Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 klaidos, kurias daro Paryžių lankantys pirmą kartą

Paryžius yra vienas lankomiausių pasaulio miestų, ir daugelis svajoja bent kartą savo akimis pamatyti Prancūzijos sostinę. Muziejai, bistro, žavinga XIX a. architektūra – miestą lengva pamilti. Tačiau lengva jame ir padaryti klaidų, kurios gali sugadinti kelionę.
Kavinė Paryžiuje
Kavinė Paryžiuje / 123rf.com nuotr.

Keliautojai dažnai skundžiasi ilgomis eilėmis, nedraugiškais vietiniais ar brangiu maistu. Thepointsguy.com autorė Jess McHugh, kelerius metus gyvenusi Paryžiuje, o paskui jį dažnai lankanti, sudarė sąrašą klaidų, kurias dažnai daro pirmą kartą į Paryžių atvykę žmonės.

1. Mėgina pamatyti visą Luvrą per vieną dieną

Sunku nusakyti, kokio dydžio Luvras yra ir kiek visokių turtų turi. Tą suvoksite tik tada, kai paklysite jo galerijų labirintuose ir pradėsite svarstyti, kaip atsidūrėte Okeanijos skyriuje, nors pradėjote apžiūrinėti XVII a. olandų menininkų darbus.

Sakoma, kad jeigu kiekvienam objektui Luvre skirsi po minutę, greičiau numirsi, nei visus juos pamatysi. Iš tiesų gal ne visai taip, tačiau Luvre eksponuojama apie 35 tūkst. objektų, todėl visko per vieną dieną toli gražu neapžiūrėsit. Susidarykite planą – pasirinkite dalis, kurios jus domina labiausiai, ir skirkite daugiausiai laiko tik joms. Ir nestovėkite milžiniškoje eilėje prie Mona Lizos. Ar ji tikrai to verta?

„Scanpix“/AP nuotr./Mona Liza
„Scanpix“/AP nuotr./Mona Liza

2. Nesistengia suprasti vietinių papročių

Prieš pirmą kartą vykstant į Paryžių verta „Google“ bent trumpai peržvelgti prancūziškus įpročius. Pavyzdžiui, paryžiečiai išties nesišypso nepažįstamiems (nebent su jais flirtuoja). Kita vertus, yra nemandagu nepasakyti „bonjour“ ir „au revoir“ kaskart įėjus į parduotuvę ar viešbutį.

3. Tikisi, kad visi kalbės angliškai

Paryžiečiai garsėja savo šaltumu nepažįstamiems, ir dažnai tai ne išgalvotas stereotipas, o tiesa. Tačiau dauguma iškart atsileidžia, jeigu užsienietis bent pamėgina kažką pasakyti prancūziškai. Net jeigu ir manote, kad jūsų akcentas tragiškas, paprastas „bonjour“ arba patiekalo užsisakymas prancūziškai gali pralaužti ledus.

4. Kliaujasi kelionių gidais

Paryžius yra nuostabiai įvairus miestas – su paslėptais sodais, mažulytėmis galerijomis, Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų intarpais. Pirmą kartą atvykusieji į Paryžių dažnai pražiūri geriausius rajonus ar restoranus, nes jiems svarbiausia turistinės vietos, tokios kaip Eifelio bokštas ar Eliziejaus laukai. Bent nueikite į Belleville rajoną, kuriame gyveno Edith Piaf, panardykite tarp menininkų studijų Pigalle, suvalgykite falafelių Marais ar geriausio kuskuso mieste Paryžiaus šiaurės rytuose.

5. Permoka už maistą

Paryžius yra viena iš kulinarinių pasaulio sostinių, ir ne be reikalo. Prancūzijoje yra daugiau nei 600 Michelin restoranų, ir dešimtys jų yra Paryžiuje. Neįtikėtinai puikaus maisto galima rasti ir nedidelėse kavinėse bei bistro, kur patiekalai bus ir skanūs, ir už priimtiną kainą. Tačiau mieste gausu ir žavingų vietų lyg iš atvirukų, kurios skirtos tik turistams (ypač Saint-Michel). Ten už 15 Eur vertą patiekalą teks pakloti 50 Eur. Paprašykite vietinių rekomenduoti vietą skaniai pavalgyti arba paėjėkite į gretimus rajonus nuo standartinių turistinių kelių.

6. Pakliūna sukčiams į rankas

Kaip ir daugelyje turistinių miestų, Paryžiuje yra užtektinai kišenvagių. Kai kurie sukčiai turi ir gudresnių būdų, kaip apgauti patiklius turistus, pavyzdžiui, prašo pasirašyti peticiją (o tuo metu bendrininkas jums nepastebint ištraukia iš kišenės piniginę).

Pakankamai dažnai smulkūs nusikaltėliai keliautojus švarina ir kavinėse – prieina pasiūlydami nusipirkti laikraštį ir ant stalo padeda visą šūsnį jų. Kai juos vėl pasiima, nuo stalo susišluoja ir viską, kas ant jo buvo – piniginę, telefoną ir pan.

7. Įžeidinėja prancūzišką sūrį

Gali pasirodyti juokinga, bet iš tiesų tai rimtas patarimas. Prancūzams jų sūris labai svarbus. Toks svarbus, kad klausimų apie jį net yra buvę Prancūzijos pilietybės teste. Be juokų. Todėl neraukykite nosies dėl prancūziško sūrio – tiesiogine ar perkeltine prasme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas