Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl verta savaitgalį praleisti Estijoje

Galvojate, kur apsilankyti per ilgąjį savaitgalį? Siūlome pasižvalgyti po Baltijos kaimynę Estiją. „TripAdvice“ portalas pateikia jums 5 priežastis, kodėl Estija verta būti įtraukta į jūsų kelionių planą.
Estai mojuoja Estijos vėliavėlėmis
Estai mojuoja Estijos vėliavėlėmis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Senovinis Talino miestas

Būtent čia sovietų režisieriai filmuodavo „Vakarus“, kai tokių kadrų reikėdavo jų filmams. Mažas jaukus miestas, grįstomis gatvelėmis, tikrai primena Vilnių, tačiau turi ir savito skandinaviško šarmo. Talino senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Čia sutiksite viduramžių architektūrą ir kultūrą, tarsi pabuvosite viduramžių Europoje: siauros gatvelės, išsigandę namai vaiduokliai, bažnyčios ir tvirtovės.  

visitestonia.com nuotr./Talino senamiestis
visitestonia.com nuotr./Talino senamiestis

2. Legendos

Talinas apgaubtas legendų ir mitų. Pavyzdžiui, Senasis Tomas, tapęs Estijos gynėjų simboliu, – visiškai tikras, realiai gyvenęs žmogus. Būdamas dar berniuku jis laimėjo šaulių varžybas. Nuo to laiko jis buvo paimtas į pagrindinės tvirtovės sargybinius. Kita garsi legenda susijusi su Olevistės bažnyčia, kurią pastatė nežinomas meistras. Jis žadėjo miestelėnams pastatą pastatyti nemokamai, jie tik kuris iš gyventojų atspėsiąs jo vardą. Vietos gyventojams tai padaryti pavyko. Meistro vardas – Olevas, būtent jo vardu ir pavadinta pagrindinė Talino miesto bažnyčia.

3. Kurortai

Karštuoju metų laikotarpiu, visų pasilinksminimų vietos persikelia į pietinę šalies pakrantę. Čia būtina aplankyti Parnu miestą. Tai – ilgų ir smėlėtų paplūdimių bei linksmų užeigų vieta. Be kita ko, čia galima pasitaisyti ir savo sveikatą – Parnu ir Hapsalu vietovėse yra sveikatingumo šaltinių: vienas jų – gydomasis purvas. Estijos teritorijai priklauso ir keletas salų Baltijos jūroje. Pati didžiausia jų – Saremo sala. Joje išliko senoviniai malūnai, akmeninės cerkvės ir estiški vienkiemiai. Hijuma sala garsi savo švyturiu – tai trečias pagal aukštį švyturys pasaulyje. 104 metrų Kypu šviečia į jūrą nuo 1500 metų. Į salas persikelti yra paprasta: nebrangūs keltai kelia žmones ir automobilius gana dažnai.

4. Pirkiniai ir išpardavimai

Parduotuvės Estijoje vadinamos „keskus“. Didmiesčiuose, tokiuose kaip Talinas ar Tartu, jos tiesiog didžiulės. Jose galima minimaliomis kainomis įsigyti kokybiškos ir stilingos aprangos bei avalynės. O jeigu pataikysite į parduotuvių skelbiamą išpardavimą (o tai būna gana dažnai), manykite, kad jums pasisekė. Jūsų spinta pasipildys stilinga ir smagia skandinaviška apranga už labai patrauklią kainą. Kur kas pigiau nei Lietuvoje. Pirmiausia orientuokitės į suomių „Seppälä“ ir „Stockmann“ prekių ženklus.

Reuters/Scanpix nuotr./Amerikiečius užvaldė didžiausias metų iapardavimas, kitaip dar  vadinamas Juoduoju penktadieniu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. 

5. Būtina pamatyti – paragauti

Be kita ko, Estijoje būtina paragauti garsaus likerio „Vanna Tallin“.  Šis kreminio kavos skonio likeris vadinamas Baltijos šalių „Bailey's“. Alkoholis, beje, čia parduodamas specialiose parduotuvytėse, vadinamose – „Alco“.

Vaikščiodami po Taliną, užsukite į restoranėlį „Olde Honsa“ – ši užeiga iki šiol dirba remdamasi viduramžių tradicijomis: pradedant nuo padavėjų aprangos, baigiant salių apšvietimu, kuris atrodo autentiškai ištrauktas iš senovės laikų. O artėjant vakarui paragaukite žinomo glintveino – arba lietuviškai vadinamo, karšto vyno. Jį itin skaniai gamina Estijos sostinės restoranėlyje „Pegasus“. Čia net vasaros įkarštyje migdolais ir prieskoniais garuojanti karšto vyno stiklinė paliks jums tik maloniausius prisiminimus. Keliaudami po Estiją pamatysite daugybę šiuolaikinių pastatų, kurie čia persipina su senaisiais statiniais. Šioje šalyje nemažai šiuolaikinio meno paminklų. O dar vienas šios šalies privalumas – Suomija čia ranka pasiekiama, vos per keletą valandų kelio keltu nuo Talino.  

Šiandien Estijoje gyvena vos 1 milijonas žmonių, todėl nedidelė šalis nėra perkrauta. Save su skandinavais labiau giminiuojantys mūsų Baltijos kaimynai, visada džiaugiasi sulaukę svečių ir keliauninkų iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito