Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Aistė ir Augustinas dėl lietuviško paveldo ketina įveikti tūkstančius kilometrų: pora keliaus į Kanadą

Lietuviško paveldo JAV ir Kanadoje interaktyvusis žemėlapis „Tikslas – Amerika“ po šios vasaros vėl išsiplės. „Tikslas – Amerika 2023“ ekspedicijos dalyviai Aistė ir Augustinas Žemaičiai leidžiasi į kelią po pačias atokiausias lietuviškas vietas anapus Atlanto. Šių ekspedicijų metu lankomi lietuvių klubai, lietuvių kapinės, lietuvių bažnyčios ir vienuolynai, paminklai lietuviams, žymių lietuvių kapai, lietuviškai pavadintos vietos, esančios JAV ir Kanadoje, rašoma lietuvių poros parengtame pranešime spaudai.
Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo
Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo / Aistės ir Augustino Žemaičių nuotr.

„Tikslas – Amerika 2023“ ekspedicija vyks birželį–rugpjūtį. Kaip ir ankstesnėse kelionėse, ekspedicijos dalyviai nustatys tikslias lietuviškų vietų koordinates, jas fotografuos, išklausys ir užrašys vietos lietuvių pasakojamas istorijas.

Visa tai lietuvių ir anglų kalbomis bus nemokamai prieinama internete – interaktyviame lietuviškų vietų Amerikoje žemėlapyje www.tikslasamerika.lt bei internetinėje enciklopedijoje apie lietuvišką paveldą už Lietuvos ribų www.gabaleliailietuvos.lt.

Pirmoji „Tikslas – Amerika 2017“ ekspedicija susilaukė didelio Lietuvos ir JAV žiniasklaidos dėmesio. Žinia apie sukurtą interaktyvų lietuviškų vietų žemėlapį JAV netruko pasiekti kone viso pasaulio lietuvių.

Aistės ir Augustino Žemaičių nuotr. / Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo
Aistės ir Augustino Žemaičių nuotr. / Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo

Po kasmet vykdytų ekspedicijų šiuo metu žemėlapyje jau yra per 800 tokių lietuviškų vietų JAV ir Kanadoje tikslios GPS koordinatės. Tam, kad visiems norintiems jas aplankyti būtų gerokai paprasčiau, užrašytos vietų istorijos, įrašyti ir publikuoti interviu su vietos lietuviais.

„Visgi Kanada – milžiniška šalis, – sako „Tikslas – Amerika“ ekspedicijų vadovas Augustinas Žemaitis.

– Nors ir ankstesnių ekspedicijų metu lankėme Kanadą, niekaip negalėjome aplankyti visų jos su Lietuva susijusių vietų. Šįmet bandysime tai pakeisti ir, kasdien sukardami kad ir po 1000 km, pasiekti jos tolimiausius lietuviškus objektus – lietuvių architekto Kulpos-Kulpavičiaus projektuotą Šv. Kazimiero lietuvių bažnyčią Vinipege, Kanados imigracijos muziejų su atminimo lenta lietuviams Halifakse, Naujojoje Škotijoje, „Thunder Bay“ lietuvių paminklą.

Atstumų Kanadoje dydį padės suprasti tokie menki pavyzdžiai: nuo Kanados Niufaundlando provincijos sostinės Sent Džono yra mažesnis atstumas iki Lietuvos, negu iki Vankuverio miesto Vakarų Kanadoje! O nuo Vinipego į vakarus artimiausia kita lietuviška vieta yra Edmontono lietuvių namai – 1300 km atstumu. Į rytus šiek tiek arčiau, t. y. beveik 8 valandos vairavimo, iki „Thunder Bay“ lietuvių paminklo.“

Pirmoji „Tikslas – Amerika 2017“ ekspedicija susilaukė didelio Lietuvos ir JAV žiniasklaidos dėmesio.

„Dėmesio vėl skirsime ir jau lankytoms valstijoms JAV, nes pavyko sužinoti apie dar daugiau jose esančių lietuviškų objektų. Planuojame, kad po šios ekspedicijos www.tikslasamerika.lt žemėlapis išsiplės dar apie 40 lietuviškų vietų“, – jam antrina ekspedicijos savanorė Aistė Žemaitienė.

„Šiuo metu žemėlapyje jų jau yra per 800. Šis žemėlapis yra gyvas, nuolat pildomas – lietuviai, aptikę įdomią lietuvišką vietą, siunčia nuotraukas ir taip žemėlapis nuolat plečiamas. Visgi lankydamiesi JAV ir Kanadoje kaip ekspedicijos dalyviai šias vietas aplankome patys tam, kad užfiksuotume tikslias jų GPS koordinates, nufilmuotume, kur įmanoma – virš jų pakeltume droną, – pasakoja Augustinas Žemaitis.

Aistės ir Augustino Žemaičių nuotr. / Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo
Aistės ir Augustino Žemaičių nuotr. / Poros kelionės beieškant lietuviško paveldo

– Videopasakojimus skelbiame ir originalia filmuota medžiaga su lietuviakalbiais žiūrovais dalinamės „YouTube“ kanale „Gabalėliai Lietuvos“, o anglakalbiais – „TrueLithuania“. Visos naujienos apie projektą – „Gabalėliai Lietuvos“ „Facebook“ paskyroje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius