Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aistė ir Augustinas leisis į įspūdingą ekspediciją po Europą: 11-oje šalių ieškos lietuviško paveldo

Visas lietuviškas JAV bei Kanados vietas aplankę, nufotografavę, nufilmavę, jų žemėlapį ir enciklopediją sudarę 2017–2023 m. „Tikslas – Amerika“ ekspedicijų autoriai Augustinas ir Aistė Žemaičiai sustoti neketina ir šiemet lietuviško paveldo ieško Europoje, rašoma jų parengtame pranešime spaudai.
Aistė ir Augustinas Žemaičiai ruošiasi į ekspediciją po Europą
Aistė ir Augustinas Žemaičiai ruošiasi į ekspediciją po Europą / Asmeninio archyvo nuotr.

Dviejų mėnesių „Gabalėliai Lietuvos“ ekspedicija apims net 11 Europos šalių ir vyks 2024 m. rugsėjį–lapkritį.

Kaip sakė Augustinas Žemaitis, „Vakarų Europoje lietuviškų vietų gal mažiau nei Amerikoje, nes čia lietuviai masiškai migruoti pradėjo neseniai, bet istorinių vietų irgi yra, jos senos ir svarbios“.

Asmeninio archyvo nuotr. / Lietuvių sodas Paryžiuje
Asmeninio archyvo nuotr. / Lietuvių sodas Paryžiuje

Ekspedicija užsuks į visas svarbiausias Vidurio ir Vakarų Europos lietuviškas vietas: be kita ko, Vasario 16 d. gimnaziją Vokietijoje, popiežiškąją Šv. Kazimiero kolegiją Romoje, lietuvišką koplyčią Vatikano Šv. Petro bazilikoje, LDK paveldą, S.Dariaus ir S.Girėno žūties vietą bei Žalgirio mūšio vietą Lenkijoje, taip pat – Punsko kraštą, kuris yra vienintelis pasaulyje anapus Lietuvos, kur lietuviškai kalbantys žmonės iki šiol sudaro gyventojų daugumą.

Šiuo metu persikėlę per Lamanšo sąsiaurį į Jungtinę Karalystę ekspedicijos dalyviai lanko prieškarinę Londono lietuvių bažnyčią, lietuvių koplyčią Notingame, lietuvių klubą Škotijos regione, į kurį masiškai dirbti šachtose plūdo prieškario lietuviai, ir per Antrąjį pasaulinį karą iš Lietuvos pasitraukusiųjų tautiečių įkurtas lietuvių kapinių zonas įvairiuose Jungtinės Karalystės miestuose.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aistė ir Augustinas Žemaičiai prie Oskaro Milašiaus kapo Fontenblo
Asmeninio archyvo nuotr. / Aistė ir Augustinas Žemaičiai prie Oskaro Milašiaus kapo Fontenblo

Po Anglijos Augustinas ir Aistė lankys buvusių pokario dipukų stovyklų vietas Vokietijoje ir Danijoje, žiūrės, kas ten likę iš pokario laikų, kai ten gyveno dešimtys tūkstančių lietuvių.

„Jau žinome bent kelis paminklus lietuviams, pasiekusius mūsų dienas, bet tikimės rasti dar daugiau“, – sakė Augustinas. – Kone kas savaitę gauname informacijos apie papildomas lietuviškas vietas, paminklus, atminimo lentas lietuviams.“

Kaip ir po „Tikslas – Amerika“ ekspedicijų, viskas lietuvių ir anglų kalbomis suguls į internetinę enciklopediją gabaleliailietuvos.lt, taip pat bus kuriami filmai „YouTube“ kanalui „Gabalėliai Lietuvos“, ten skelbiami ir interviu įrašai. Dar daugiau nuotraukų – „Facebook“ paskyroje „Gabalėliai Lietuvos“, kurioje galima sekti ekspediciją.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ekspedicijos žemėlapis
Asmeninio archyvo nuotr. / Ekspedicijos žemėlapis

Ekspedicijos metu vyks ir gyvi susitikimai-paskaitos su įvairių šalių lietuviais. Europoje daugelis jų – atvykusieji ne taip seniai.

„Jau įvyko mūsų paskaitos apie lietuvišką paveldą, kurį esame užfiksavę su projektu „Gabalėliai Lietuvos“, Lidse, Edinburge, šį savaitgalį vyks Londone, vėlau – ir Vokietijoje, Lenkijoje, kitose šalyse. Paskaitų metu papasakojame, parodome ir įspūdingą lietuvių paveldą JAV, kurį užfiksavome per praėjusias ekspedicijas – viliamės paskatinti juo domėtis, saugoti paveldą savo šalyse ir kurti naujas lietuviškas vietas, kaip tą darė praėjusios lietuvių emigrantų kartos Amerikoje“, – sakė Augustinas Žemaitis.

Kone kas savaitę gauname informacijos apie papildomas lietuviškas vietas, paminklus, atminimo lentas.

Jei norite suteikti daugiau informacijos apie jums žinomas lietuviškas vietas Europoje ar kitaip prisidėti prie ekspedicijos, kviečiame rašyti augustinas.zemaitis@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas