Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aliaskos miestas-vaiduoklis – nepasisekusi kurorto idėja, vis traukianti nuotykių ieškotojus

Dešimtmečius keliautojus, važiuojančius keliu tarp Ankoridžo ir Ferbankso (Aliaska), žavi didelis betoninis statinys, kurį vietiniai gyventojai vadina „Parkso greitkelio iglu“, rašoma „Unusual Places“.
„Parkso greitkelio iglu“, Aliaska
„Parkso greitkelio iglu“, Aliaska / Vida Press nuotr.

„Parkso greitkelio iglu“ turėjo būti centrinė kurortinio miestelio, vadinamo „Iglu miestu“, dalis, tačiau dėl statybos taisyklių pažeidimų pastatas nebuvo baigtas statyti. Dabar „Parkso greitkelio iglu“ stovi tylus ir apleistas – kai jo nepadengia šviežias sniego sluoksnis, jį puošia grafičiai.

Septintajame dešimtmetyje atšiauraus Aliaskos geležinkelio darbuotojas Leonas Smithas sumanė įkurti jaukų kurortinį miestelį netoli Kantvelo kaimo Aliaskoje. Leonas iš medienos, kurią gavo dirbdamas geležinkelyje, pastatė keturių aukštų iglu viešbutį. Didelis medžio ir betono kupolas turėjo išreikšti pagarbą Aliaskos inuitų statytiems ledo ir sniego iglu namams.

Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska
Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska

Deja, Leono Smitho iglu viešbučio langai buvo pripažinti per mažais komerciniam pastatui. Kad ir kaip stengėsi, Leonas Smitas neturėjo pakankamai lėšų, kad „Parkso greitkelio iglu“ taptų veikiančiu kurortu. Leonui Smitui pardavus turtą, degalinės savininkas Bradas Fisheris bandė paversti „Iglu miestą“ realybe, tačiau renovacija ir remontas pasirodė per brangūs.

Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska
Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska

Nepaisant grėsmės, kad žiemos miegui čia gali užmigti lokiai, nukristi skardos lakštai ir už įsibrovimą į teritoriją gali tekti sumokėti didelę baudą, keliautojai iš viso pasaulio negali nesustoti ir apžiūrėti „Iglu miesto“ teritorijos. Teritorijoje yra apleista degalinė su užrašu „Iglu“, taip pat nedidelio namelio, kadaise priklausiusio Leonui Smithui, liekanos ir šiurpus, tylus „Parkso greitkelio iglu“ korpusas.

Nuo tada, kai Leonas Smithas pirmą kartą pastatė tai, ką tikėjosi paversti žiemos rojumi, „Iglu miestas“ turėjo kelis savininkus. Dabartinis savininkas sako, kad tikisi turtą parduoti ryžtingam paveldosaugininkui, kuris pagaliau įgyvendins Leono Smitho viziją, net jei tinkama renovacija kainuos milijonus dolerių.

Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska
Vida Press nuotr. / „Parkso greitkelio iglu“, Aliaska

Jei ieškote įspūdžių ir nebijote, kad tyrinėdami miesto vaiduoklio, kuris niekada neklestėjo, teritoriją galite susidurti su alkanu vilku, kelionė į „Iglu miestą“ jūsų nenuvils. Būkite pagarbūs ir nepamirškite, kad keliaujate po privačią nuosavybę, todėl galite gauti baudą už įsibrovimą į teritoriją.

Ištvermingi nuotykių ieškotojai pasakys, kad apsilankymas vienišame betoniniame iglu, apsuptame dantytų kalnų ir aukštų medžių, tikrai vertas bet kokių pavojų, kurie gali kilti Aliaskos kaimo mieste-vaiduoklyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas