Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

5 kelionių pavojai, kuriems negalite pasiruošti iš anksto: tai aktualu vykstantiems į užsienį

Pasiruošimas kelionei į užsienio šalį visada yra nuotykis, kuris žada daug malonių įspūdžių ir naujų atradimų. Ir nors kelionė suplanuota iki detalių: užsakyti skrydžiai ir viešbučiai, pasirūpinta ekskursijomis ir pramogomis, tačiau, nuvykus į svetimą šalį, gali nutikti netikėtų situacijų, kurios nemaloniai išmuša iš vėžių. Kokie galimi kelionės iššūkiai ir kaip juos įveikti, pranešime spaudai pasakoja „Baltic Tours“ kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė.
Atostogaujanti pora
Atostogaujanti pora / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Turizmas Kelionės

1. Staigiai keičiantis orams gali tekti koreguoti atostogų planus

Likus bent jau savaitei iki kelionės pradžios, pasitikrinkite orų prognozes, nes blogi orai gali tiesiog sugriauti jūsų atostogas. Dėl didelių liūčių ar stipraus vėjo vėluoja ar atšaukiami skrydžiai, dėl potvynių ar didelių karščių sukeltų gaisrų gali tekti keisti maršrutą atostogų vietoje ar net evakuotis iš numatyto viešbučio. Visa tai kelia nemalonią įtampą, sukuria papildomų rūpesčių ir gadina atostogas.

Jei pasitikrinus orų prognozes matote, kad atostogų vietoje numatomas lietus ar audra, pasirūpinkite tinkama apranga. Tačiau, jei išsiruošėte aktyviai leisti laiką dviračiais ar į žygį pėstute, lauko pramogas keiskite į muziejus, teatrus ar rinkitės SPA procedūras. Pragiedrėjus, galėsite grįžti prie suplanuotų atostogų veiklų.

Asmeninio archyvo nuotr. / Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė
Asmeninio archyvo nuotr. / Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė

Užklupus dideliems karščiams, pirmiausia, pasirūpinkite savo sveikata: gerkite daug vandens, nebūkite tiesioginėje saulėje jos piko laiku, būtinai tepkitės apsauginiais kremais nuo saulės nudegimo. Esant aukštai oro temperatūrai, lauko pramogas keiskite į pasivaikščiojimus parkuose, kur gausu medžių, susiplanuokite ekskursijas į požeminius urvus, jei tokių yra jūsų atostogų vietoje. Dėl karščio kilus gaisrams, susisiekite su savo kelionių organizatoriumi dėl galimybės persikelti į saugesnę vietą ar net grįžti namo.

2. Nerizikuokite egzotišku maistu

Atvykus į naują vietovę, su ja pažindinamės ne tik grožėdamiesi jos gamta ar istorinėmis vietomis – didele dalimi šalį ir jos kultūrą „paragaujame“ per maistą. Jei keliaujame Europoje, iššūkis mūsų skrandžiams bus nebent vietinių patiekalų ir gėrimų kiekis, kurių norėsis paragauti visų iš karto.

Tačiau, keliaujant į tolimesnes šalis, kurios turi kitokias kulinarines tradicijas nei mes įpratę, rinktis valgius ir gėrimus bent jau pirmas kelias dienas reiktų apdairiau. Apsinuodijimas maistu gan dažna keliautojų problema, kuri priverčia kuriam laikui sustabdyti kelionių planus.

Shutterstock.com nuotr. / Maistas kelionėje
Shutterstock.com nuotr. / Maistas kelionėje

Yra šalių, kuriose mūsų kraštų žmonės sunkiai toleruoja vietines bakterijas, pvz., „Montesumos prakeiksmas“ Meksikoje, „faraono prakeiksmas“ Egipte ar „Bali belly“ Indonezijoje – šios ligos įprastai pasireiškia stipriu viduriavimu ir vėmimu, kas kelioms dienoms sutrikdo atostogas, o retais atvejais sukelia vidaus organų pažeidimus ir liga gali tapti pavojinga. To išvengti galima, dažnai plaunant rankas, vengiant gatvės maisto, pjaustytų vaisių ir daržovių bei atsisakant ledukų gėrimuose.

Iš anksto pasidomėkite restoranais ir kavinėmis, kuriose planuojate valgyti.

Atvykę į naują šalį, pasidomėkite, ar galima gerti vandenį iš čiaupo. Tikrai ne visose valstybėse jis geriamas taip, kaip Lietuvoje. Kai kur patartina skalauti dantis arba nusiplauti nusipirktus vaisius ir daržoves vandeniu iš buteliuko.

Iš anksto pasidomėkite restoranais ir kavinėmis, kuriose planuojate valgyti, paskaitykite lankytojų rekomendacijas. Pirmas kelias kelionės dienas stenkitės valgyti kuo įprastesnį sau maistą: daržoves, lengvai paruoštą mėsą ar žuvį. Venkite aštrių ar egzotinių prieskonių, neįprastų maisto derinių, kurių nevalgote kasdien.

Jei nuspręsite paragauti gatvės maisto, tą darykite jau įpusėję kelionę ir vadovaukitės senu keliautojų gido „Lonely Planet“ patarimu – užėjus į įtartiną vietą, užmeskite akį į WC ir virtuvę. Iš karto paaiškės higienos standartai, nuo kurių priklausys tolimesnė atostogų nuotaika ir planai.

3. Aktyvioms pramogoms ruoškitės dar Lietuvoje

Turistinėse šalyse vietiniai paslaugų pardavėjai tiesiog gatvėse pardavinėja ekskursijas ar pramogas už tikrai patrauklias kainas. Todėl atvykę lietuviai susigundo išbandyti nardymą, plaukimą kalnų upe, parasparnius ar keliones keturračiais dykumoje. Tačiau įsigijus pramogą, kuri nuotraukose atrodo kaip tikra svajonė, keliautojai dažnai nusivilia jos kokybe. Be to, vietiniai paslaugų tiekėjai ne visada užtikrina, kad pramoga bus ne tik smagi, bet ir saugi.

Shutterstock.com / Dykuma
Shutterstock.com / Dykuma

Pramogas geriausia užsisakyti iš anksto, dar planuojant kelionę, ir iš patikimų tiekėjų. Jei vis dėl to keliautojai susigundo išbandyti vieną ar kitą aktyvią veiklą jau nuvykę į svetimą šalį, visada imkitės atsargumo priemonių: pažiūrėkite atsiliepimus internete apie įmonę, organizuojančią laisvalaikį, pasidomėkite, ar ji turi ir ar gali parodyti draudimą. Ir, jei kyla menkiausias įtarimas, geriau tokių pramogų atsisakyti.

2 km žygis viršukalnėmis gali pasirodyti ne toks jau ir malonus pasivaikščiojimas.

Taip pat įsivertinkite savo fizinę būklę ir galimybes. Kasdieninis vaikščiojimas miške yra ne toks pat kaip lipimas net ir į nedidelę įkalnę, todėl 2 km žygis viršukalnėmis gali pasirodyti ne toks jau ir malonus pasivaikščiojimas. Prieš kildami parasparniu ar nerdami po vandeniu dar būdami krante pagalvokite, ar neturite aukščio, uždarų patalpų baimės, kad pramoga netaptų nemaloniu išbandymu.

Tokiu atveju, geriau rinkitės malonesnes ir ramesnes pramogas – SPA procedūras, pasivaikščiojimą pakrante ar pasiplaukiojimą laivu, stebint paukščius ir delfinus.

4. Atsargiai – sukčiai

Jei keliaudami tampate sukčiavimo auka, pasijaučiame nesaugiai ir tolimesnė kelionė apkarsta. Nesvarbu, ar vos atskridus mus apgavo taksistas, veždamas iš oro uosto į viešbutį, ar mūsų patiklumu pasinaudojo gatvės suvenyrų pardavėjai, už menką apyrankę išvilioję padorią sumą. Būkite budrūs, o kilus įtarimui, nepasimeskite.

Shutterstock nuotr. / Vagystė
Shutterstock nuotr. / Vagystė

Nuo tos akimirkos, kai atsiėmėte savo lagaminus oro uoste ar išlipote stotyje, nepalikite bagažo be priežiūros. Dokumentus, pinigus ar jums brangius daiktus visuomet laikykite arčiau savęs arba palikite viešbučio seife. Viešbučiuose gan dažnai sukčiai tyko išvykstančių svečių, kurie laukia transporto, nuvešiančio į oro uostą.

Prieš kelionę turistai dar užsuka į WC, palikę daiktus saugoti kitam šeimos nariui ar draugui. Sukčiai, apsimetę „turistais“ paprašo padaryti nuotrauką, o tuo metu, kiti sėbrai vagia rankinę, krepšius ir net lagaminus. Tai, deja, vyksta net ir aukštos klasės apsaugą turinčiuose viešbučiuose.

Neretai tokie netikri skelbimai turi nedaug lankytojų atsiliepimų.

Būkite budrūs, jei viešbutį užsisakinėjate per populiarias platformas booking.com ar airbnb.com – šios sistemos iki šiol negali suvaldyti apsimetėlių, nuomojančių butus trumpalaikei nuomai. Sukčiai sukelia nuostabias būstų nuotraukas, nieko neįtardami žmonės sumoka pinigus, o, atėjus kelionės datai, dingsta visa rezervacija.

Neretai tokie netikri skelbimai turi nedaug lankytojų atsiliepimų, todėl vienintelis patarimas – nuomotis būstą, kuris turi bent kelis šimtus ir senesnių rekomendacijų.

Išsinuomavus būstą, skaitykite sutartis – kartais jose įrašomi keisti ir neegzistuojantys mokesčiai, teisinantis gyvenamosios vietos valdžios reikalavimais arba paties savininko išsigalvotais punktais, kurie neturi nieko bendra su realybe. Pavyzdžiui, papildomas mokestis už elektrą, kuris nuskaičiuojamas iš sumokėto depozito. Tokiais atvejais, tiesiog kvieskite vietos policiją, kuri padės išspręsti situaciją.

123rf.com nuotr. / Kelionės planavimas
123rf.com nuotr. / Kelionės planavimas

Gatvėse savo daiktus laikykite prie savęs ir venkite bet kokio fizinio kontakto su kitais žmonėmis. Priėjus nepažįstamajam, atsargiai įvertinkite, ko jis nori.

Dažnai apgavikai siūlo pirkti kokią nors nebrangią smulkmeną ar suvenyrą, tačiau meistriškai išvilioja didesnes sumas pinigų. Geriausia, nesileisti į pokalbį, neleisti liesti savęs ir asmeninių daiktų bei eiti savo keliu arba pradėti garsiai šaukti – tokie prekeiviai bijo triukšmo ir iškart pasišalina, potencialią auką palikdami ramybėje. Gali būti nejauku taip elgtis, tačiau kitą dieną padėkosite sau už išgelbėtą piniginę ir nesugadintą kelionių nuotaiką.

5. Domėkitės ir gerbkite vietinę kultūrą

Vykdami į mažai jums pažįstamą šalį, pasidomėkite vietine kultūra: įvairiose šalyse skirtingai žiūrima į religiją, vyrų ir moterų santykius ar pinigus. Iš anksto susipažinę su svetima kultūra, išvengsite galimų nesusipratimų ir būsite pasiruošę atsiverti naujai patirčiai.

Būtinai išmokite kelis žodžius vietine šalies, į kurią ketinate vykti, kalba – bent jau pagrindinius „sveiki“, „ačiū“, „gražu“. Tokiu būdu parodę pagarbą svetimai kultūrai ne tik sulauksite malonesnio elgesio iš aptarnaujančio personalo ar prekeivių, bet ir galite tikėtis komplimentų, kurie neabejotinai nuskaidrins dieną.

123RF.com nuotr. / Arbatpinigiai
123RF.com nuotr. / Arbatpinigiai

Pasidomėkite arbatpinigių kultūra, kuri visose šalyse yra skirtinga. Paprastai Europos šalyse arbatpinigiai gali siekti nuo 5 iki 10 proc., kitose šalyse jie gali būti didesni arba iš viso jų nebūti. Jei visur atsiskaitote kortele, turėkite vietinių smulkių pinigų, kad galėtumėte palikti jus aptarnavusiems padavėjams ar viešbučio kambarinėms.

Fotografuodami žmones atsiklauskite jų. Kai kuriose kultūrose vietiniai gali nenorėti būti fotografuojami dėl religinių įsitikimų. Pavyzdžiui, majai tiki, kad nufotografavus juos besimeldžiančius, jo siela neberanda kelio atgal į kūną. Arba Azijos ar Afrikos šalių vaikai gali paprašyti, nors ir simboliškai, bet susimokėti už fotografavimą. Todėl gerbkite šalies kultūrą, būkite mandagūs ir padėkokite nufotografavę, kad išvengtumėte nesusipratimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius