Daugiau straipsnių

Atostogas su vaikais planuokite iš anksto – šį rudenį populiariausiuose viešbučiuose vietų beveik neliko

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Nors dar vasara, mėgaujamės šiluma, saule ir poilsiu, bet jau laikas galvoti, kur praleisite atostogas kitais metais. Jei planuojate keliauti su vaikais per moksleivių atostogas, nelaukite paskutinės minutės, nes gali nelikti vietų lėktuve. Geriausios kelionių kryptys su vaikais – Turkija ir Egiptas, bet yra alternatyvų ir Europoje.

Kelionės su vaikais

Pasak kelionių agentūros „Travelturas“ direktorės Editos Pocevičės, geriausia kelionių kryptis su vaikais yra Turkija, nes daugelis viešbučių skirti šeimyniniam poilsiui: „Visais požiūriais geriausia rinktis šią šalį – daug pramogų vaikams, atrakcionų ir vandens parkų, saugu, maža tikimybė susirgti, o jeigu prireiktų medicininės pagalbos – aukštas aptarnavimo lygis.“

"Travelturo" nuotr. /„Travelturas“ direktorė Edita Pocevičė
"Travelturo" nuotr. /„Travelturas“ direktorė Edita Pocevičė

Antroje vietoje – Egiptas, tik Egipte reikia griežčiau laikytis asmeninės higienos ir rinktis gerą viešbutį. „Klientus visada informuojame, kad Egipte negalima vartoti vandentiekio vandens, net valyti dantų, nes galima sunegaluoti. Žinoma, maitinimas geruose viešbučiuose yra saugus, nereikia baimintis, kad vaisiai ar daržovės plaunami vandentiekio vandeniu“, – sako direktorė.

Kita vertus, jei planuojate atostogas su vaikais žiemos metu, geriausia rinktis Egiptą, nes galėsite pasilepinti saule, šiluma, jūra. Pasak E.Pocevičės, daugelis viešbučių turi vandens pramogų parkus, vakarines programas šeimoms, vaikų diskotekas ir, kas svarbu keliaujant žiemą, šildomus lauko baiseinus.

Jei norite poilsiauti per moksleivių rudens ir pavasario atostogas, galima keliauti ir į Turkiją, kai kurie viešbučiai taip pat turi šildomus lauko baseinus.

Svarbu paminėti ir tai, kad Turkijoje ir Egipte vaikai iki 12 metų viešbučiuose dažniausiai apgyvendinami nemokamai, perkant kelionę kainuoja tik lėktuvo skrydis.

Graikijoje poilsis su vaikais kainuos brangiau

Kai kurios šeimos su vaikais ieško europinės atostogų kultūros ir aplinkos. Pasak E.Pocevičės, Graikija yra viena iš mylimiausių kelionių krypčių Europoje: „Tai europinės kokybės poilsis, geri viešbučiai, šilta jūra, daug saulės, įdomios lankytinos vietos, bet tik nedaugelis viešbučių gali pasiūlyti pramogų vaikams, atrakcionų, vandens pramogų parkų, kaip Turkijoje ar Egipte.

Tiesa, poilsis Graikijoje su vaikais kainuos brangiau nei Turkijoje ar Egipte. Be to, Graikijoje išvykstant iš viešbučio reikės papildomai susimokėti pagalvės mokestį. Taip pat neretai tenka naudotis viešaisiais paplūdimiais, kuriuose mokami gultai ir skėčiai nuo saulės. Turkijoje ir Egipte paplūdimiai dažniausiai priklauso viešbučiui, tad gultais ir skėčiais galima naudotis nemokamai“.

123RF.com nuotr./Oia, Graikija
123RF.com nuotr./Oia, Graikija

Kita vertus, Graikija turi kitų pranašumų – pasak direktorės, lengvai susikalbėsite, išsinuomosite automobilį, naudositės tvarkingais keliais: „Nors Turkijoje ar Egipte taip pat nekils problemų dėl kalbos – susikalbėsite anglų ar rusų kalbomis, o kartais personalas pasisveikins ir lietuviškai.“

Atranda Bulgariją kaip alternatyvą Turkijai

Pastaraisiais metais turizmo rinkoje vis ryškiau matoma Bulgarija. E.Pocevičė pasakoja, kad šiais metais visas „Travelturo“ kolektyvas buvo išvykęs į Bulgariją ir įsitikino, kad šios šalies turizmas labai sparčiai vystosi, dygsta aukštos klasės viešbučiai: „Turistai pradeda atrasti Bulgariją kaip alternatyvą Turkijai. Bulgarija tinka ir šeimyniniam poilsiui, nes daug viešbučių turi vandens parkus – tai aktualu keliaujant su vaikais. Ir didelis Bulgarijos pliusas – smėlėti paplūdimiai.“

Dar vienas šios šalies privalumas – neišvargins ilgas kelionės laikas, o tai labai svarbu keliaujant su vaikais. „Iš Lietuvos į Bulgariją skrydžiai trunka tik dvi valandas, o oro uostai yra šalia kurortų, tad ilgai neužtruks ir pervežimas iki viešbučio“, – sako E.Pocevičė.

Bulgarija vilioja ir mažomis kainomis, palyginus su kitomis šalimis. „Dar vyrauja stereotipinė nuomonė, kad Bulgarija dvelkia sovietmečiu, tačiau gerame naujame viešbutyje už miesto rasite aukščiausio lygio europinę aplinką“, – teigia „Travelturo“ vadovė.

Vida Press nuotr./Urvas „Dievo akys“, Bulgarija
Vida Press nuotr./Urvas „Dievo akys“, Bulgarija

Šeimos renkasi „viskas įskaičiuota“

Šeimos su vaikais paprastai renkasi „viskas įskaičiuota“ kelionių paketą, nes taip patogiau – mažieji dažnai nori atsigerti, prašo sulčių, vaisvandenių ar ledų, o tai jau papildomos išlaidos. „Žinoma, ne visi viešbučiai į „viskas įskaičiuota“ įtraukia šviežiai spaustas natūralias sultis, užkandžius tarp pagrindinių valgymų ar ledus“, – pabrėžia E.Pocevičė.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad yra dvi maitinimo kategorijos „viskas įskaičiuota“ ir „ultra viskas įskaičiuota“. Į „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą įtraukti pusryčiai, pietūs, vakarienė, užkandžiai tarp pagrindinių valgymų, gėrimai ir kai kurios rūšies alkoholis.

Pasak direktorės, „ultra viskas įskaičiuota“ reiškia pagerintą „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą. Gali būti įtraukti ledai, šviežiai spaustos sultys, importiniai alkoholiniai gėrimai, visą parą dirbantis baras ir restoranas, nemokamas mini baras kambaryje, nemokamas seifas ir kt. Viskas priklauso nuo viešbučio, kiekvienas sprendžia, ką įtraukti į jų siūlomą „Ultra viskas įskaičiuota“ paketą.

Vida Press nuotr./Mažylis prie stalo
Vida Press nuotr./Mažylis prie stalo

Geruose viešbučiuose – meniu vaikams

E.Pocevičės teigimu, aukštesnio lygio viešbučiai gali pasiūlyti daržovių, vaisių tyrelių, mišinukų kūdikiams ir mažiems vaikams – tėvams nereikės niekuo rūpintis: „Vidutinės klasės viešbučiai dažniausiai pasiūlys patiekalus mažiems vaikams: be druskos išvirtos daržovės, mėsa, žuvis, košės be priedų. Šalia stovi smulkintuvas ir mama pati gali susmulkinti maistą į tyrelę. Prabangiuose viešbučiuose virėjas maistą vaikams pagamina pagal užsakymą.“

Direktorė išskiria skirtingų šalių maitinimo įpročius: „Graikijoje maistas yra skanus, bet meniu gana kuklus – to nepasakysi apie Turkiją. Didelis patiekalų pasirinkimas siūlomas ir Egipte.“

Aukštesnės klasės viešbučiai gali pasiūlyti maitinimą ir pagal specialią dietą, tik reikia užsakyti atvykus. Turkijoje yra viešbučių, siūlančių net veganišką maitinimą.

„Mes galime pateikti visą informaciją apie viešbučio siūlomą maitinimą ir paslaugas. O jei žmogus pats išsirenka kelionę ir perka internetu, jis gali gauti ne tai, ko tikėjosi“, – teigia direktorė.

Komfortiškas poilsis 5 žvaigždučių viešbutyje

Penkių žvaigždučių viešbučiai teikia ne tik kokybišką maitinimą, bet ir skiriasi savo aplinka, pastatai nauji arba renovuoti, siūlomas aukštos klasės aptarnavimas, vakarinės programos. „Į prabangesnį viešbutį kiekvieną vakarą atvažiuoja koncertuoti muzikos grupės, šokių trupės ar cirko artistai, o ekonominės klasės viešbutyje poilsiautojus linksmina vietiniai animatoriai“, – sako „Travelturo“ vadovė ir priduria, kad viešbučiuose Europoje dažniausiai girdėsite gyvą muziką, animatoriai dirba retai.

Atostogas planuokite iš anksto

E.Pocevičė atkreipia dėmesį, kad atostogas su vaikais reikia planuoti iš anksto: „Gerų paskutinės minutės pasiūlymų per vaikų atostogas nebūna, nes viskas išperkama iš anksto ir dažniausiai nelieka vietų lėktuve.“

Direktorė teigia, kad rugpjūčio mėnesio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje prasidės išankstiniai kelionių pardavimai, todėl jau dabar ieškokite kelialapių: „Planuokite atostogas kitiems metams, nes šių metų rudens moksleivių atostogoms jau beveik nėra vietų.“

„Travelturo“ direktorė E.Pocevičė pastebi, kad šeimos su vaikais keliauja ir per mokslo metus, nes tuo metu kainos yra žemesnės: „Tai nedraudžiama, tik reikia suderinti su mokykla.“