Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 30

7 įdomiausi Lietuvos šaltiniai – žemės gelmių stebuklai, kurie vilioja trokštančius atjaunėti

Daug užsieniečių stebisi ypatingu Lietuvos turtu – įspūdingais požeminio vandens ištekliais. Kartais šis vanduo prasigraužia milžinišką atstumą ir paslaptinga jėga vedinas ištrykšta žemės paviršiuje. Tokios vietos jau nuo seniausių laikų laikytos išskirtinėmis, juk būtent ten būdavo kuriamos pagoniškos šventvietės, ten ieškota sveikatos ar jaunystės sugrąžinimo galių.
Smardonės ir Lino verdenės šaltiniai
Smardonės ir Lino verdenės šaltiniai / Luko Balandžio, Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Štai ir šiandien mūsų šalies šaltiniai sulaukia gausybės lankytojų. Vieni trokšta į namus parsigabenti tyro vandens, o kiti gi svarsto, kas tūno šių šaltinių gelmėse. Ar žinojote, kad vieno Lietuvos šaltinio gylis siekia net 20 metrų, o ar girdėjote, kurie šaltiniai, anot vietinių gyventojų pasakojimų, gali atjauninti net penkmečiu? Apie visa tai – 15min straipsnyje.

1

Žalsvasis šaltinis

Žalsvasis šaltinis yra giliausias Lietuvos urvas! Jo gylis siekia net 20 m. Šį ypatingą objektą galima rasti karstinėmis įgriuvomis garsėjančiame Pasvalio mieste.

Žalsvasis šaltinis čia ištryško apie 1960 m., kai šioje vietoje atsivėrė smegduobė. Žalsvuoju šaltiniu jis pramintas todėl, kad jame yra žalsvo atspalvio nuosėdų, kurios nudažo vandenį.

VSTT nuotr. / Žalsvasis šaltinis
VSTT nuotr. / Žalsvasis šaltinis

2006 m. buvo pradėti šio šaltinio povandeniniai tyrinėjimai. Jame narai-speleologai aptiko dvi įspūdingas povandenines sales – „Saulėtąją“ bei „Aenigmą“. Neįtikėtina, kad po mūsų kojomis gali slypėti tikros požeminės karalystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi