Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

As Suvaira – autentikos pasiilgusiems keliautojams ir „Sostų karų“ gerbėjams

Prie Atlanto vandenyno įsikūrusi As Suvaira (Essaouira) – magiška vieta, be kurios kelionė į Maroką atrodo neįmanoma. Sunku net paaiškinti, kuo šis miestas jau daugybę metų traukia autentikos, ramybės ir meno pasiilgusius keliautojus. Sakoma, kad tai dėl As Suvairoje gyvenančių dvasių, kurios kiekvieną savaip privers įsimylėti šį mažą miestą. Įsimylėjau ir aš, ten pagyvenusi metus laiko.
As Suvaira, Marokas
As Suvaira, Marokas / Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

As Suvaira yra nedidelis, jaukus miestas su 80 tūkst. gyventojų, įsikūręs ant Atlanto vandenyno pakrantės. As Suvaira – puiki vieta atsipalaidavimui ir visiškoms atostogoms. Vietiniai gyventojai nėra tokie įkyrūs, kaip Marakeše, nekiša savo prekių, yra daug labiau atsipūtę. Miestelyje egzistuoja ilgos pietų pertraukos bei trumpos darbo valandos. As Suvaira garsėja ir kaip vėjo miestas, dėl šios priežasties nesu didelė šio miesto gerbėja, ypač šaltesniu sezonu.

As Suvairos istorija

Iki 1960-ųjų As Suvaira buvo visiems žinoma kitu – Mogadoro vardu, kuris dar dažnai išgirstamas kalbant apie šį šarmingą miestą. As Suvairą 1765 metais įkūrė Maroko sultonas Mohammedas III, kuris pasamdė prancūzų inžinierių Theodore'ą Cornutą sutvakyti miesto architektūrą ir pastatyti Scalą įtvirtinančias gynybines sienas, uostą.

Sultonas miestą pavertė klestinčia prekybos ir mainų vieta, kuri tapo įvairių kultūrų ir religijų židiniu.

Sultonas miestą pavertė klestinčia prekybos ir mainų vieta, kuri tapo įvairių kultūrų ir religijų židiniu: ten taikiai gyveno arabai, žydai, berberai ir europiečiai (britai, olandai, danai, prancūzai, vokiečiai, italai, portugalai, ispanai). Iki XIX amžiaus pabaigos As Suvaira buvo svarbiausias uostas Maroke.

Mohammedas III į As Suvairą skatino atvykti žydus, kad jie padėtų paversti miestą klestinčia prekybos širdimi ir plėstų prekybos kelius su Europa. Tam tikru momentu žydai As Suvairoje sudarė didžiąją dalį viso miesto gyventojų, iki šiol ten išlikęs žydų kvartalas (vadinamas Mellah), ten rasite ir keletą sinagogų, egzistuoja žydų kapinės.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Sinagoga As Suvairoje
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Sinagoga As Suvairoje

Per laiką žydai paliko As Suvairą, tačiau jų palikimas iki šiol pritraukia istorijos mylėtojus. Nuo 1912 iki 1956 metų As Suvaira (tuo metu Mogadoras), kaip ir visas Marokas, priklausė prancūzų protektoratui. Europinė įtaka As Suvairoje jaučiama iki šių dienų, ten gyvena nemažai užsieniečių, prancūzų kalba girdima visur.

Keistoji sala

Jei vaikščiosite po As Suvairos paplūdimį, iš ten galima pamatyti nedidelę salą, vadinamą Mogador. Sala garsi savo flora ir fauna, ten pastatyta gynybinė siena, mečetė ir kalėjimas. Į salą draudžiama patekti prašalaičiams, tad ja pasigrožėti galite tik iš tolo.

Muzika

As Suvaira taip pat garsėja savo kultūriniais renginiais, ypač vasarą vykstančiu tradiciniu Gnawa muzikos festivaliu, o vos ne kas antras vietinis yra muzikantas arba šiaip laisvalaikiu grojantis asmuo. Muzika As Suvairoje užimą svarbią vietą, čia inspiracijų sėmėsi tokie garsūs muzikantai kaip Jimis Hendrixas, Catas Stevensas ir Frankas Zappa.

Pasak legendos, J.Hendrixas parašė savo garsiąją dainą „Castles Made of Sand“ būtent apie As Suvairą. Prie pat As Suvairos rasite Diabato kaimą, kuriame, pasak tų pačių legendų, J.Hendrixas buvo kažkada apsistojęs, yra ir jo vardo kavinė.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Jimio Hendrixo vardo kavinė As Suvairoje
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Jimio Hendrixo vardo kavinė As Suvairoje

As Suvaira dažnai pasirenkama ir kaip garsių Holivudo filmų filmavimo vieta. Vienas iš geriausiai visiems žinomų – „Sostų karai“ („Games of Thrones“), kurio ne viena serija buvo sukurta būtent As Suvairoje.

Ožkos medžiuose

Artėjant prie As Suvairos, pabūkite budrūs ir stebėkite pakelę, prie kurios esančiuose medžiuose galite išvysti ne vieną tuntą ožkų. Taip, taip, ožkos Maroke mėgsta įsikurti medžiuose ir ramiai sau kramsnoti jų lapus. Jei norite sustoti prie šių ožkų, reiktų vykti arba su nuomotu automobiliu, arba su dienos turu.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos ožkos medžiuose
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos ožkos medžiuose

Ar tikrai tos ožkos sau ramiai būna medžiuose ir rupšnoja argano riešutus? Tikrai taip, tačiau šis unikalus reiškinys Maroke bent jau šiame kelyje kiek sukomercintas, ne vienoje vietoje ožkos specialiai turistams sukeliamos į medžius ar net pririšamos. Tad jei sustojote prie ožkų medžiuose ir šalia yra koks marokietis, jis tikrai paprašys pinigų už fotografavimą.

Tikrųjų ožkų medžiuose esu radusi kelyje iš As Suvairos į Agadyrą – jei šalia nėra jokio jas prižiūrinčio piemens ar yra atokesnėje vietoje, vadinasi ožkos sulipo pačios.

Kaip nusigauti iki As Suvairos?

Iš Marakešo į As Suvairos galite nusigauti „Supratours“ arba CTM autobusais, rekomenduoju naudotis būtent „Supratours“ autobusų kompanija, nes jų stotis yra prie pat As Suvairos Medinos (senamiesčio) ribų.

As Suvaira nuo Marakešo nutolusi apie 180 km, kelionė autobusu trunka apie 3 val., kaina – 80 dirhamų (apie 7 eurus). Iš Agadyro As Suvairą taip pat galite pasiekti minėtais autobusais, tik jie važiuoja daug rečiau ir tik rytais.

Jei važiuojate nuosavu automobiliu, priartėdami prie As Suvairos būtinai sustokite apžvalgos aikštelėje nuo kurios miestas matysis iš toliau.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvaira
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvaira

Judėjimas mieste

Vietiniai taksi As Suvairoje kainuoja fiksuotą kainą – 7 dirhamus dieną ir 8 dirhamus vakare, naktį – nesvarbu, kur bevažiuotumėte miesto ribose. Jei norite važiuoti už miesto ribų, pasigaukite didelį taksi. As Suvaira yra nedidelis miestas, tad taksi dažnai tikrai neprireiks.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos taksi
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos taksi

Miesto struktūra

As Suvairos susideda iš Medinos, naujosios miesto dalies ir už miestų išsiplėtusių rajonų. Žinoma, keliautojams pati įdomiausia yra būtent Medina. Gatvės As Suvairos Medinoje, kaip ir kituose Maroko miestuose, labai retai turi pavadinimus, todėl iš anksto turėkite pasiruošę detalų planą kaip nusigauti iki viešbučio. As Suvairos Mediną sudaro trys pagrindinės gatvės, su nesuskaičiuojamu kiekiu išsišakojimų. Visose Medinos gatvėse pilna prekiautojų, kavinių, restoranėlių.

Už Medinos ribų esantis naujasis miestas nėra toks įdomus turistams. Naujoje miesto dalyje rasite ir didelį prekybos centrą „Aswak Assalam“, o norintys nusipirkti ir alkoholio gali sustoti prie pat įvažiavimo į miestą esančio „Carrefour“. Alkoholį taip pat galite nusipirkti ne vienoje naujajame mieste esančioje specialioje parduotuvėlėje, skirtingai nei kituose Maroko miestuose (penktadieniais alkoholis As Suvairoje neparduodamas).

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos Medinos siena
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvairos Medinos siena

Paplūdimys

Visai neseniai šalia pagrindinio As Suvairos paplūdimio nutiesta 5 km ilgio pėsčiųjų promenada, ja arba pačiu paplūdimiu galite nueiti net iki Diabato kaimo. Nepatingėkite paeiti paplūdimiu, nutolę nuo minių pasieksite gražias kopas, galėsite stebėti aplink besiginančias ožkas, asilus ir grožėtis gamta.

As Suvairoje gyvenimas yra lėtas, visi keliasi vėlai, niekur neskuba ir mėgaujasi miesto magija.

Nors ir vėjuota, kiek turistinė As Suvaira iki šiol nepraranda savo žavesio ir autentiškumo. Šiame mieste visai verta apsistoti keletui dienų ir pasimėgauti tiesiog nieko neveikimu. As Suvairoje gyvenimas yra lėtas, visi keliasi vėlai, niekur neskuba ir mėgaujasi miesto magija.

As Suvaira patiks tiems, kurie mėgsta pajūrį, nieko neveikimo atostogas, tačiau tuo pačiu nori būti apsupti miesto šurmulio. As Suvairą ypač pamėgo šeimos, nes čia galima rasti įvairių pramogų.

Skanios rekomendacijos

Ideali vieta pusryčiams – jauki kavinukė, bandelinė „Patisserie Chez Driss“, kurią rasite eidami į Mediną nuo uosto pusės, bet eikite į jos vidų ne per vartus (bab), bet per didelę aikštę, kurioje pilna turistinių restoranų. Jos pabaigoje, prieš įlendant į Medinos gatvelę, turėtumėte rasti šią jaukią vietą. Pusryčiai joje – apie 25 dirhamai už omletą su gausybę šilto skrudinto prancūziško batono, indeliu džemo, sviesto, viskas užpilama šviežiomis apelsinų sultimis ir kvapnia kava.

Neminėsiu visų čia už tikrai mažą kainą kepamų skanių bandelių ir desertų. Ir dar – gausybė marokietiškos tematikos paveikslų kavinukės viduje bei viską valdanti katė šeimininkė.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / „Patisserie Chez Driss“, As Suvaira
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / „Patisserie Chez Driss“, As Suvaira

Pusryčiams – vieta už Medinos sienų. Tai – kavinė „Snack Aljazira“. Ji labai populiari tarp vietinių, todėl gali tekti pakovoti dėl vietos. Privalote ten paragauti bissara sriubos – tradicinės marokietiškos pusryčių sriubos, kurią turi nedažna kavinė Maroke. Į „Snack Aljazira“ einame būtent dėl šios bissara.

Pabaigai – vietinių barų mėgėjams rekomenduoju Medinoje susirasti barą, neoficialiai vadinamą hole (skylė) (vertimas iš arabų kalbos). Jo be vietinių pagalbos tikrai nerasite. Tiesiog paprašykite, kad jus Medinoje nuvestų į vietinių barą, kuriame alus labai pigus (nuo 15 iki 20 dirhamų). Ten groja vietiniai muzikantai ir tapoms duodama virtų lęšių raudoname padaže.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas