Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žinojote – į Baltijos jūrą galite nusileisti ir povandeniniu liftu

Jeigu norisi pamatyti, kas vyksta giliau vandenyne, galima imtis nardymo. Tik Baltijos jūra tam nelabai tinkama, o ir yra žymiai įdomesnis būdas. Negi nenorėtumėte į Baltijos jūrą nusileisti povandeniniu liftu?
Nardanti gondola – Tauchgondel
Nardanti gondola – Tauchgondel / „Wikimedia Commons“/Gerd Fahrenhorst nuotr.

Tokiu liftu – arba vadinamąja nardančia gondola (Tauchgondel – vok.) – galima pasinaudoti Vokietijoje. Baltijos jūros pakrantėje yra net keturios tokios gondolos, į kurias susėdę turistai gali išvysti kitokią Baltijos jūrą.

Gondolos buvo pastatytos 2009 m. Šie unikalios išvaizdos 50 tonų sveriantys liftai buvo skirti tam, kad žmonės galėtų net nesušlapę pamatyti, kas vyksta žemiau Baltijos jūros paviršiaus. Vieną tokį nusileidimą nufilmavo ir „youtuberis“ Tomas Scottas, pasikalbėjęs ir su gondolą prižiūrinčiais darbuotojais.

Tauchgondel veikia visai kaip liftas. Įlipate, paspaudžiami keli mygtukai, ir gondola nusileidžia į jūros dugną. Šviesa tampa žalsva, girdite bangų garsus... Tiesa, Baltijos jūra nėra labai skaidri, tad nesitikėkite pamatyti vaizdų kaip Karibuose. Bet juk vis tiek įdomu pažiūrėti, kad dedasi ir Lietuvos krantus skalaujančios jūros dugne?

Vienas iš darbuotojų Rüdigeris Zitzas T.Scottui pasakojo ir apie saugumo priemones, kurių imamasi, kad keleiviai neužstrigtų jūroje, kad nebūtų ir jokių vandenį praleidžiančių įtrūkimų. Jis paaiškino, kad gondola naudojasi dviem motorais, o atleidus stabdžius ji greitai iškyla atgal į paviršių. Jeigu tai nesuveiktų, yra du avariniai išėjimai keleiviams, kad jie vėl galėtų patekti ant tilto.

Be to, yra ir gryno oro ventiliacijos sistema, o langai yra beveik 6 cm storio ir sudaryti iš kelių sluoksnių.

Nors dabar Tauchgondel galima išbandyti tik Vokietijoje, tikriausių jų atsirasti gali ir vietose su skaidresniu vandeniu – tarkim, Graikijoje, Karibuose ar Maldyvuose. Tik R.Zitzas pažymėjo, kad kiekviena nauja gondola turėtų būti kuriama atskirai, atsižvelgiant į kiekvienos vietos sąlygas.

VIDEO: The diving gondola: a strange elevator to the ocean floor

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas