Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar dėl kilusių protestų šiuo metu saugu vykti į Prancūziją?

Paryžių ir kitus Prancūzijos miestus apėmus smurtiniams ir ugningiems protestams po to, kai policija nušovė paauglį, daugelis žmonių, planuojančių šią vasarą ten apsilankyti, svarsto, ar saugu leistis į šią kelionę, rašo CNN.
Eifelio bokštas ir protestai Prancūzijoje
Eifelio bokštas ir protestai Prancūzijoje / 123RF.com ir AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl chaoso, destrukcijos ir susidūrimų kai kuriuose miestuose aplink sostinę įvesta komendanto valanda. Sutriko autobusų ir tramvajų eismas, o penktadienį 21 val. vakaro visoje šalyje buvo įsakyta nutraukti darbą, siekiant sustabdyti dar vieną smurto naktį.

Prasidėjus intensyviausiam kelionių sezonui, kurį dar labiau paskatino dvi savaites truksiančių dviračių lenktynių „Tour de France“ – žiūrimiausio pasaulyje sporto renginio – pradžia, pateikiame keletą atsakymų į klausimus, kurie gali kilti keliautojams.

Kas šiuo metu vyksta Prancūzijoje?

Kai kurių didžiųjų Prancūzijos miestų rajonuose kelias naktis iš eilės kilo smurto protrūkiai po to, kai policija nušovė alžyriečių kilmės paauglį Nahelį Merzouką – incidentas užfiksuotas vaizdo įrašu.

Policijos ir protestuotojų susirėmimai prasidėjo birželio 27 d. naktį Paryžiaus Nantero priemiestyje, kur buvo nušautas N.Merzoukas, ir vėliau išplito į kitas sostinės dalis ir keletą kitų miestų.

Birželio 29-osios naktį, toliau stiprėjant pasipiktinimui, buvo suimta daugiau kaip 800 žmonių. A.Merzouko mirtis tapo pykčio dėl rasinės nelygybės Prancūzijoje ir teiginių apie policijos diskriminaciją židiniu.

Per neramumus buvo padegti pastatai, transporto priemonės ir šiukšlės. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas surengė pasitarimą dėl krizinės situacijos, nuogąstaudamas, kad šalyje gali pasikartoti 2005 m. smurtas, dėl kurio šalyje buvo įvesta nepaprastoji padėtis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio

Kurie miestai nukentėjo?

Protestai prasidėjo Nantere, šiaurės vakarų Paryžiaus priemiestyje, esančiame platesnėje metropolinėje zonoje. Vėliau protestai vyko ir kitose sostinės apylinkėse: Bezone, Ženviljė, Garž le Gonese (Garges-lès-Gonesse), Anjere prie Senos, Montreulyje, Niuilyje prie Marnos, Klamare ir Medone.

Taip pat nukentėjo Trappes, Clergy, Guyancourt ir Vigneux-sur-Seine.

Prancūzijos elitinė RAID policija taip pat buvo dislokuota pagrindiniuose turistiniuose miestuose Marselyje ir Bordo pietuose, taip pat šiauriniuose miestuose Lilyje – traukinio „Eurostar“ iš Londono stotelėje – ir Roubaix.

Kaip dėl komendanto valandos?

Dviejuose netoli Paryžiaus esančiuose miestuose, kuriuose vyko didžiausi smurto protrūkiai, įvesta ribota komendanto valanda.

Klamare komendanto valanda nuo 21 val. iki 6 val. ryto įvesta ketvirtadienį ir tęsis kiekvieną naktį iki liepos 3 d. Niuilyje prie Marnos bus ribojama nuo 23 val. iki 6 val. ryto.

Kaip tai paveikė transportą?

Transporto tinklai buvo smarkiai paveikti. Praėjusį penktadienį Prancūzija nurodė iki 21 val. visoje šalyje sustabdyti visų autobusų ir tramvajų eismą.

Vidaus reikalų ministerijos paskelbta priemonė buvo priimta praėjus dienai po to, kai Paryžiuje ir jo apylinkėse buvo sustabdytas kai kurių paslaugų teikimas dėl tiesioginio smurto, kurio dalis nukreipta prieš transporto infrastruktūrą.

Viename iš smarkiai nukentėjusių miestelių – Klamare – buvo padegtas tramvajus. Paryžiaus priemiestyje Aubervilliers buvo padegti keli autobusai.

Penktadienį Paryžiuje sutriko kai kurių autobusų eismas, tačiau metro sistema veikė įprastai.

Nanterre-Préfecture traukinių stotis buvo uždaryta.

Lilyje ketvirtadienį po 20 val. vakaro buvo uždarytas autobusų ir tramvajų eismas. Penktadienio dieną paslaugos buvo teikiamos daugmaž įprastai, tik kai kurie maršrutai buvo keičiami.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijoje nerimsta protestai dėl policijos nušauto paauglio

Pietiniame Marselio mieste viešasis transportas turėjo nustoti kursuoti 19 val. vakaro.

Dėl protestų „Eurostar“ susisiekimas tarp Londono, Lilio ir Paryžiaus nenutrūko. Prancūzijos tarpmiestiniai traukiniai taip pat nebuvo paveikti.

Neaišku, ar artimiausiomis dienomis tęsiantis protestams bus daugiau sustabdytų ar sutrikdytų maršrutų, todėl besinaudojantiems šiais maršrutais patariama prieš keliaujant pasitikrinti interneto svetainėse, ar nėra naujausios informacijos.

Ar saugu čia lankytis?

Nors paauglio mirtis ir po jos kilęs pasipiktinimas sukrėtė visą Prancūziją, didžioji dalis gyvenimo tebevyksta įprasta tvarka. Centriniai Paryžiaus rajonai, kuriuose yra Luvro meno muziejus ir Eifelio bokštas, beveik nenukentėjo. Taip pat kaimo ir pakrantės vietovėse, kuriose lankosi daug turistų.

Vis dėlto šiuo metu neaišku, kiek ilgai tęsis protestai ir kokių tolesnių priemonių imsis Prancūzijos vyriausybė, siekdama su jais kovoti.

Keletos šalių kelionių patarimuose įspėjama apie protestus ir raginama sekti naujienas bei pasiteirauti kelionių organizatorių, tačiau nė viena šalis nereikia rekomendacijų apskritai nevykti į Prancūziją.

Birželio 29 d. JAV valstybės departamentas paskelbė įspėjimą dėl saugumo Prancūzijoje ir perspėjo savo piliečius vengti probleminių vietų.

„JAV piliečiai turėtų vengti masinių susibūrimų ir didelių policijos aktyvumo zonų, nes jos gali virsti smurtinėmis ir sukelti susirėmimus.

Kai kuriuose miestuose įvesta komendanto valanda. Kaip ir visada, patartina pranešti draugams ar šeimos nariams apie savo buvimo vietą. Atkreipkite dėmesį į tai, kad nukenčia viešasis transportas“, – rašoma pranešime.

JAV departamentas savo piliečiams pasiūlė stebėti žiniasklaidos priemonių „France24“, RFI ir „The Local“ informaciją.

Toliau galioja 2022 m. spalio mėn. JAV Valstybės departamento paskelbtos „2 lygio“ rekomendacijos, kuriose keliautojai raginami „būti itin atsargūs Prancūzijoje dėl terorizmo ir pilietinių neramumų“.

Jungtinės Karalystės Užsienio reikalų ir sandraugos ministerija taip pat paskelbė įspėjimus, tačiau pabrėžė, kad dauguma vizitų į Prancūziją praėjo be incidentų.

„Dėl protestų gali sutrikti kelionė keliais arba gali būti nukreiptas dėmesys į pastatytus automobilius tose vietose, kur vyksta protestai, – teigiama jos interneto svetainėje.

– Turėtumėte sekti informaciją žiniasklaidoje, vengti protestų, keliaudami tikrinti naujausius patarimus ir laikytis valdžios institucijų rekomendacijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas