Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Amerikietė Loni per metus nuėjo į 34 pasimatymus 19 šalių: štai ko ji išmoko

Praėjusiais metais Loni James iš JAV, Vašingtono valstijos, į Londoną skrido lėktuvu su daiktadėže, kuprine ir netradiciniu maršrutu. Buvo kovo pabaiga, o jos planas buvo paprastas: keliauti po pasaulį ir kiekvienoje aplankytoje šalyje nueiti į pasimatymą su vietiniu gyventoju, rašo CNN.
Loni James tikina per šias keliones daug sužinojusi apie save pačią
Loni James tikina per šias keliones daug sužinojusi apie save pačią / Nuotr. iš L.James „Facebook“ profilio

Praėjus kelioms dienoms po to, kai atvyko į Londoną, ji per „Tinder“ susipažino su Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos pilietybes turinčiu vyru, kuris mėgo keliauti. Kelios pintos alaus su juo užeigoje netoli Tauerio tilto peraugo į penkių valandų pasimatymą ir ilgus pokalbius apie ankstesnes keliones.

Ypatingos patirtys

Ji daugiau niekada šio vyro nematė. Tačiau taip prasidėjo jos kelionė – kelionė be konkretaus maršruto. Per pastaruosius metus Loni sako pasinaudojusi „Tinder“, „Hinge“ ir „Bumble“ programėlėmis bei nuėjusi į 34 pirmuosius pasimatymus 19-oje šalių. Tai buvo romantiški ritualai, kupini intrigų, netikėtumų ir pirmųjų kultūrinių susitikimų, rašo CNN.

Tai buvo 13 valandų trukęs pasimatymas Kaire per šventąjį ramadano mėnesį. Per pirmąjį jos pasimatymą su musulmonu vyras ją sužavėjo savo švytinčia šypsena ir „Draugų“ serialo citatomis savo „Tinder“ profilyje. Kitas pasimatymas buvo su kitu egiptiečiu Aleksandrijoje. Vyras išrėžė, kad yra susižadėjęs, ir pasimatymo metu garsiai ilgėjosi buvusios meilės.

„Jam aiškiai reikėjo, kad kas nors išklausytų, o aš buvau saugi erdvė, – pasakojo CNN L.James. – Turėjau neįtikėtinai intymių ir pažeidžiamų pokalbių su žmonėmis. Nutinka kažkas ypatingo, kai kalbiesi su žmonėmis, kurie žino, kad daugiau niekada tavęs nepamatys.“

Italijos mieste Veronoje buvo pasimatymas su žaviu klasikinės muzikos atlikėju, kuris vežiojo ją motoroleriu ir naktį aprodė daugybę istorinių miesto vietų.

Turkijoje taip pat buvo nelaimingas pasimatymas su vyru, kuris supyko, kai ji atmetė jo pasiūlymus užsiimti seksu, ir paliko ją prie savo parduotuvės, žadėdamas sugrįžti. Jis taip ir negrįžo. Po kelių valandų laukimo L.James praleido naktį ant suoliuko.

Paskutinis jos pasimatymas buvo su vyru iš Pietų Afrikos Respublikos Keiptaune. Jis vakarienės metu išsitraukė kortų kaladę ir prie stalo pradėjo rodyti kortų triukus.

Tačiau 40-metė L.James sako, kad net ir blogi pasimatymai buvo įsimintini ir kad visi jie ją kažko išmokė.

„Anksčiau į pasimatymus žiūrėdavau kaip į pasimatymus, kurie arba įvyksta, arba ne. Jei su kuo nors eidavau į pasimatymą ir jis nesibaigdavo bučiniu arba nesibaigdavo antruoju pasimatymu, laikiau jį nesėkme, – sako ji. – Dabar taip nebegalvoju. Dabar suprantu, kaip vertinga nueiti į pasimatymą ir būti dėkingai, kad kažkas atsivėrė ir skyrė tau savo laiką... Pasidalijo su tavimi savo istorija.“

„Išmokau, kad romantika būna įvairių formų, – priduria ji. – Ji nebūtinai turi būti brangi ir nėra tam tikros formulės, pagal kurią atsiranda romantika. Man romantika yra tada, kai yra ryšys ir tikslingumas. Kai sutinki žmogų, kuris tave išklauso, kuris siekia, kad jaustumeisi ypatinga, kuris rūpestingu gestu nori sukelti šypseną tavo veide, kuris nori žinoti, ką galvoji, siekia tave iš tikrųjų pažinti.“

Ryžosi po motinos mirties

L.James sprendimą leistis į neįprastą kelionę lėmė tragedija.

Ji stebėjo, kaip jos motina nuo 48 metų amžiaus iki mirties prieš pusantrų metų, kai jai buvo 63-eji, kovojo su ankstyva Alzheimerio liga. Ši traumuojanti patirtis paskatino L.James pasinaudoti akimirka ir pradėti savo nuotykius.

„Mano tėvai viską darė teisingai pagal amerikietišką kultūrą. Jie susituokė. Jie užaugino tris vaikus... Jie turėjo gerus darbus, išsimokėjo už namą, – sakė ji CNN. – Jie turėjo didelių planų dėl pensijos, bet mano mama pensijos nesulaukė.“

L.James, kuri nėra ištekėjusi ir neturi vaikų, pradėjo taupyti kelionei likus dvejiems metams iki motinos mirties 2021 m. spalį. Ji persikraustė iš Sietlo į Spokaną (Vašingtono valstija), išsinuomojo pigesnį butą ir susirado sugyventinį. Vėliau ji pardavė visus savo daiktus ir persikėlė gyventi pas tėvus, kad galėtų pabūti su sergančia mama paskutinėmis jos dienomis.

Ji neturėjo galimybės pasidalyti savo kelionės planais su motina, tačiau prisimena svarbų patarimą, kurį motina jai davė prieš daugelį metų, kol Alzheimerio liga dar nebuvo atėmusi iš jos gebėjimo bendrauti.

„Papasakojau jai apie vaikiną, kuris man patiko, ir ji man liepė įsitikinti, kad jis taip pat mėgsta keliauti, kaip ir aš, – sako ji. – Tai buvo labai svarbu, nes ji žinojo, kaip man tai svarbu ieškant partnerio...“.

Žmonės vis dažniau keliauja vieni

CNN skelbia, kad praėjusį mėnesį JAV „Google“ paieškos „solo travel“ buvo daugiau nei tris kartus didesnės nei 2020 m. kovo mėnesį.

„Dėl baimės būti šalia kitų žmonių pandemijos metu keliautojai atsargiai vertina keliones grupėmis, – sako žurnalo „Solo Traveler“ įkūrėja ir leidėja Janice Waugh. – Daugelis jų, atradę savarankiškų kelionių privalumus, tokius kaip lankstumas, laisvė ir asmeninis tobulėjimas, toliau keliavo vieni.“

Nors neretai vieniši keliautojai randa romantikos ir draugystės, retai kada pavyksta su kuo nors susitikti kiekvienoje aplankytoje šalyje, sako J.Waugh.

L.James tarptautinė kelionė sutapo su padažnėjusiomis savarankiškomis kelionėmis, kurias iš dalies paskatino pandemija.

Tačiau L.James pasinėrė į šią patirtį ir priėmė tiek gerus, tiek blogus dalykus. Ji apsistoja nakvynės namuose ir „Airbnb“ arba pas draugus ir net draugų draugus, visada palikdama vietos spontaniškumui.

„Žmonės tiesiog nakvynės namuose klausinėja aplinkinių: „Kas nori ten ir ten nuvykti? Kas laisvas septynioms dienoms? Ar norite eiti daryti tai? Ir jūs tiesiog atsiduriate su nepažįstamais žmonėmis automobilyje“, – sako ji.

„Supratau, kad ilgalaikės kelionės labai skiriasi nuo atostogų savaitei ar dviem. Labai norėjau pasinerti į kultūrą ir norėjau pajusti visai kitokią patirtį, būdama kelyje ilgą laiką“, – teigia Loni.

Kaip ji bando apsisaugoti?

L.James sako, kad ji atvirai sutiktiems žmonėms pasakoja apie savo tikslą susitikinėti kiekvienoje aplankytoje šalyje. Ji pažada sutiktiesiems anonimiškumą.

Galbūt įsimintiniausia jos patirtis buvo 13 valandų trukęs pasimatymas su musulmonu vyru Kaire praėjusiais metais. Jie kalbėjosi apie viską – nuo internetinių pažinčių iki musulmonų kultūros ir sutartų santuokų. Kadangi pasimatymas vyko ramadano metu, jie dalijosi iftaru – patiekalu, kurį pasninkaujantys musulmonai valgo iškart po saulėlydžio.

„Niekada nesu mačiusi vyro, kuris taip stengtųsi per pasimatymą, – sako ji apie jųdviejų pasimatymą, per kurį jie taip pat apsilankė muziejuose ir vienuolyne, pasivažinėjo rikša ir naktį dykumoje stebėjo liaudies šokių pasirodymą. – Buvo tiek daug maisto, jis buvo toks spalvingas. Išbandžiau visus šiuos naujus dalykus. Egipto maistas nuostabus.“

Vėliau ji turėjo pasimatymų Jordanijoje, Kipre, Turkijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Azorų salose Portugalijoje, Maroke, Tunise, Mauritanijoje, Senegale, Gambijoje, Namibijoje ir Pietų Afrikoje.

Nuotr. iš L.James „Facebook“ profilio/Loni James dalijasi savo kelionių patirtimis socialiniuose tinkluose
Nuotr. iš L.James „Facebook“ profilio/Loni James dalijasi savo kelionių patirtimis socialiniuose tinkluose

Apie savo patirtį ji rašo tinklaraštyje, socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“ su grotažyme #ADateinEveryCountry, o daugybė moterų pateikia komentarus ir patarimus.

L.James sako, kad keliaudama viena ji rūpinasi saugumu. Ji dalijasi savo buvimo vieta su draugais, nevartoja daug alkoholio, įsitikina, kad jos telefonas įkrautas, ir naudojasi pavežėjimo programėle, kad iš pasimatymo galėtų išeiti viena.

Su vyrais ji bendrauja per pažinčių programėles ir savo telefono numerio neatskleidžia, kol su pasimatymo dalyviu nesusitinka asmeniškai. Ji taip pat niekada neleidžia vyrui pasiimti jos iš vietos, kurioje ji apsistojusi.

Solo kelionių ekspertė J.Waugh ragina moteris susitikti su pasimatymų dalyviais viešose vietose ir atsargiai rinktis, į ką kreiptis, kad paklaustų kelio.

„Aš nuolat susipažįstu su žmonėmis ir tai darau pirma. Manau, kad didesnė tikimybė, jog netinkamas asmuo pasirinks mane, nei aš pasirinksiu jį, – sako J.Waugh. – Aš renkuosi, su kuo kalbėtis, kur eiti ar kur atsisėsti. Jei man reikia paklausti kelio, pirmiausia renkuosi kreiptis į šeimą, o paskui galbūt į porą.“

L.James dar nesijautė nesaugi per pasimatymą, tačiau jai yra tekę patirti nemalonių išgyvenimų. Vyrai ją užstojo du kartus: Pafose, Kipre, ir Keiptaune, Pietų Afrikoje.

Ciuriche ją pasiėmė vyras, kuris, nepaisydamas jos prieštaravimų, nusivežė ją vakarienės į brangų restoraną ir užsakė jai maisto bei 84 dolerių vertės taurę vyno. Tuomet jis paprašė sumokėti perpus. Taip Loni iššvaistė savaitės biudžetą.

„Kai kurie mano pasimatymai buvo efektingi, – prisimena L.James. – Per pasimatymą skraidžiau parasparniu (Fethyje, Turkijoje). Taip pat žvejojau už poliarinio rato. Tačiau esu buvusi ir keliuose tikrai keistuose pasimatymuose.“

Nuotr. iš L.James „Facebook“ profilio/Loni James tikina per šias keliones daug sužinojusi apie save pačią
Nuotr. iš L.James „Facebook“ profilio/Loni James tikina per šias keliones daug sužinojusi apie save pačią

Nuotykis, pakeitęs požiūrį į pasimatymus

L.James negrįžo į JAV nuo tada, kai išvyko 2022 m. pavasarį. Prieš išvykdama į Aziją, Australiją ir Pietų Ameriką ji planuoja dar kelis mėnesius keliauti po Afriką.

Ji tikisi, kad savo pasaulinį nuotykį pavers knyga, kuri bus ir pramoginė, ir pažintinė.

„Galbūt kas nors nesiruošia imti į rankas knygos apie Egiptą, Namibiją ar Tunisą. Bet galbūt juos sudomins mano pasimatymų istorija, o jei atsitiktų taip, kad per tą pasimatymų istoriją jie sužinotų ir kitų dalykų apie šią šalį, tai laikyčiau didžiule sėkme“, – sako ji.

„Suprantu, kad Egiptas galbūt nėra kiekvieno žmogaus sąraše, Marokas galbūt ne, net Namibija. Kai rašau apie šias vietas, tikiuosi, kad tai skatina smalsumą... Tikiuosi, kad šios istorijos privers žmones juoktis, svajoti ir perskristi vandenynus, kad susipažintų su įdomiais žmonėmis visame pasaulyje“, – pasakoja Loni.

Ji planuoja, kad keliaus ir toliau, bent jau ateinančius metus. Juk dar tiek daug ką reikia pamatyti, tiek daug ką nuveikti.

L.James vis dar nerado partnerio. Ji sako, kad yra atvira vaikinui, gyvenančiam kitoje šalyje. Bet jei taip neatsitiks, ji mėgaujasi beveik kiekviena kelionės akimirka.

„Man patinka skirtingos rasės ir religijos, muzika, stilius, žinios ir patirtis, – sako ji. – Kai bendrauji su žmonėmis iš įvairių pasaulio vietovių, gali tiek daug išmokti.“

Ji sako, kad susitikimai su vyrais iš skirtingų šalių pakeitė jos požiūrį į pasimatymus.

Būdama jaunesnė ji pasimatymus laikė priemone tikslui pasiekti – susirasti vyrą. Tačiau dabar ji sako, kad išklausyti kieno nors istoriją ir pažinti be lūkesčių naštos yra privilegija.

„Sužinojau, kad šiuolaikinių pažinčių iššūkiai egzistuoja visur, – sako Loni. – Žmonės vis dar mokosi, kaip elgtis su internetinėmis pažintimis. Būti paliktam yra baisu, net jei tai nutinka gražioje saloje. Nesaugumo jausmas neišnyksta, kai perplauki vandenyną.“

L.James sako, kad džiaugiasi, jog neatidėliojo kelionių, kol neturės partnerio, kaip anksčiau. Ji sako, kad pastarieji metai jai leido geriau pažinti save.

„Sužinojau, kad keliaudama esu geriausia savęs versija – atviriausia ir smalsiausia, – sako ji. – Mane žavi, kaip skirtingos šalys žiūri į tuos pačius dalykus. Man nuolat primenama, kad nėra vieno teisingo būdo, kaip viską daryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas