Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apžvalgos bokštas Lenkijos ir Čekijos pasienyje kaitina aistras

Čekijos gamtosaugos organizacijos abejoja, ar Snežniko kalnų masyve Rytų Sudetuose kylantis apžvalgos bokštas yra reikalingas. Jo statytojai esą niokoja gamtą, nes naudoja sunkiąją techniką, kuri kelia grėsmę kalnams. Pagal išduotą leidimą statybos medžiagas čia turėtų gabenti sraigtasparniai.
Apžvalgos bokštas Lenkijos ir Čekijos pasienyje kaitina aistras
Apžvalgos bokštas Lenkijos ir Čekijos pasienyje kaitina aistras / 123rf.com nuotr.

Penkios Čekijos aplinkosaugos organizacijos reikalauja sustabdyti apžvalgos bokšto Snežnike statybų finansavimą – tą padaryti raginamas Čekijos aplinkos ir regionų vystymo ministras.

Anot aplinkosaugininkų, investicijos naudojamos pažeidžiant statybos leidimu numatytas sąlygas ir tų investicijų skyrimo sutartį, rašo gazeta.pl, remdamasi Radijo informacinės agentūros Prahos korespondentų žiniomis.

Aplinkosaugininkai tikina, kad statybos vyksta ne taip, kaip turėtų vykti šiame gamtos kampelyje ir kaip reikalaujama statybos leidime. Esą naudojama sunkioji technika, kelianti grėsmę kalnų gamtai. O pagal tvarką sunkias statybines medžiagas gabenti privalėtų į Snežniko viršukalnę sraigtasparniai.

Čekijoje jau pasigirdo atgarsių, kad jeigu įtarimai dėl pažeistų reikalavimų pasitvirtins, bus kreiptasi pagalbos į Europos Komisiją. Tačiau esą pirmiausia savo žodį turės pasakyti Lenkijos pusė – bus reikalaujama iš naujo atlikti poveikio aplinkai tyrimą.

Šis apžvalgos bokštas kalnuose statomas Lenkijos pusėje, vietoje, kur kažkas panašaus jau stovėjo. Pirmas toks bokštas čia iškilo dar 1899 metais, tačiau 1973 metais jis buvo nugriautas, nes galėjo sugriūti.

Naujas bokštas numatomas 34 metrų aukščio, o 30 metrų aukštyje bus apžvalgos aikštelė. Tai bendras Lenkijos ir Čekijos projektas, kuriam dalį pinigų skiria Europos Sąjunga.

Sumanymas kilo Lenkijoje, aplinkinėse savivaldybėse. Internete nesunku rasti 2012 metais pristatytą konkurso laimėtoją – projektą, kurio vertė tuomet siekė 2,69 mln. eurų (12 mln. zlotų). Vėliau skelbta, kad ši suma išaugo iki 4,26 mln. eurų (19 mln. zlotų).

Nuo pat pradžių projektas kėlė daug emocijų, ne visiems patiko pasirinkta statybos koncepcija – vadinamasis Trijų kultūrų bokštas. Esą su stikline viršutine dalimi jis primena pajūrio švyturį. Kai kas jį vadino tiesiog plaktuvu.

Nepasitenkinimą yra išsakęs ir Lenkijos Žaliųjų partijos vietos skyrius, kurio atstovai piktinosi: „Apžvalgos bokšto, kurie mūsų šalyje tokie madingi pastaraisiais metais, statybos yra, deja, rankos pridėjimas naikinant gamtą. Išleisime milijonus, kad patenkintume poreikį pasižvalgyti bokštą iš aukštesnio taško nei kalno viršūnė? Ta tikroji?“

Šįkart tema Lenkijos žiniasklaidoje prisiminta po to, kai feisbuke pasisakė poilsiaviečių kalnuose valdytojas Maciejus Sokolovskis. Jis teigė, kad čia vyksta nuolatinės statybos – gamtos rezervate dirba ekskavatoriai ir buldozeriai, nes tiesiamas kelias link būsimojo apžvalgos bokšto.

Tokie veiksmai esą suniokos kalnų gamtą ir to jau pakeisti niekas nebepajėgs. Todėl stebimasi, kodėl nebuvo pasitelkti sraigtasparniai ir medžiagos negabenamos jais, kaip daroma statant poilsiavietes Alpėse.

Snežniko masyvas yra aukščiausias Rytų Sudetuose, pati viršukalnė yra 1424 m aukščio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas