wikipedia.org/Abu Dabis |
Ne veltui viena populiariausių turistinių Abu Dabio vietų – milžiniškas paminklas arabiškos kavos arbatinukui. Šalia jo jautiesi tarsi Alisa stebuklų šalyje. O vaikštinėdamas po Abu Dabį visur gali užuosti prieskoniais gardintos kavos kvapą. Tačiau žmonės dažnai neatskiria „Arabikos“ rūšies kavos nuo arabiškos kavos, dažnai jas painioja tarpusavyje. Pavyzdžiui, apie turkišką kavą kavos mėgėjai ne tik yra girdėję, bet ir daugelis jų yra jos ragavę. Savo ruožtu, apie arabišką kavą girdėjo nedaugelis. Dar mažiau žmonių yra jos ragavę.
Bill Strain Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |
Pati arabiška kava – tai tradicinis nesaldintas arabų gėrimas su prieskoniais. Jis ypatingas tuo, jog verdamas iš Jemeno pupelių ir gardinamas kardamonu. Be to, ši kava yra didžiulės kultūros dalis, kuomet žodžiai dažnai netenka prasmės, o kavos gėrimo ritualas suartina, supažindina, sutaiko.
Abdullah Almaosharji Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |
Tradiciškai beduinai kavą virdavo metaliniuose virduliuose ant įkaitintos anglies smėlyje. Šis kavos gaminimo būdas išliko iki šiol – štai Abu Dabio kavinėse tradiciniai virduliukai statomi ant įkaitinto smėlio. Apkepintos ir sumaltos kavos pupelės verdamos naudojant specialius trijų dydžių varinius arba žalvarinius indus, primenančius arbatinukus. Juose gana stambiai maltos kavos pupelės verdamos apie 10-15 minučių, vėliau įmaišomi prieskoniai.
Ian Brown Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |
Kava paduodama nesaldinta, mažuose puodeliuose, laikantis vietos padorumo taisyklių. Dažnai gėrimas paskaninamas įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje – gvazdikėliais ir kardamonu, Irake – gumbasvogūnio augalo – kroko – milteliais ir muskato riešutu. Jemene kava maišoma su arbata ir cukrumi, retkarčiais dedama prieskonių.
Grant Eaton Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |
Arabai su savo verdama kava valgo saldumynus. Populiariausias arabiškas saldumynas yra baklava. Jis gaminamas iš itin plonų tešlos sluoksnių, jie pertepami medumi ir apibarstomi riešutais. Gerdami kavą arabai rūko vandens pypkę. Pati kava yra labai stipri ir geriama iš mažyčių puodelių.
Joanna Bourne Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |
Kavos gėrimo ritualas tarsi svarbus svetingumo ir pasitikėjimo simbolis. Siūlydami puodelį kavos ar jį priimdami arabai rodo savo geranoriškumą. Todėl net jei nesate kavos mėgėjas, išgerkite bent vieną pasiūlytą puodelį. Pagal jų tradicijas, padoru išgerti tris kavos puodelius: pirmą sielai, antrą – kardui, trečią, nes esate svečias. Jei paprašysite ketvirto – šeimininkas pamanys, jog esate godus.
Nada Abdalla Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia |