Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 idėjos romantiškai kelionei į Pietų Švediją bei Daniją

Ieškote naujos krypties romantiškai išvykai? Siūlome išbandyti kelionę keltu iš Klaipėdos į Pietų Švediją, ar didžiuoju Eresundo tiltu pasiekti Daniją. Abiejose šalyse netrūksta pramogų ir vaizdingos gamtos, skanaus maisto ir visko, ko reikia šauniam savaitgaliui dviese. Štai keletas idėjų, ką nuveikti svečiuojantis pas mūsų šiaurės kaimynus.
Švedija ir Danija – nepamirštamoms atostogoms
Švedija ir Danija – nepamirštamoms atostogoms / 123RF.com nuotr.

Švediją lengvai pasieksite komfortiškais TT-LINE keltais, kas suteiks dar daugiau romantikos jūsų kelionei.

„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas
„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas

1. Leiskitės į dviračių žygį – gamtoje arba mieste

Šiauriečiams labai patinka keliauti dviračiais, ir tai suprantama – vaizdingos, lygaus reljefo pietų Švedijos pakrantės tam labai tinka, taigi, sėdę ant dviračių ir išsiruošę drauge patyrinėti regiono įdomybių galėsite pasijusti kaip vietiniai. Jūsų laukia patogūs dviračių takai, graži gamta ir vaizdingi pajūrio miesteliai, o kelionės tempą galėsite pasirinkti patys – leistis į sportišką žygį vikingų pėdsakais arba į lėtą, romantišką pasivažinėjimą stabtelint pasigrožėti Baltijos paplūdimiais.

123RF.com nuotr./Sareko nacionalinis parkas Švedijoje
123RF.com nuotr./Sareko nacionalinis parkas Švedijoje

Dviratininkams draugiški ir Šiaurės šalių miestai, ypač Kopenhaga. Ar žinojote, kad Danijos sostinė Europoje yra antrasis miestas pagal dviračių skaičių, ji tik šiek tiek atsilieka nuo Amsterdamo? Pasirodo, šių transporto priemonių čia net daugiau nei gyventojų!

2. Pasimėgaukite kava kaip skandinavai

Praneškite antrai pusei, jog kviečiate juos išgerti kavos. Kava anksti ryte gėrintis jūros horizontu kelte, kava mažame Švedijos miestelyje ar vaizdingame Kopenhagos senamiestyje. Šiaurės Europoje kavos kultūra klesti – tai liudija daugybė jaukių kavinukių, kuriose niekuomet netrūksta lankytojų. Švedijoje žodis „fika“, vartojamas ir kaip daiktavardis, ir kaip veiksmažodis, reiškia daug daugiau nei kavos pertraukėlę.

Tai – kone šventas ritualas, kai visi darbai ir rūpesčiai trumpam atidedami į šalį. „Fika“ reiškia, jog atėjo laikas atsipalaiduoti ir pasimėgauti kava bei saldžiais užkandžiais. Švedams patinka tai daryti su draugais ar šeima, šiltuoju metų laiku – gamtoje, žiemą – vienoje iš daugybės stilingų kavinukių.

123RF.com nuotr./Kavos gėrimas Švedijoje – ypatingas ritualas
123RF.com nuotr./Kavos gėrimas Švedijoje – ypatingas ritualas

3. Smagiai praleiskite laiką pramogų parkuose

Šiauriečiai anaiptol nėra vien darbštūs rimtuoliai – jie moka pramogauti. Štai Švedijoje, Geteborge įsikūręs „Liseberg“ pramogų parkas, kasmet sulaukiantis apie trijų milijonų lankytojų, laikomas vienu geriausių tokių parkų Skandinavijoje, o 2005 m. žurnalas „Forbes“ net įtraukė jį į geriausių atrakcionų parkų visame pasaulyje sąrašą. Vienas populiariausių jo atrakcionų – didžiulis „Balder“ – iš medžio sukonstruoti linksmieji kalneliai.

Na, o kaimyninėje Danijoje, Kopenhagoje, laukia garsusis „Tivoli“ parkas.

„Tivoli“ yra antrasis seniausias pramogų parkas pasaulyje. Pats Waltas Disney sėmėsi iš jo įkvėpimo kurdamas Disneilendą, taigi galite įsivaizduoti, kokios fantastiškos pramogos jūsų čia laukia – bus ir linksmųjų kalnelių, ir cukraus vatos, taip pat galite išbandyti rankos taiklumą šaudykloje, kur laimėtojų laukia įspūdingas prizas – milžiniškas pliušinis žaislas.

„TT-Line“ nuotr./Tivoli pramogų parkas
„TT-Line“ nuotr./Tivoli pramogų parkas

„Tivoli“ taip pat yra labai gražus parkas, puikiai tinkantis svajingam pasivaikščiojimui – būtent čia H. C. Anderseno vaizduotėje gimė tokios pasakos kaip „Undinėlė“ ir „Bjaurusis ančiukas“.

4. Atraskite Baltijos pakrantės salas ir saleles

Visai šalia Karlshamno uostamiesčio Švedijoje yra nuostabus salynas, kuriame – net apie 500 vaizdingų įvairaus dydžio įlankų ir salelių su uolėtais paplūdimiais, lapuočių miškais ir pievomis. Į salas galima nuplaukti keltais iš Karlshamno, Matviko ir Järnaviko miestų.

Dviejose didžiausiose salose, Tärnö ir Tjärö, galima pernakvoti, čia taip pat yra kavinių ir restoranų bei įvairių pramogų aktyviam laisvalaikiui gamtoje – galite išsinuomoti baidares, irklentes ir vandens dviračius arba leistis į ekskursiją po salyną su gidu.

Viešint Karshamne taip pat įdomu apsilankyti visai šalia pakrantės esančioje Kastellet tvirtovėje – kelionė keltu trunka vos penkias minutes.

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

5. Pasimėgaukite kulinariniais atradimais

Šiaurės šalys pastaruoju metu garsėja kaip nauja „karšta“ gastronominių kelionių kryptis. Vietiniai restoranų šefai kūrybiškai improvizuoja su tradiciniais šiaurietiškais ingredientais, daug dėmesio skiria kokybei ir natūralumui. Patyrinėkite, ką įdomaus siūlo skandinavų virtuvė ir būtinai paragaukite jų tradicinių bandelių su cinamonu – „kanelbullar“. Minkštutėlės ir labai aromatingos, jos tiesiog tirpsta burnoje!

123RF.com nuotr./Švediškos cinamoninės bandelės
123RF.com nuotr./Švediškos cinamoninės bandelės

6. Miestas mieste – susipažinkite su Kristianija

Jei svečiuositės Kopenhagoje, užsukite į vieną įdomiausių jos rajonų – hipių ir laisvųjų menininkų įkurtą spalvingąją Kristianiją (Christiania). Joje laukia alternatyvaus meno dirbtuvės ir galerijos, rankdarbių krautuvėlės, spalvingi grafičiai, įdomaus interjero kavinukės bei restoranėliai ir ypatinga, laisve alsuojanti atmosfera.

123RF.com nuotr./Danija, Kopenhaga
123RF.com nuotr./Danija, Kopenhaga

7. Spalvingasis Nyhavn

Taip pat Kopenhagoje esantis Nyhavn („Naujasis uostas“) dažnai juokais vadinamas ilgiausiu Kopenhagos baru. Šioje vaizdingoje gatvėje viena šalia kitos rikiuojasi aludės ir užeigos, o saulėtomis dienomis terasose sunku rasti laisvos vietos. Čia verta apsilankyti vakarop, saulei leidžiantis – tada spalvingi nameliai prie vandens atrodo dar gražiau.

Visas šias idėjas lengvai įgyvendinsite pasirinkę keliauti su „TT-Line“ keltais iš Klaipėdos. Jums siūlomi net du maršrutai į Švedijos uostus Karlshamną arba Treleborgą. Savo kelionę galite planuoti išvykdami į vieną uostą, o grįždami iš kito. Šitaip galėsite aplankyti daugiau įvairių vietovių ir sutaupyti laiko, nes nereikės grįžti pro jau aplankytas vietas.

123RF.com nuotr./Kopenhaga, Nyhavn uostas
123RF.com nuotr./Kopenhaga, Nyhavn uostas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas