Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 20 /19:50

A.Bilotaitė: bus siūloma stabdyti keleivinius skrydžius iš Britanijos į Lietuvą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sekmadienio pavakarę paskelbė, jog Vyriausybei siūlys stabdyti keleivinius skrydžius iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą. Tokią žinią ministrė pranešė po sekmadienį vykusio Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdžio. Apie galutinį sprendimą ir datas Vyriausybė turėtų informuoti pirmadienį.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį vykusiame posėdyje buvo svarstomi klausimai dėl keleivių iš Jungtinės Karalystės atvykimo bei dėl judėjimo apribojimų šalies viduje.

Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Nyderlandai, Belgija ir Italija jau uždraudė skrydžius iš tos šalies. Taip pat planuoja pasielgti Latvija, Estija, o Lenkija sprendimą planuoja priimti pirmadienį.

„Komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas stabdyti visus keleivinius skrydžius į Lietuvą ir tokį siūlymą teikti Vyriausybei“, – žiniasklaidai sekmadienio pavakarę kalbėjo ministrė A.Bilotaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Kaip sekmadienį BNS sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis, Lietuvos Vyriausybė sprendimus dėl skrydžių iš JK valstybės priims artimiausiu metu.

Spaudos konferencijoje M.Skuodis žurnalistams sakė, kad sprendimai yra derinami su kaimyninėmis šalimis.

„Tikimės artimiausiu metu veiksmų ir iš kitų šalių, ne tik iš tų, kurios buvo paminėtos. Natūraliai, atsižvelgiant į visą informaciją, kurią turime, Vyriausybei ekstremalių situacija komisija pasiūlė tokį sprendimą“, – kalbėjo susisiekimo ministras.

Anot M.Skuodžio, labai svarbu įvertinti, kiek piliečių, kiek keliautojų toks sprendimas galėtų paveikti.

„Mūsų prognozės rodo, kad kitą savaitę į Vilnių iš Jungtinės Karalystės iš skirtingų oro uostų galime tikėtis atvykstančių 5 tūkst. keleivių, į Kauną 1,7 tūkst. ir į Palangos oro uostą galėtų atvykti 350 keleivių. Kitaip sakant, toks sprendimas, jeigu Vyriausybė jį priimtų, priklausomai nuo to, kada jis įsigaliotų, galėtų paveikti tokį piliečių ratą“, – aiškino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

M.Skuodžio teigimu, ne tik atskiros šalys pradeda riboti skrydžius iš Didžiosios Britanijos, tačiau laukiamas ir bendras Europos Sąjungos sprendimas šiuo klausimu.

„Šiuo metu geriausias patarimas likti savo namuose, nes priešingu atveju tikrai galima susidurti keliaujant su labai didelėmis kliūtimis“, – patikino ministras.

A.Bilotaitės teigimu, sekmadienį bus surengtas Vyriausybės neformalus pasitarimas, kuriame turėtų ministrai apsispręsti dėl konkrečių datų, nuo kada galėtų būti ribojamas patekimas į Lietuvą. Kada konkrečiai bus paskelbta ši informacija, sekmadienį ar pirmadienį, kol kas neaišku.

VRM teigimu, nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki šio sekmadienio 13 val. iš Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą atvyko – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

„Informacija apie COVID-19 mutaciją mus pasiekė šiandien (sekmadienį) ir į tai operatyviai reagavome. Susirinkome į Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį tam, kad nuspręstume, kaip operatyviai reaguoti ir apsaugoti mūsų šalies žmones“, – aiškino A.Bilotaitė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VNO
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./VNO

Tiems, kurie atvyko iš Didžiosios Britanijos, anot vidaus reikalų ministrės, reikia laikytis tos pačios nustatytos tvarkos.

„Ribojimas judėti, t.y. pirmiausiai – užtikrinamas buvimas namuose ir be jokių priežasčių nereikalingų užtikrinimas, kad niekur jie nejudėtų, neitų iš namų ir nejudėtų tarp savivaldybių. Yra tie patys bendri reikalavimai, kurie taikomi visiems Lietuvoje esantiems žmonės“, – sakė A.Bilotaitė.

„Du namų ūkiai, dvi grupės žmonių gyvenančių kartu negali kontaktuoti ir palaikyti kontakto. Šis reikalavimas taikomas visiems“, – pridūrė M.Skuodis.

Taip pat jis pridėjo, kad kol kas stabdyti skrydžių iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją neplanuojama.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Charles'io Michelio biuras sekmadienį inicijavo pasitarimą dėl padėties, kuri klostosi Jungtinėje Karalystėje plintant naujai, labiau užkrečiamai koronaviruso atmainai.

Susan Hopkins iš Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (Public Health England, PHE) „Sky News“ patvirtino JK ministro pirmininko Boriso Johnsono pateiktą informaciją, kad naujos atmainos virusas gali būti 70 proc. labiau užkrečiamas.

B.Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisyklės“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.

BNS pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuotas rekordinis koronavirusinės infekcijos plitimo rodiklis – per pastarąją parą patvirtinta 35,9 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, rodo pranešimas britų vyriausybės informaciniame tinklapyje.

Šeštadienį buvo nustatyta kiek daugiau nei 27 tūkst. naujų šios infekcijos atvejų, o ankstesnis susirgimų paros rekordas buvo užfiksuotas gruodžio 17-ąją – 35,3 tūkst. naujų atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant