Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arabiškų tautų kultūra

Artimieji Rytai dažnai asocijuojasi su neramumais Izraelio ir Palestinos ar Egipto vietovėse (ypatingai Gazos ruože), tačiau kas daugiau žinoma apie bendrą „Arabų pasaulio“ regioną ir jos kultūrą?
Kava Maroke
Kava Maroke / 123rf.com nuotr.

Svarbiausias faktas apie arabų kultūrą yra tas, kad turtingą arabų pasaulį sudaro skirtingos bendruomenės, grupės ir kultūros, todėl niekada negalima kalbėti apie vieną arabų kultūrą. Tokie skirtumai yra ne tik tarp skirtingų arabų šalių, bet ir tarp bendruomenių toje pačioje šalyje.

Arabų šalys sudaro valstybes nuo Maroko, apimant visas Šiaurės Afrikos šalis, iki Persijos įlankos. Šis regionas dar vadinamas MENA (liet. Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos) regionu, kuris pradėjo formuotis nuo 7 a. Arabų Kalifatui užkariavus Siriją, Iraką ir eilę Šiaurės Afrikos šalių.

Šio regiono arabų šalis sudaro tokios 22 valstybės: Alžyras, Bahreinas, Komorai, Džibutis, Egiptas, Irakas, Jordanija, Kuveitas, Libanas, Libija, Marokas, Mauritanija, Omanas, Palestina, Kataras, Saudo Arabija, Somalis, Sudanas , Sirija, Tunisas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Jemenas.

Arabų pasaulyje vyrauja keli tikėjimai (iki islamo – vyravo pagonybė, o šiuo metu ir krikščionybė), tačiau didžiausią vietą užima islamas, o daugelio etninių grupių žmonės kalba skirtingomis kalbomis ir tarmėmis. Visame pasaulyje arabais laikoma daugiau nei 200 milijonų žmonių. Asmens priskyrimas laikyti save arabu visiškai priklauso tik nuo kultūrinių ypatybių, neatsižvelgiant į konkrečią rasę ar kalbą.

Maždaug 60% pasaulio naftos atsargų yra arba Arabijos pusiasalyje, arba labai arti to regiono. Arabijos geografijoje esanti Saudo Arabija yra šalis, turinti didžiausias naftos atsargas pasaulyje.

Arabų tradicijose nepageidaujama pripažinti, kad kažko nežinai.

Konstruktyvi kritika arabui gali būti vertinama kaip įžeidžianti, todėl bendraujant su arabais reikia būti atsargiems. Arabų moterų apsirengimo stilius reikalauja uždengti galvą, kad parodytų pagarbą, net jei jos dėvi vakarietiškus kostiumus. Moters vieta arabų visuomenėje yra ypatinga – kai moteris įeina į kambarį, vyrui tenka atsistoti. Tačiau nepaisant rodomos pagarbos moterų atžvilgiu, arabų kultūroje moterys negali pasinaudoti daugeliu vyrų visuomenėje turimų teisių. Vis tik arabų ir islamo kultūroje vyrai yra šeimos galva.

Arabų šalyse vyraujanti religija islamas tiesiogiai veikia šių šalių gyventojų gyvenimą – tiek darbinį, tiek ir laisvalaikio. Kadangi arabų kultūra ir islamo tradicijos yra susipynusios, arabai nevalgo kiaulienos, daugelio įvairių mėsėdžių gyvūnų ir jūros gėrybių, neturinčių žvynų ar geldelės. Alkoholis yra vienas iš pagrindinių draudimų Arabijos šalyse. Visi jų valgomi gyvūnai skerdžiami pagal islamo taisykles. Aviena yra populiariausia mėsos rūšis. Pagal arabų kulinarijos kultūrą ir gyvenimo būdą svečiams visada siūlomi užkandžiai, arbata ar kava, o šių pasiūlymų atsisakymas yra nemandagus, nes jie kartu su vaišėmis pateikia savo draugystę ir pagarbą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad arabų kultūroje viskas, kas yra patiekiama, reikia pasiimti dešine ranka.

Artimųjų Rytų gyventojai yra lankstūs įvairioms planuojamų susitikimų vietoms (namai, kavinė, viešos erdvės) ir laikui (anksti ryte ar vėlai vakare), o galimas vėlavimas nėra suvokiamas kaip nepagarbos ženklas. Arabų kultūroje sveikinamasi tik su vyrais, paspaudžiant rankas pradedant nuo vyresnio amžiaus asmenų. Niekada negalima tiesti rankos arabų moteriai, nebent ji pati kreipsis ir ją išties pirma.

Arabų kultūroje dovanų teikimas yra galimas, jei jų teikimas vyksta namuose, o pačios dovanos būna supakuotos. Pakuotės neatidaromos prieš dovanos teikėją, o siūlomų dovanų negalima atsisakyti daugiau kaip du kartus iš pagarbos ją teikiančiajam.

„Dykumoje gyvenantis protingas bus tas, kuris keliaus su karavanu, o ne tas, kuris keliaus vienas“. Arabų patarlė

Parengta įgyvendinant projektą „Būkim pažįstami“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas