Karjalanpiirakka
Rytų Karelija yra ne tik Kalevalos, bet ir šių pyragaičių gimtinė. Šie pyragaičiai gaminami iš ruginės tešlos, kuri kočiojama iki popieriaus plonumo. Populiariausias įdaras yra ryžiai, tačiau nemažai suomių mėgsta ir bulvių arba morkų įdarą. Skaniausi šie pyragaičiai yra šilti, patepti sviesto ir virtų kiaušinių mišiniu. Jų rasite kiekvienoje Suomijos parduotuvėje, o daugelyje kavinių ir restoranų tai yra standartinis pusryčių meniu pasirinkimas.
Makkara
Kone kiekviena Europos šalis turi savo būdus ir tradicijas, kaip gaminti dešreles. Suomiai yra iš tų, kurie į šį patiekalą žiūri labai rimtai. Kone kiekvienas šios šalies gyventojas prisimins, kaip vaikystėje kepė jas vasarnamio kieme, ant laužo ar netgi saunoje. Be jų neapsieina nė viena išvyka prie ežero, stovykla ir ledo ritulio varžybos.
Pasak suomių, viskas, ko reikia prie šių dešrelių, yra šaukštelis garstyčių, skardinė alaus ir gera kompanija.
Leipäjuusto lakkahillolla
Leipäjuusto yra tradicinis keptas suomiškas sūris, gaminamas iš pieno (dažniausiai karvių, tačiau galima rasti ir ožkų ar net elnių pieno variacijų). Pienas yra pirmiausia fermentuojamas, o po to iškepamas kaip pyragas. Populiariausias derinys – valgyti šį sūrį su tekšių džemu, tačiau kai kurie suomiai jo deda net į kavą. Šio sūrio rasite kone kiekviename turguje, dažnai jį siūlo ir restoranai.
Poronkäristys
Elniena yra tradicinis Laplandijos patiekalas, tačiau jis mėgstamas visoje Suomijoje. Plonytės keptos elnienos juostelės dažniausiai patiekiamos su bulvių koše ir bruknėmis, kartais papildomai papjaustomas marinuotas agurkėlis. Jei nuvyksite į Laplandiją, galėsite išbandyti ir tradicinį šio patiekalo variantą, keptą elnio taukuose.
Kalakukko
Šie pyragaičiai derina du kiek netradicinius skonius – žuvį ir lašinius. Dažniausiai jie gaminami su nedidelėmis, šiek tiek silkę primenančiomis žuvytėmis muikku (seliavomis).
Tai yra tradicinis Ežeryno regiono Rytų Suomijoje patiekalas, bet paieškojus galima rasti ir kitur. Tiesa, keptų seliavų su aioli padažu ir citrina vasaros sezono metu galima paragauti kone kiekviename uoste.
Korvapuusti
Išvertus iš suomių kalbos, šis pavadinimas reiškia „antausį“. Iš pažiūros tai yra paprastos cinamoninės bandelės, tačiau daugelis sutinka, kad suomiai jas kepa itin skaniai.
Apsidairę Helsinkio centre, tikrai pamatysite ką nors besimėgaujantį šiuo „antausiu“ prie puodelio kavos. Jų rasti sunku tikrai nebus, bet turėdami galimybę apsilankykite „Cafe Regatta“ Helsinkyje.
Lohikeitto
Lašišos sriuba yra nesenstanti Suomijos klasika. Tai sriuba, kuri yra geniali savo paprastumu, ir ja mėgaujamasi visoje Suomijoje, nepriklausomai nuo metų laiko. Ji gaminama iš lašišos, bulvių, morkų, svogūnų ir grietinėlės, o skaninama kvapiaisiais pipirais ir krapais. Kiekvienas, tradicinę suomišką virtuvę siūlantis Helsinkio restoranas neabejotinai turės šį patiekalą savo meniu.