Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Airijos nacionalinė šventė įsuko visą pasaulį – švenčiama Šv. Patriko diena

Šv. Patriko diena yra Airijos nacionalinė šventė, tačiau ši žalia spalva ir siautulingomis linksmybėmis išsiskirianti šventė minima ir daugelyje kitų pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje.
Pasaulyje minima šv. Patriko diena
Pasaulyje minima šv. Patriko diena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šv. Patrikas yra laikomas Airijos globėju, o jo diena kasmet minima kovo 17-ąją.

Kas buvo tas šventasis? Manoma, kad šv. Patrikas gimė Velse apie 400-uosius metus ir iš pradžių buvo pagonis. Tačiau eidamas 16-us metus, kaip sako legenda, jis buvo parduotas į vergiją. Būdamas nelaisvėje atsivertė į krikščionybę. Po kelerių metų pabėgęs nuo šeimininkų jis prieglobstį rado vienuolyne. Nuo to laiko savo gyvenimo tikslu jis laikė pagonių atvedimą į tikrąją religiją – krikščionybę. Tą, sugrįžęs į Airiją kaip vienuolis kunigas, o vėliau – ir vyskupas, jis ir darė: steigė naujus krikščioniškus vienuolynus, mokyklas ir bažnyčias.

Jo misija truko 30 metų – pagonybę iš Airijos rovęs vienuolis mirė 461 m. kovo 17 d. Būtent ji ir minima kaip šv. Patriko diena.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulyje minima šv. Patriko diena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulyje minima šv. Patriko diena

Kaip gimė šventės tradicijos?

Net ir nežinantys tikslios šv. Patriko istorijos, paklausti apie Šv. Patriko dieną pasakytų, kad tai triukšminga ir žalia šventė. Seniausios žinios apie ją siekia IX a. Įdomu tai, kad pirmieji ją švęsti pradėjo airiai, emigravę į JAV. Greičiausiai todėl ir dabar daugiausia Šv. Patriko dienos renginių vyksta ne Airijoje, bet būtent Amerikoje.

Niujorke XIX a. atsirado šv. Patriko dienos paradai. Svarbiausias jų tikslas buvo suvienyti airius, gyvenančius JAV, kurie iki to laiko savo šalies nacionalinę dieną minėdavo atskiromis grupelėmis. 1848 m. organizuoto pirmojo šv. Patriko dienos parado metu į gatves Niujorke išėjo daugybė airių. Nuo to laiko šventinė eisena organizuojama kasmet. Ir dabar joje dalyvauja maždaug 150 000 žmonių: ne vien airių, bet ir kitų tautybių.

Panašūs Šv. Patriko dienos paradai vyksta ir Bostone, Čikagoje, Filadelfijoje, Savanoje.

Airijoje Šv. Patriko diena švenčiama visą savaitę – tai didžiausia šventė šalyje.

Lietuvoje ši šventė taip pat jau turi tradicijas. Kasmet kovo 17-18 d. Užupyje Vilnelė virsta žalia. Šiemet stebėti, kaip lietuviškoji upė sužaliuos bus galima kovo 18 d., šeštadienį. 13.30 val. Daugiau apie renginį informacijos rasite čia.


Kodėl žalia spalva ir kiti šventės simboliai?

Vienas iš svarbiausių šventės ir pačios Airijos simbolių – trilapis dobilas. Viena iš versijų, kodėl jis tapo simboliu, yra ta, kad šv. Patrikas galėjo panaudoti trilapį dobilą aiškindamas pagonims šv. Trejybei paaiškinimui. Nuo to laiko trilapis dobilas – Šv. Patriko pasekėjų simbolis.

Kitas šv. Patriko šventės simbolis – leprikanai. Tai mistiniai atsiskyrėliai, kurie vengia kontakto tiek su mirtingaisiais, tiek su nemirtingomis būtybėmis – elfais. Jų veikla – batsiuvystė, taip pat jie esą saugo turtus. Lobių ieškotojai gali priversti leprikaną išduoti paslaptį, kur paslėptos brangenybės. Tačiau jei tik žmogus nusisuka į šalį – leprikanas iškart išnyksta. Todėl, norint surasti lobį, reikia nenuleisti nuo atsiskyrėlio akių. Dauguma leprikanų negražūs – maži, stori, raukšlėtais veidais senukai, tačiau, nepaisant kūno sudėjimo, labai grakščiai judantys ir dažniausiai apsirengę žalios spalvos rūbais: su „elfiškais“ batais bei didžiule kepure.

123rf.com nuotr./Šv. Patriko diena Airijoje, Dubline
123rf.com nuotr./Šv. Patriko diena Airijoje, Dubline

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas