Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Medvėgalis bus įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą?

Žymus lietuvių archeologas Gintautas Zabiela yra ne kartą sakęs, kad aukščiausia Žemaitijos kalva – Medvėgalis yra potencialus kandidatas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Po Kuršių nerijos šis Šilalės rajone stūksantis piliakalnis būtų antrasis toks UNESCO objektas Vakarų Lietuvoje.
Varnių Medvėgalio piliakalnis
Varnių Medvėgalio piliakalnis / Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr.

Tačiau norint, kad Medvėgalis patektų į pasaulinės reikšmės gamtos objektų sąrašą, būtini išsamūs moksliniai tyrimai.

Mokslininkams tikra paslaptimi tapusios Medvėgalio kalvos istoriją padės atskleisti vienas stipriausių archeologijos tyrimų centrų Lietuvoje ir rytinėje Baltijos jūros pakrantėje – Klaipėdos universiteto (KU) Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas.

Šiuo tikslu kovo 17 dieną pirmojo Lietuvos muziejaus įkūrėjo Dionizo Poškos gimtinėje Bijotuose (Šilalės r.) Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas ir Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria bus siekiama efektyviau panaudoti abiejų šalių potencialą mokslinių tyrimų, studijų, bendrų projektų ir informacijos sklaidos tikslais.

„Tikiuosi, kad Klaipėdos universiteto archeologų ir istorikų dėmesio sulauks net tik Medvėgalis, bet ir kultūriniam kraštovaizdžiui reikšmingi Bilionių, Gegužių, Vilkų lauko, Kuplės ir Padievaičio piliakalniai“, – sakė Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas.

Klaipėdos universiteto rektorius E.Juzeliūnas akcentavo, kad abipusis bendradarbiavimas, tyrinėjant daugiausiai visoje Žemaitijoje piliakalnių turinčio Šilalės krašto gamtos ir kultūrinį paveldą, padės ne tik atrasti naujų reikšmingų istorinių faktų, bet ir skatins Vakarų Lietuvos regiono plėtrą.

Ritos Gorodeckienės nuotr./Bendradarbiavimo sutarties pasirašymas
Ritos Gorodeckienės nuotr./Bendradarbiavimo sutarties pasirašymas

Medvėgalio kalvos tyrimai gali padėti išsiaiškinti viso Žemaitijos regiono archeologinės kultūros raidą nuo priešistorės iki viduramžių. Tuo tarpu Padievaičio piliakalnio archeologiniai kasinėjimai gali padėti atsakyti į daugelį metų keliamą klausimą, ar čia stovėjo garsioji ir legendomis apipinta Gedimino pilis.

Verta paminėti, kad naujausi tyrinėjimai Pilėnų paieškas jau seniai perkėlė į Žemaitiją. Manoma, kad kunigaikštis Margiris galėjo gyventi Kvėdarnos – Medvėgalio – Batakių (Tauragė r.) trikampyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas