Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 idėjos, kaip keliauti neišeinant iš namų

Lietuvoje ir kitose šalyse prasidėjęs karantinas ir kova su naujuoju virusu ne vieną privertė atsisakyti taip lauktų kelionių. Visgi kelionių pamiršti nereikėtų ir belaukiant geresnių laikų namuose galima pakeliauti ir patogiai įsitaisius ant sofos. Virtualios ekskursijos, filmai, knygos, žurnalai – reikės tik kompiuterio arba popierinio leidinio!
„Volterio Mičio slaptas gyvenimas“
„Volterio Mičio slaptas gyvenimas“

Muziejų ekspozicijos internete

Jei esate muziejų gerbėjai, tuomet turite ne vieną galimybę pasidairyti po virtualias ekspozicijas internete. Nors tai ir neprilygsta „susitikimui akis į akį“ su meno kūriniu, tačiau pabandyti tikrai verta. Pavyzdžiui, jei dar nebuvote viename didžiausių pasaulio muziejų Luvre, galite tai padaryti virtualiai – siūlomos nemokamos ekskursijos po populiariausias muziejaus ekspozicijas, nuo egiptietiškų radinių iki Michelangelo šedevrų.

Vienas lankomiausių Niujorko muziejų MET (The Metropolitan Museum of Art) taip pat siūlo pasidairyti po įvairias temines kolekcijas. Jos internete atsidūrė bendradarbiaujant su Google „Arts&Culture“ projektu, kuriame sukaupta ir daugiau įvairių meno kolekcijų.

Dar vienas ypatingas projektas, kurioje interneto svetainėje, tikėtina, praleisite nemažai laiko – Jano van Eycko paveikslai, kuriuos galima pasididinti iki mažiausių stebinančių detalių.

Jano Van Eycko „Teisėjai iš Gento altoriaus“
Jano Van Eycko „Teisėjai iš Gento altoriaus“

Jei labiau domitės technologijomis, tuomet kompiuterio ekrane jums gali atsiverti NASA angarai ir kitos įspūdingos vietos su trumpais paaiškinimais.

Taip pat įdomus ir JAV Oro pajėgų muziejus su virtualia ekspozicija.

JAV Oro pajėgų muziejus
JAV Oro pajėgų muziejus

Kelionių žurnalai

Kelionių žurnalai pasaulyje turi senas tradicijas ir stebina savo įvairumu. Pavyzdžiui, galima rasti specializuotų kelionių žurnalų, skirtų mėgstantiems keliauti kemperiais, atostogų neįsivaizduojantiems be kalnų, maisto kelionių entuziastams ir t. t. Žinomiausius žurnalus, tokius kaip legendinis „Travel + Leisure“ (pirmasis numeris pasirodė dar 1937 m.) ar „Condé Nast Traveler“ (leidžiamas nuo 1987 m.) galima užsiprenumeruoti anglų ar atskirus numerius įsigyti internetu.

Condé Nast Traveler
Condé Nast Traveler

Puikus skaitinys, suteikiantis ne vieną idėją naujoms kelionėms yra ir „National Geographic“ žurnalas, leidžiamas jau daugiau nei 130 metų. Iš pradžių žurnalas buvo siunčiamas tik keliems šimtams Nacionalinės geografijos asociacijos narių, o dabar pasiekia net 40 milijonų žmonių. Galite rinktis lietuvišką arba anglišką versijas.

Jei nenorite popierinių, rinktis galima iš elektroninių leidinių, kuriuose galite rasti keliose viešose publikavimo platformose, pavyzdžiui, angliškas „The Cultured Traveller“, arba naujas lietuviškas kelionių žurnalas „LĖTAI apie pasaulį“.

Žurnalas „LĖTAI apie pasaulį“
Žurnalas „LĖTAI apie pasaulį“

Televizijos laidos ir filmai

Šioje kategorijoje pasirinkimas išties platus – žymių keliautojų laidos ir išlikimo šou, dokumentinės laidos apie gamtą, kulinarinės kelionės, egzotiškose šalyse sukurti vaidybiniai filmai. Žiūrėti legaliai galimybių taip pat daug – nuo įprastos ir kabelinės televizijos iki platformų internete ar net „Youtube“. Nuo ko pradėti? Be jokios abejonės, jei dar nematėte BBC televizijos serialų apie gamtą – pradėkite nuo jų. Fantastiški vaizdai, gaudyti ne vienerius metus ir raminantis legendinio Davido Attenborougho balsas nukels į atokiausius pasaulio kampelius.

VIDEO: Seven Worlds One Planet: New Trailer | David Attenborough Series | BBC Earth

Kulinariniai kelionių šou su Anthony Bourdainu yra tapę klasika ir neabejotinai padės atitraukti mintis nuo kasdienybės ir pasisemti įkvėpimo tikroms kelionėms ateityje. Išgyvenimą ekstremaliomis sąlygomis demonstruoja niekada nepailstantis ir nieko nebijantis Bear Grylls (beje, į keliauti į mišką kol kas neuždrausta, tad jo patarimus galite išbandyti praktiškai). O jei norisi lietuviškų nuotykių – tam puikiai tiks Vytaro Radzevičiaus ir Martyno Starkaus kelionės po pasaulyje ar Lietuvoje.

Ilya Yakover photography nuotr./Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius
Ilya Yakover photography nuotr./Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius

Vaidybinius filmus taip pat galite įtraukti į virtualių kelionių sąrašus: „Amerikietis“ su George‘u Clooney nukels į mažai pažįstamą Abrucų regioną Italijoje, „Volterio Mičio slaptas gyvenimas“ su Benu Stilleriu į Niujorką ir Islandiją, „Paplūdimys“ su Leonardu DiCaprio į nuostabaus grožio salą Tailande. Ir galiausiai, jei tiesiog norite pasižiūrėti, kas vyksta vienoje ar kitoje pasaulio vietoje realiu laiku, tai padaryti galite per stebėjimo kameras.

VIDEO: Filmas „The Secret Life of Walter Mitty“

Kelionių knygos

Socialiniuose tinkluose džiaugiamasi, kad dabar – puikus metas skaityti lentynose susikaupusias knygas. Tarp jų, žinoma, bus ir kelionių literatūros, todėl jei norisi atitrūkti nuo kasdienių reikalų, pradėkite būtent nuo jų. Kelionių knygas galima skirstyti į kelias kategorijas – kelionių gidai, kelionių dienoraščiai, kelionių publicistika ir knygos, kuriose atskleidžiama šalių ar tautų kultūra.

Pirmąsias skaityti ne taip įdomu, jei nelaukia kelionė (o kol kas būtent taip ir yra). Kelionių dienoraščiai ir kelionių publicistika gali būti puikus pasirinkimas – nuotykiai ir pavojai, humoras, įspūdingos istorijos ir idėjos ateičiai. Lietuvių keliautojai ir rašytojai jų išeido tikrai nemažai, tad rinktis yra iš ko – nuo visai neseniai pasirodžiusios Liudo Dapkaus knygos „Žuvis, kuri supainiojo duris“ ar Eglės Šimkevičiūtės-Kulvelis „Tigras tai ne katinas“ iki puikaus Gabrielės Štaraitės žinyno „Apie Afrikos žmones ir žvėris“.

Visgi kelionės malonumą galite patirti skaitydami ir grožinę literatūrą, pavyzdžiui, jei domitės Maroku, galite paskaityti Tahir Shah knygas ar lietuvišką „Madraso deimantą“. Panašių variantų rasite ir apie kitas šalis.

Knygos viršelis/Dalia Smagurauskaitė „Madraso deimantas“
Knygos viršelis/Dalia Smagurauskaitė „Madraso deimantas“

Kelionių tinklalaidės

Kelionių tinklalaidės Lietuvoje dar tik atsiranda. Viena tokių – pokalbiai „LĖTAI apie pasaulį“. Pirmoje laidoje jos kūrėja Astra Petkūnaitė ir Tailande gyvenanti trijų vaikų mama, marketingo specialistė ir koučerė Sonata Aaltonen kalbasi apie lėtą ir atsakingą keliavimą.

Tuo tarpu tinklalaidžių anglų kalba yra daug ir pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, „Women on the Road“ yra skirta moterims apie keliaujančias moteris. Jei trūksta įkvėpimo ir drąsos, paklausyite šios tinklalaidės!

O štai „Wild Ideas Worth Living“ tinklalaidės autorius žurnalistas Shelby‘is Strangeris kalbina keliautojus, tyrinėtojus ir kitus įspūdingų pasiekimų žmones, todėl pradėti galite nuo interviu su vienu garsiausių pasaulio laipiotojų uolomis Alexu Honnoldu, įveikusiu, rodos, neįveikiamą 900 m aukščio vientiso granito El Kapitano uolą Josemičio nacionaliniame parke, JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas