Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 pažintiniai takai pelkėse, kurie grožiu sužavės ir žiemą

Vasario 2-oji – pasaulinė pelkių diena. Būtent šią dieną prieš 50 metų buvo pasirašyta tarptautinė RAMSAR sutartis, kurioje pasaulio valstybės įsipareigojo saugoti savo krašto pelkes ir kitas šlapynes. Lietuvoje galima džiaugtis, kad turime nemažai pažintinių takų, kurie leidžia pamatyti mūsų krašto pelių grožį. Ne visus karantino metu galima aplankyti. Pavyzdžiui, rezervate esančiame Kamanų mokomajame take savarankiškai vaikščioti draudžiama, o ekskursijos šiuo metu nevyksta. Kai kurių takų nepasieksite, nes šie yra kitoje savivaldybėje nei jūsų gyvenama. Bet pažvelkite į sąrašą – galbūt įdomus takas per pelkę yra būtent netoli jūsų namų.
Aukštumalos pelkė
Aukštumalos pelkė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Amalvos pelkės pažintinis takas

„Nesėdėk namuose“ nuotr./Pažintinis takas Amalvos pelkėje
„Nesėdėk namuose“ nuotr./Pažintinis takas Amalvos pelkėje

Savivaldybė: Marijampolės

Ilgis: 121 metras

Marijampolės savivaldybės teritorijoje, 11 km į rytus nuo Marijampolės miesto, įrengtas Amalvos pažintinis takas. Šis pažintinis takas veda lankytojus į vieną didžiausių Suvalkijoje Amalvos pelkę, kurioje gamtos mylėtojai galės pasidžiaugti pelkės platybėmis ir tako informaciniuose stenduose susipažinti su pelkės istorija bei jos ekosistema, gyvūnija ir augalija. Pažintinio tako pradžioje įrengta apžvalgos platforma, nuo kurios atsiveria nuostabi Amalvos pelkės panorama bei tolesnis Žuvinto biosferos rezervato kraštovaizdis, kuriame yra ir kitų lankytinų objektų. Anot miškininkų, tai labai natūralus ir unikalus Sūduvos gamtos kampelis, kurį būtina pamatyti.

Aukštumalos pažintinis takas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aukštumalos pažintinis takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aukštumalos pažintinis takas

Savivaldybė: Šilutės r.

Ilgis: 2.4 km

Įspūdis toks, tarsi būtum kažkur savanoje, tetrūksta tik žirafų ir zebrų. Taip savo patirtis apibūdina dažnas, pirmąkart apsilankęs Aukštumalos pažintiniame take (Šilutės r.), tikina „Keliauk Lietuvoje“. Šis pažintinis takas, vingiuojantis Nemuno deltos regioniniu parku, laikomas vienu gražiausių takų pėstiesiems Lietuvoje. Daugiau nei 1 km ilgio medinis takas nutiestas vietoj ankstesnio, kadaise jungusio čia buvusius pelkininkų kaimus. Tako pabaigoje prie pelkinio ežerėlio yra įrengta 3 m aukščio apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria paslaptingos aukštapelkės panorama.

Varnikų pažintinis takas

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Varnikų pažintinis takas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Varnikų pažintinis takas

Savivaldybė: Trakų r.

Ilgis: 3,5 km

Takas ypatingas tuo, kad leidžia lankytojui bet kuriuo metų laiku patogiai, nesušlapus kojų pasiekti ir apžiūrėti ne tik mišką, bet ir sunkiai prieinamas pelkės vietas. Nuėjus mažiau nei 5 km galima pamatyti didžiulę biotopų įvairovę – žmogaus pasodintus jaunus ir per kelis šimtus metų natūraliai susiformavusius senus įvairių tipų miškus, pamiškės pievas ir pelkes su užaugančiais ežeriukais. Taip pat galima susipažinti su kertinėmis miško buveinėmis ir Europos bendrijos svarbos buveinėmis.

Didžiausia pažintinio maršruto dalis vingiuoja gruntiniu miško takeliu. Tačiau beveik 1,5 km ilgio ruožas kerta sunkiai prieinamas pelkės vietas! Norint užtikrinti lankytojų saugumą ir suteikti unikalią galimybę pasivaikščioti išskirtinėje gamtoje, įrengtas beveik 1 metro pločio lentinis takas. Įdomu, kad takui paruošti panaudota drebulės mediena, kuri jau nuo senovės žinoma kaip itin atspari drėgmei.

Čepkelių raisto mokomasis takas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čepkelių raistas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čepkelių raistas

Savivaldybė: Varėnos r.

Ilgis: 1,5 km

Svarbu: Nuo liepos 1 d. iki balandžio 1 d. take galima lankytis savarankiškai, tik privalu gauti leidimą. Kontaktai: Marcinkonių lankytojų centras, +370 672 46388, info@dzukijosparkas.lt

Šiame take lankytojai pamato Čepkelių raistą, pušynais apaugusias kopas, susipažįsta su pelkės ir miško augmenija. Suteikta galimybė nors akies krašteliu žvilgtelėti į vieną vertingiausių mūsų krašto objektų – Čepkelių raistą. Čia iš apžvalgos bokšto atsiveria didžiuliai miškingomis salomis iškaišyti padūmavusios pelkės plotai, o medinis takas nuveda į apžvalgos aikštelę.

Mūšos tyrelio pažintinis takas

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Mūšos tyrelio pažintinis takas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Mūšos tyrelio pažintinis takas

Savivaldybė: Joniškio r.

Ilgis: 5,8 km

Išties žiemgališkas, unikalus, žmogaus nepaliestas gamtos kampelis Žagarės regioniniame parke – Mūšos tyrelio pelkė. Mūšos tyrelio pažintinis takas, atidarytas 2015 m., yra ilgiausias žinomas pelkėse įrengtas lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Jo ilgis 5775,87 m.

Takas įrengtas išskirtinėje vertingoje gamtinėje teritorijoje – Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje. Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš kelių tipų pelkių, durpynų ir šlapių miškų. Pelke teka Mūšos ir Juodupio upės, telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

Dubravos rezervatinė apyrubė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dubravos rezervatinė apyrubė - apžvalgos takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dubravos rezervatinė apyrubė - apžvalgos takas

Savivaldybė: Kauno r.

Ilgis: 1,9 km

Kauno pašonėje, netoli Vaišvydavos, galima išvysti penkiasdešimt metų žmogaus rankų nepaliestą mišką ir nuostabaus grožio aukštapelkę. Pirmąkart apsilankiusieji tvirtina, kad čia atvykę pasijuto tarsi nukeliavę laiku į praeitį ir pasivaikščioję po priešistorinę girią.

Terminu „rezervatinė apyrubė“ apibrėžiamas nedidelio ploto gamtinis arba kultūrinis rezervatas, kurio apsaugai ir priežiūrai nėra steigiama direkcija. Dubravos rezervatinė apyrubė – vienintelė Lietuvoje. Ji apima 120 ha plotą. Lankytojams nutiestas 1,9 km ilgio pažintinis takas su informacinėmis lentomis ir poilsio aikštele pabaigoje. Apie ketvirtadalį teritorijos užima pelkė. Tai vaizdingiausia pažintinio tako dalis.

Plynosios pažintinis takas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Plynosios aukštapelkė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Plynosios aukštapelkė

Savivaldybė: Tauragės r.

Ilgis: 1,8 km

Plynosios pažintinis takas įrengtas 2003 m., o atnaujintas 2019 metais, siekiant supažindinti lankytojus su Plynosios telmologiniu draustiniu. Plynosios aukštapelkėje gausu retų augalų ir gyvūnų rūšių. Sutinkamos 2 rūšys saulašarių: apskritalapė ir ilgalapė. Peri dirviniai sėjikai, tetervinai.

Neseniai takas buvo paiilgintas – papildomai įrengta 500 metrų ilgio kilpa per beržyną ir spanguolyną, buvo remontuotos medinės lentelės.

Zackagirio (Dziackagirio) pažintinis takas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aukštapelkė „Meškos šikna“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aukštapelkė „Meškos šikna“

Savivaldybė: Varėnos r.

Ilgis: 13,8 km, tačiau galite pasirinkti 7 km arba 10,5 km atkarpas

Šis takas yra skirtas susipažinti su Marcinkonių kaimu, jo kultūriniu paveldu ir gamtos vertybėmis. Keliaujant 13,8 km ilgio taku (galima pasirinkti ir trumpesnes 7 ar 10,5 km atkarpas) pamatysite beveik visas Dzūkijai būdingas buveines: įvairių tipų miškus nuo sausų kerpšilių iki ūksmėtų eglynų ir šlapių juodalksnynų, natūralias Grūdos slėnio pievas ir smėlynuose įsikūrusias smiltpieves, „Meškos šiknos“ aukštapelkę ir Aklaežerio tarpinio tipo pelkę, Klonių kalną (Gaidžių kopą), Dziackagirio (Zackagirio) ištakų šaltinius, Grūdos upę, Duobupio upelį, Aklaežerio ir Kastinio ežerus. Takas veda ir pro keletą gamtos paveldo objektais paskelbtų drevėtų pušų (dravių), menančių senąsias bitininkystės tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas