Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 fantaziją žadinantys gamtos reiškiniai

Liepsnojantis krioklys, sproginėjantis ežeras ir nesibaigiantys žaibai – mūsų planetoje dar liko kampelių, kurių paslapties mokslininkams nepavyko iki galo atskleisti. Vieni apie tokias vietas kuria fantastinių filmų scenarijus pralenkiančius teorijas, kiti tiesiog keliauja padaryti įspūdingų kadrų.
Abrahamo ežeras Kanadoje
Abrahamo ežeras Kanadoje

1. Kruvini vartai į kitą pasaulį

Kalbant apie Antarktidą labiausiai tinka eilutė „balta balta, kur dairais“, tad ryškios spalvos čia atrodo mažų mažiausiai keistokai. Būtent todėl mokslininkai ne vienerius metus bandė ištirti „Kraujo krioklį“ – iš ledyno besiveržiančią raudono vandens versmę. Galiausiai buvo nutarta, jog kraują primenančią spalvą lemia vandenyje esantis geležies oksidas, tačiau vis dar pasigirsta konspiracinių teorijų mėgėjų spėliojimų, jog tai – vartai į kitą pasaulį. Nors pasitikime profesionalų nuomone, visgi tenka pripažinti, jog šis krioklys atrodo šiurpokai.

Kraujo krioklys
123rf.com/ „Kraujo krioklys“, tokį pavadinimą gavęs dėl neįprastos spalvos

2. Kvapą gniaužiantis šviesų šou

Danguje blykčiojantys žaibai kelią siaubą? Tuomet rimtai pasvarstykite, ar verta kelti koją į Venesuelą. Ten, kur į Marakaibo ežerą įteka Katatumbo upė, 140-300 naktų per metus vyksta tikras šviesų šou: per minutę danguje pasirodo iki 25 žaibo rykščių. Nors šiame regione galima pasijusti tarsi prasidedant Apokalipsei, manoma, kad stichijos atsiranda dėl karščio, drėgmės bei iš kalnų ir upių pučiančių susiduriančių vėjų. Pažadame, jog stovyklaujant šiose apylinkėse miegoti tikrai nesinorės!

Iconosdevenezuela.com/Nesibaigiantis žaibų šou Venesueloje
Iconosdevenezuela.com/Nesibaigiantis žaibų šou Venesueloje

3. Flamingais nusidažantis ežeras

Antarktidoje teka kraujo krioklys, o karštojoje Afrikoje rasite kruvinos spalvos ežerą.

Tanzanijoje plytintis Natronas išgarina daugiau vandens nei sulaukia kritulių, tad ant iki 65 °C įkaistančio dugno besiveisiantys mikroorganizmai nudažo jį rausva spalva. Beje, 600 metrų žemiau jūros lygio plytintis telkinys yra bene vienintelė pastovi flamingų perėjimo vieta visame regione, tad čia jų vienu metu suplūsta pustrečio milijono – dėl tokio reginio verta keliauti šimtus kilometrų dulkėtais Afrikos keliais.

Amazingstuff.co.uk nuotr./Natrono ežeras
Amazingstuff.co.uk nuotr./Natrono ežeras

4. Vandens nebijanti amžinoji liepsna

Po srauniu kriokliu liepsnojanti ugnis? Tai įmanoma tik Niujorko valstijoje, Česnut Ridžo nacionaliniame parke. Iš pradžių mokslininkai teigė, jog liepsna susidaro dėl iš skalūnų uolienų išskiriančių dujų, tačiau visai neseniai ši teorija buvo atmesta – tokiems procesams temperatūra per žema.

Ourstonepile.files.wordpress.com/Česnut Ridžo nacionalinio parko traukos objektas – po kriokliu deganti ugnis
Ourstonepile.files.wordpress.com/Česnut Ridžo nacionalinio parko traukos objektas – po kriokliu deganti ugnis

Kol specialistai ieško atsakymo, turistai nesuka galvos ir traukia pasigrožėti neįprastu reginiu – jau šimtus metų srovių neužgesinama ugnimi.

5. Sproginėjantis ledo kilimas

Užšalęs, baltais burbulais nusėtas Abrahamo ežero paviršius tik ir traukia pasivaikščioti ledu bei pasidaryti asmenukę neįprastame fone. Visgi smalsūs keliautojai turėtų pasisaugoti – Kanadoje plytinčiame telkinyje kylantys apskritimai pilni itin greit užsiliepsnojančių metano dujų. Kad ir kaip norėtųsi užsirūkyti vaikštinėjant tokiu ledo kilimu, vardan savo ir kitų saugumo rekomenduojame susilaikyti ir žiebtuvėlį bei degtukus palikti ant ežero kranto.

Kelionių pasiūlymus į šias egzotines šalis rasite – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento