Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 šalys, kur Valentino dieną reikia švęsti atsargiai: gali grėsti ir areštas

Valentino diena, kasmet švenčiama vasario 14-ąją, prasidėjo kaip krikščionių šventė, pagerbianti vieną (o galbūt ir du) ankstyvuosius krikščionių kankinius šv. Valentino vardu. Šiandien ši diena – įsimylėjelių šventė. Tačiau ne visur – kai kur už Valentino dienos minėjimą gali grėsti ir areštas.
Valentino diena Saudo Arabijoje
Valentino diena Saudo Arabijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iš šventųjų, kuriuo pavadinta ši šventė, buvo Valentinas iš Romos – kunigas, kuris buvo nukankintas 269 m. Kitas – vyskupas Valentinas Terni, nukankintas 273 m.

496 m. popiežius Gelasijus paskelbė vasario 14-ąją Valentino diena Valentino Romiečio garbei, kuris, kaip sako legenda, sugrąžino regėjimą kalėjimo, kuriame buvo įkalintas, prižiūrėtojo dukrai ir išsiuntė jai laišką, pasirašytą „Tavo Valentinas“, prieš jam buvo įvykdant mirties bausmę. Manoma, kad jis taip pat su mylimosiomis sutuokdavo Romos karius, kuriems vedybos buvo draudžiamos, nes manyta, kad šeimas turintys kariai nebus tokie motyvuoti kariauti.

Asociacija su romantika ir meile, šokoladu, atvirutėmis ir raudonomis rožėmis atsirado daug vėliau. Manoma, kad ši reikšmė atsirado anglų poeto Geoffrey'aus Chaucerio XV a. parašytoje poemoje, kurioje aprašomas paukščių susibūrimas ankstyvą pavasarį. Taigi nuo tada ši diena asocijuojama su meile.

Yra ir daugiau legendų bei pasakojimų, susijusių su šv. Valentino diena ir jos siejimu su meile bei romantika. Senovės Romoje vasario 13–15 d. buvo švenčiama Luperkalijos šventė, aukštinanti sveikatą ir vaisingumą.

Valentino atvirukų siuntimo paprotys atsirado Jungtinėje Karalystėje, o 1797 m. net buvo išleista knyga su sentimentaliais eilėraščiais, pavadinta „Jauno žmogaus Valentino rašytojas“, skirta tiems, kurie patys neturėjo guvios vaizduotės.

Valentino atvirukai buvo labai populiarūs ir netgi puošti nėriniais ir romantiškais piešiniais, kartais dovanojami su raudonų rožių puokštėmis.

1868 m. JK šokolado kompanija „Cadbury“ sukūrė vadinamąsias „Fancy Boxes“ (prašmatnias dėžutes) – šokoladinių saldainių pilnas širdies formos dėžutes.

Valentino diena ir jai skirti atvirukai, dovanos ir gėlės yra svarbus ekonominės veiklos šaltinis daugelyje pasaulio šalių, bet ne visose, rašo portalas „Travel Awaits“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valentino diena Saudo Arabijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valentino diena Saudo Arabijoje

Į sąrašą šalių, kuriose Valentino diena uždrausta, dar prieš kelerius metus būtų pakliuvusi Saudo Arabija.

Šioje musulmoniškoje valstybėje daugiau nei dešimtmetį buvo draudžiama švęsti Valentino dieną ar pardavinėti su švente susijusius daiktus, pavyzdžiui, raudonas rožes.

Dorybės skatinimo ir ydų prevencijos komisijos, geriau žinomos kaip Religinė policija, pareigūnai Valentino dieną vaikščiodavo gatvėmis, eidami iš parduotuvės į parduotuvę ir konfiskuodami viską, kas, jų manymu, yra susiję su Valentino diena. Jie suimdavo ir bausdavo visus, kas pažeidžia įstatymus. Tai galiodavo tiek vietiniams, tiek užsieniečiams.

2014 metais penki Saudo Arabijos gyventojai buvo nuteisti kalėti 39 metus ir pasidalino 4500 kirčių. Vyrai buvo rasti per Valentino dieną šokantys su šešiomis moterimis, kurios nebuvo jų giminaitės. Taip pat buvo konfiskuotas alkoholis ir raudonos rožės.

Vis dėlto situaciją po truputį keičiasi. 2018-aisiais paskelbta, kad Valentino diena nebeprieštarauja Islamo mokymui. Šventė po truputį lenda iš šėšėlio ir jau kelerius metus Saudo Arabijos gyventojai dieną gali minėti jau daug drąsiau.

Tačiau kai kur ši šventė uždrausta. Pateikiame sąrašą šalių, kurių santykis su Valentino diena ne toks atviras kaip didžiojoje pasaulio dalyje.

1. Uzbekistanas

Uzbekistane galima išpažinti įvairias religijas, tačiau dominuojanti religija yra Islamas. Uzbekistanas, žinomas dėl savo įvairios kultūros ir ilgos istorijos, ypač dėl ryšio su Šilko keliu, daugelį metų buvo tolerantiškas Valentino dienos šventimui. Tačiau 2012 m. tai pasikeitė.

Vida Press nuotr./Uzbekija
Vida Press nuotr./Uzbekija

Vyriausybė neigiamai žiūri į užsienio kultūros ir pramogų įtaką, o Švietimo ministerijos Švietimo ir vertybių skatinimo departamentas išleido vidinį dekretą, draudžiantį švęsti šventes, kurios „svetimos“. mūsų kultūrai“.

Vietoje to jie skatina švęsti savo nacionalinio herojaus Baburo, Mogolų imperatoriaus ir Čingischano palikuonio, kurio gimtadienis yra vasario 14 d., šventę. Vis dėlto gyventojų nuomonė šiuo klausimu išsiskiria.

Valentino dienos šventės nėra nelegalios, tačiau jos neabejotinai nėra skatinamos. Pirmenybė teikiama Baburo šventės minėjimui.

2. Iranas

Iranas – islamiška valstybė.

2011 m. vyriausybė uždraudė gaminti prekes, susijusias su Valentino diena, taip pat draudžiama skatinti meilės dienos minėjimą, nes tokią dieną Irano valdžia laiko Vakarų kultūros sklaida. Nesusituokusioms poroms draudžiama būti drauge.

123rf.com nuotr./Iranas
123rf.com nuotr./Iranas

Vietoj to buvo pasiūlyta Valentino dieną pakeisti senovės švente, vadinama Mehrgan, kuri egzistavo Irane prieš įsigalint Islamui. Žodis „mehr“ gali reikšti draugystę ar meilę. Bandyta skatinti vietoje Valentino dienos minėti ir Sepandarmazganą – senovės persų šventę, skirtą pagerbti moteris ir Spenta Armaiti – dieviškąją zoroastrizmo būtybę, siejamą su žeme.

Vis dėlto tokie bandymai atgrasyti tautą nuo Valentino dienos nėra labai veiksmingi. Jaunos poros dažnai randa, kaip paminėti šią dieną.

3. Indonezija

Indonezijoje galima išpažinti įvairias religijas, tačiau daugiausia čia gyvena Islamą išpažįstančių žmonių.

123rf.com /Draugų kompanija Indonezijoje
123rf.com /Draugų kompanija Indonezijoje

Indonezijos santykis su Valentino diena yra dviprasmiškas. Nėra įstatymo, draudžiančio švęsti šią dieną, tačiau kai kuriose šalies vietose, kuriose yra radikalesnių pažiūrų musulmonų, taikomi nedideli draudimai ir pasitelkiama bauginimo taktika. Šis valstybę dalijantis ginčas kilo dėl aukščiausios Islamo tarybos 2012 m. nutarimo, kuriame buvo paskelbta, kad Valentino diena prieštarauja musulmonų kultūrai ir mokymui. Kai kuriose šalies dalyse šią dieną pastebėtiems įsimylėjeliams gali grėsti ir suėmimas.

Nepaisant viso to, Valentino diena išlieka populiari tarp jaunesnių gyventojų ir atvirai švenčiama šalies sostinėje Džakartoje.

4. Malaizija

Malaizijos konstitucija užtikrina religijos laisvę, tačiau tai daugiatautė ir daugiakultūrė šalis, kurios 60 proc. gyventojų sudaro musulmonai.

123rf.com nuotr./Malaizija
123rf.com nuotr./Malaizija

Nuo 2005 metų Valentino dienos minėjimas yra uždraustas. Malaizijos Islamo plėtros departamentas kaltina šventę dėl visko – nuo abortų iki alkoholio vartojimo, ir laikosi pozicijos, kad tai ji gali lemti neigiamų moralinį jaunimo nuosmukį.

Malaizijoje net vyksta kasmetinė kampanija prieš Valentino dieną, kad primintų apie valdžios požiūrį. Kiekvienas, kuris išeina ir švenčia šią dieną, rizikuoja. Už jos šventimą gali grėsti areštas.

5. Pakistanas

Pakistane yra antra pagal dydį musulmonų populiacija pasaulyje, o tai, kaip ir kitose šalyse, kurios minėtos šiame sąraše, turi įtakos požiūriui į Valentino dieną, ypač pastaraisiais metais.

123rf.com nuotr./Pakistanas
123rf.com nuotr./Pakistanas

Išaugus Valentino dienos populiarumui daugiausia tarp jaunesnių gyventojų, ultrareliginės partijos pradėjo prieš Valentino šventę nukreiptus mitingus, o galiausiai vienas privatus pilietis pateikė peticiją šalies sostinės Islamabado Aukščiausiajam teismui, kad ši diena būtų uždrausta. Buvo remiamasi tuo, kad tai Vakarų kultūros importas, prieštaraujantis islamo mokymui.

2017 metais teismas patenkino peticiją ir uždraudė ne tik švęsti Valentino dieną, bet ir bet kokį jos paminėjimą žiniasklaidoje.

Ne visi Pakistane sutinka su tokiu sprendimu. Pavyzdžiui, gėlių pardavėjai, kuriems Valentino diena buvo naudinga verslui ar universiteto studentai, norintys minėti šią dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas