Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 priežastys aplankyti Laplandiją

Laplandija yra kraštas, kuris driekiasi šiauriausioje Suomijos (ir Švedijos) dalyje. Tačiau ji yra tokia nepanaši į jokią kitą vietą pasaulyje, kad galima pamanyti ją atkėlus čia iš svetimos planetos. Bet kaip tik todėl ji siūlo tokių pramogų ir tokią jų įvairovę, kad kitur tai rasti būtų tikrai nelengva. Ir tai nėra tik Kalėdų Senelis su elniais.
Šiaurės pašvaistė / visitfinland.com nuotr.
Šiaurės pašvaistė / visitfinland.com nuotr.

1. Visos rudens spalvos

Rudens pradžioje Laplandija persimaino neatpažįstamai, o medžiai nusidažo visomis rudens spalvomis. Suomijoje šis fenomenas vadinamas ruska, ir vienbalsiai sutariama, kad geresnės vietos jam stebėti už Laplandiją turbūt nėra. Pridėjus ryto rūką virš ežerų ir upių bei rudeninės saulės spindulius, gausite vieną įstabiausių vaizdų, kuriuos gali pasiūlyti gamta. Idealus laikas – nuo rugsėjo vidurio iki spalio pradžios. Rekomenduojama nepamiršti fotoaparato.

Ruska / visitfinland.com nuotr.
Ruska / visitfinland.com nuotr.

2. Kalėdų Senelio miestelis

Kalėdų Senelio miestelis daugeliui yra pagrindinis traukos objektas Laplandijoje. Kasmet šis miestelis sutraukia apie 300 tūkst. lankytojų. Kalėdų Senelis lankytojus priima kiekvieną dieną, žinoma, tam skirtomis darbo valandomis. Taip pat čia veikia specialus paštas, iš kurio išsiųsti laiškai turės specialią žymę.

Pasisveikinę su Kalėdų Seneliu, galėsite išbandyti ir kitas pramogas: elnių ir haskių vilkstines, sniego automobilius bei iglu viešbutį. Tiesiai per šį miestelį eina poliarinis ratas, kurio ribą žymi ryški balta linija. Ją peržengę, atsidursite tikrojoje Šiaurėje. Suprantama, pasidaryti nuotrauką šioje vietoje yra tiesiog būtina.

Kalėdų Senelis / visitfinland.com nuotr.
Kalėdų Senelis / visitfinland.com nuotr.

3. Šiaurės pašvaistė

Nors didžioji Laplandijos dalis yra už poliarinio rato, ji yra ideali vieta pamatyti Šiaurės pašvaistę. Danguje šokančias žalias, raudonas ir mėlynas šviesas galima pamatyti esant tinkamoms sąlygoms – geriausia, giedrą žiemos naktį. Ne vienas kelionių organizatorius siūlo išvykas specialiai šiam reiškiniui stebėti ir iki vietos vykti sniegomobiliais ar kinkiniais. „Pagauti“ Šiaurės pašvaistę gali būti nemenkas iššūkis, tačiau vaizdo nepamiršite ilgam. Be to, jos niekada nėra matę ir daugybė pačių suomių.

Šiaurės pašvaistė / visitfinland.com nuotr.
Šiaurės pašvaistė / visitfinland.com nuotr.

4. Samių kultūra

Europoje vietų, kuriose būtų išlikę klestinčių vietinių bendruomenių, tikrai nėra daug. Suomių Laplandijoje gyvena apie 10 tūkstančių samių, kurie mielai papasakos apie savo kalbą, kultūrą, papročius, drabužius ir virtuvę. Be to, ši bendruomenė dažnai organizuoja įvairius renginius: žvejybos varžybas, elnių lenktynes ir filmų bei muzikos festivalius. Be to, visada galite apie šią kultūrą sužinoti „Arktikum“ muziejuje Rovaniemio mieste.

Samiai / visitfinland.com nuotr.
Samiai / visitfinland.com nuotr.

5. Šiaurės gyvūnija

Jei elnių ir haskių kinkinių nepakanka, visada galite aplankyti šiauriausią pasaulyje laukinės gyvūnijos parką „Ranua“, esantį visai netoli Rovaniemio. Čia sutiksite baltųjų lapių, briedžių, lūšių, baltųjų lokių ir apie 20 retų paukščių rūšių. Tai nėra zoologijos sodas, mat gyvūnams skirtas didelis plotas, stengiantis sukurti kuo panašesnes sąlygas į natūralias. Jei turite laiko, galite užsukti ir į vietinį ledo barą.

Lūšis / visitfinland.com nuotr.
Lūšis / visitfinland.com nuotr.

6. Slidinėjimas

Šiaurėje metų laikai pasireiškia šiek tiek kitaip nei Pietuose. Kaip tik todėl slidinėjimo sezonas čia pradedamas kur kas anksčiau nei Alpėse, o baigiasi gerokai vėliau. Žinoma, Suomija nėra kalnų šalis, tačiau tokio sniego, kokį gali pasiūlyti Laplandija, Europoje taip pat nerasite. Tiesa, reiktų paminėti, kad tai yra slidinėjimas tiems, kurie nori pajusti šiaurietišką gamtą ir pailsėti, mat vakarėlių čia nedaug. Ypač šias vietas mėgsta ir varžybas dažnai rengia olimpiniai slidininkai.

Pavasarinis slidinėjimas / 123rf.com nuotr.
Pavasarinis slidinėjimas / 123rf.com nuotr.

7. Nacionaliniai parkai

Didžioji dalis Suomijos yra sudaryta iš miškų ir ežerų, kuriuos suomiai labai saugo ir gerbia. Tačiau jei norite tikros, žmogaus beveik visiškai nepaliestos gamtos, Laplandijos nacionaliniai parkai jums tikrai patiks. Senoviniai miškai, unikalūs geologiniai dariniai ir šimtmečius besiformavę kraštovaizdžiai tikrai verti pamatyti savo akimis. Pyhä-Luosto, Pallas-Yllästunturi, Urho Kekkoneno ir Oulankos vaizdų gausa yra nepralenkiami.

Nacionalinis parkas / visitfinland.com nuotr.
Nacionalinis parkas / visitfinland.com nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi