Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Arabiška kava ir prieskoniais pakvipęs Abu Dabis – beduinų kavos virimo paslaptys

Abu Dabis – turtingų Jungtinių Arabų Emyratų sostinė, kupina įdomių, keistų ir netikėtų architektūrinių statinių, prašmatnių viešbučių, daugybės prieskonių ir kvapų. Vienas būdingiausių Abu Dabio kvapų – savitas arabiškos kavos kvapas. „Pasaulis kišenėje“ ir portalas Timeoutabudhabi.com pasakoja jums apie tikrą arabišką kavą, jos paruošimo subtilybes bei miestą, kuris kvėpuoja arabiška kava.
Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia
Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia / Abdullah Almaosharji Flickr.com nuotr.
wikipedia.org/Abu Dabis
wikipedia.org/Abu Dabis

Ne veltui viena populiariausių turistinių Abu Dabio vietų – milžiniškas paminklas arabiškos kavos arbatinukui. Šalia jo jautiesi tarsi Alisa stebuklų šalyje. O vaikštinėdamas po Abu Dabį visur gali užuosti prieskoniais gardintos kavos kvapą. Tačiau žmonės dažnai neatskiria „Arabikos“ rūšies kavos nuo arabiškos kavos, dažnai jas painioja tarpusavyje. Pavyzdžiui, apie turkišką kavą kavos mėgėjai ne tik yra girdėję, bet ir daugelis jų yra jos ragavę. Savo ruožtu, apie arabišką kavą girdėjo nedaugelis. Dar mažiau žmonių yra jos ragavę.

Bill Strain Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Bill Strain Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

Pati arabiška kava – tai tradicinis nesaldintas arabų gėrimas su prieskoniais. Jis ypatingas tuo, jog verdamas iš Jemeno pupelių ir gardinamas kardamonu. Be to, ši kava yra didžiulės kultūros dalis, kuomet žodžiai dažnai netenka prasmės, o kavos gėrimo ritualas suartina, supažindina, sutaiko.

Abdullah Almaosharji Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Abdullah Almaosharji Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

Tradiciškai beduinai kavą virdavo metaliniuose virduliuose ant įkaitintos anglies smėlyje. Šis kavos gaminimo būdas išliko iki šiol – štai Abu Dabio kavinėse tradiciniai virduliukai statomi ant įkaitinto smėlio. Apkepintos ir sumaltos kavos pupelės verdamos naudojant specialius trijų dydžių varinius arba žalvarinius indus, primenančius arbatinukus. Juose gana stambiai maltos kavos pupelės verdamos apie 10-15 minučių, vėliau įmaišomi prieskoniai.

Ian Brown Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Ian Brown Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

Kava paduodama nesaldinta, mažuose puodeliuose, laikantis vietos padorumo taisyklių. Dažnai gėrimas paskaninamas įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje – gvazdikėliais ir kardamonu, Irake – gumbasvogūnio augalo – kroko – milteliais ir muskato riešutu. Jemene kava maišoma su arbata ir cukrumi, retkarčiais dedama prieskonių.

Grant Eaton Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Grant Eaton Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

Arabai su savo verdama kava valgo saldumynus. Populiariausias arabiškas saldumynas yra baklava. Jis gaminamas iš itin plonų tešlos sluoksnių, jie pertepami medumi ir apibarstomi riešutais. Gerdami kavą arabai rūko vandens pypkę. Pati kava yra labai stipri ir geriama iš mažyčių puodelių.

Joanna Bourne Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Joanna Bourne Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

Kavos gėrimo ritualas tarsi svarbus svetingumo ir pasitikėjimo simbolis. Siūlydami puodelį kavos ar jį priimdami arabai rodo savo geranoriškumą. Todėl net jei nesate kavos mėgėjas, išgerkite bent vieną pasiūlytą puodelį. Pagal jų tradicijas, padoru išgerti tris kavos puodelius: pirmą sielai, antrą – kardui, trečią, nes esate svečias. Jei paprašysite ketvirto – šeimininkas pamanys, jog esate godus.

Nada Abdalla Flickr.com nuotr./Abu Dabis  tradicinės arabiakos kavos paslapčių skrynia
Nada Abdalla Flickr.com nuotr./Abu Dabis – tradicinės arabiškos kavos paslapčių skrynia

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos