pati populiariausia šio krašto lankytina vieta – Šiaulės apžvalgos bokštas, visai šalia jo – legendomis apipintas Šiaulės kalnas (vadinamas ir Kudinų piliakalniu, o kartais ir Saulės kalnu).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Šiaulės apžvalgos bokštas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Šiaulės apžvalgos bokštas

Trasoje numatyti 2 ypatingos architektūros ir daugybę istorijų menantys dvarai: Šiaulėnų ir Diktariškių. Deja, unikalus Šiaulėnų dvaras, kuris pirmą kartą buvo paminėtas dar 1492 m., jau baigia sunykti, Diktariškių dvaro būklė geresnė – jį šiuo metu galima net nusipirkti, tereikia turėti 165 tūkst. eurų.

Pačiame Šiaulėnų miestelyje galima aplankyti įdomia ekspozicija garsėjantį Šiaulėnų krašto muziejų. Sename pastate yra išlikusi autentiška krosnis, kurioje buvo kepama duona. Čia eksponuojami įvairūs buities reikmenys, rakandai, margučiai, fotografijos ir kt.

Įdomu tai, kad tiek muziejuje, tiek pačiame miestelio centre galima išvysti vieno garsiausių šalies entografų, fotografų – Balio Buračo pėdsakus. Šis kraštas – jo gimtinė. 1937 m. Paryžiuje B.Buračas už etnografines nuotraukas buvo apdovanotas aukso medaliu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Šiaulės apžvalgos bokštas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Šiaulės apžvalgos bokštas

Ši trasa taip pat nustebina Šiaulėnų kapinėse stovinčia koplyčia. Kadaise joje laidojosi dvarininkų Šemetų giminė. Galima nusileisti net į rūsį – koplyčios kolumbariumą. Vos kitoje kelio pusėje – turtingu interjeru garsėjanti Šv. Onos bažnyčia.

Verta paminėti, kad aplink Šiaulės žemę yra daug pelkių. Senieji krašto žmonės iki šių dienų kalba apie čia prasmegusius karius, didžius karvedžius ir slaptus kelius, kurie dar kūlgrindomis vadinami. Turbūt ne šiaip sau pradedama kalbėti, kad būtent šiame krašte įvyko visiems puikiai žinomas mūšis, menantis 1236 m.

Atstumas

15 arba 17 km

2

Krekenavos regioninio parko „Pietinis žiedas“ – palei Nevėžį

Krekenavos apylinkėse galima išmėginti net 4 dviračių maršrutus. Visi jie įdomūs ir verti apsilankymo, tačiau šį kartą – apie „Pietinį žiedą“.

Šiame maršrute regimas vaizdingas Nevėžio kraštovaizdis. Trasa prasideda nuo Krekenavos regioninio parko lankytojų centro, kuriame susipažįstama su krašto gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, lankytinomis vietomis, pažintinio turizmo ir poilsiavimo galimybėmis. Taip pat čia veikia nuolatinė ekspozicija, organizuojami įvairūs renginiai ir edukacijos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Krekenavos apylinkės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Krekenavos apylinkės

Jei prieš minant dviračio pedalus norisi pasimankštinti, galima užsiropšti į prie pat Lankytojų centro esantį apžvalgos bokštą. Nuo jo atsiveria graži Nevėžio ir tolimų laukų panorama.

Be abejonės, į maršrutą patenka ir pats Krekenavos miestelis. Čia jau iš toli matyti įspūdinga Krekenavos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bazilika, ją mėgsta aplankyti ir dviratininkai.

Trasoje taip pat pažymėta Daniliškio liepų alėja, kuri kadaise priklausė to paties pavadinimo dvarui. Nors dvaro nebeliko, liepų alėja tapo vienu lankomiausių šio krašto objektu. Ją ypač pamėgo ir fotografai, mat, liepų alėja yra labai ilga, o medžiai visais metų laikais atrodo pasakiškai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Krekenavos apylinkės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr. / Krekenavos apylinkės

Dešiniajame Nevėžio krante keliautojus pasitinka Surviliškis. Čia siūloma aplankyti medinę Surviliškio Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčią, apžvalgos aikštelę ir „beždžionių tiltą“ per Nevėžį.

Žinoma, maršrute gausu ir kitų objektų, kuriuos vertėtų atrasti ir pažinti gyvai.

Atstumas

45 km

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas