Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar esate girdėję apie šį kraštą? Kravarsko regiono grožis

Tolimi kalnai horizonte, platūs tvenkiniai, rami Odros upė, kurios pakrantėse auga vaizdingi gluosniai, ąžuolai ir alksniai, spalvingos pievos ir ganyklos. Taip atrodo tipiškas Moravijos Kravarsko (čekų: Moravské Kravařsko) regiono, esančio prie Moravijos ir Opavos Silezijos sienos, kraštovaizdis.
Zámek Studénka
Zámek Studénka / MSTourism nuotr.
Temos: 2 Čekija Kelionės

Tai vis dar neįvertintas turistų kraštas, tačiau jo istorija turtinga ir įdomi. Mes rekomenduojame aplankyti, pavyzdžiui, Fulneko ir Biloveco miestus, garsaus gamtininko Gregoro Johano Mendelio šeimos namą Hinčicėje ir vagonų muziejų Studenkoje.

Seniausias platanas Čekijoje ir Sidabrinis ežeras

Gamtos mylėtojų laukia nuostabūs Odros kalnai ir Poodri saugoma kraštovaizdžio zona. Eidami Kotvicės pažintiniu taku, tarp Nova Horkos ir Studenkos, turistai gali pamatyti Poodri fauną ir florą, pavyzdžiui, pakrančių miškus su senoviniais ąžuolais, vaizdingus žuvų tvenkinius ir daugybę paukščių rūšių.

Bartošovicėje verta aplankyti pilį ir parką su daugybe vertingų medžių rūšių. Pavyzdžiui, klevalapis platanas yra vienas iš seniausių ir didžiausių medžių Čekijoje. Jo kamieno perimetras yra 780 centimetrų, o aukštis – 36 metrai.

Netoli Fulneko miesto verta pamatyti Sidabrinį ežerą, susidariusį buvusios galenito kasyklos karjere, kur kasybos darbai buvo baigti XVII amžiaus viduryje. Ežero plotas yra 500 kvadratinių metrų. Iš Fulneko iki ežero veda gerai pažymėtas pėsčiųjų takas.

Pilys ir senoviniai malūnai

Kravarsko regionas didžiuojasi daugybe architektūros perlų, įskaitant pilis ir senovinius malūnus. Studenkos pilyje verta aplankyti unikalų vagonų muziejų su paroda skirta vietinės vagonų gamyklos istorijai, pamatyti vagonų ir lokomotyvų modelius. Studenkos pilis pirmą kartą buvo paminėta 1478 m. Vėlesnis dvaro savininkas Karelis Herbortas iš Fulšteino 1567 m. perstatė tvirtovę į renesansinę pilį. Kiti savininkai ją padidino ir įkūrė alaus daryklą. Šalia buvo pastatytas naujas vienaukštis barokinis pastatas, vadinamas Nauja pilimi.

Tačiau tikrasis baroko perlas yra Kunino pilis – vienintelis garsaus architekto Johano Lukaso fon Hildebranto gabumo pavyzdys Čekijoje. Svečiai gali aplankyti šešiolika kambarių su originalia įranga. Įdomi yra taip pat unikali kaminų sistema.

MSTourism nuotr./Kunín
MSTourism nuotr./Kunín

Biloveco pilis, kurioje puikuojasi didžiausia grįsta šachmatų lenta Čekijoje, pasižymi turtinga ir audringa istorija. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje pilis buvo visiškai sunaikinta gaisro. Po brangios rekonstrukcijos 1997 m. pastatas pralaimėjo kovą su potvyniu. Dabar pilis pamažu atsiveria lankytojams. Verta pamatyti baldų parodą, paskutinių pilies savininkų apartamentus ir medžioklės trofėjus. Vaikams patiks istoriniai žaislai, nedidelis ugniagesybos muziejus ir ginklų kambarys.

Senoviniai vėjo ir vandens malūnai taip pat yra tipiškas regiono bruožas. Unikalus Veselskio vandens malūnas iš XVI a. įsikūręs vaizdingame Loučkų kaime, netoli Odrų miesto. Ten galite pamatyti senovinę girną, kurios skersmuo yra 4 metrai, o plotis – 2 metrai. Iš malūno į Odros upę veda 3 kilometrų ilgio malūngrabė. Biloveco aplinkoje rasite keletą istorinių vėjo malūnų.

Skalūnų kasykla Odruose

2020 m. liepos mėn. unikali Flašaro kasykla netoli Odrų buvo atidaryta lankytojams. Tai viena iš dviejų turistams prieinamų skalūnų kasyklų Čekijoje, kuri buvo įkurta XX a. pradžioje.

Lankytojai gali aplankyti maždaug 400 metrų koridorius ir keletą patalpų. Prie pat ąžuolo vartų yra nedidelis altorius su Šv. Barboros figūrėle. Ten kalnakasiai, eidami po žeme, meldė apsaugos iš Šv. Barboros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas