Iš Kretos virtuvės
Tradicinė kretietiška virtuvė labai paprasta, jos pagrindą sudaro duona, kuri kepama įvairi skirtingoms šventėms, metų laikui, įvairiai dekoruota.
Neatskiriama virtuvės dalis – ir alyvuogės, jų aliejus, taip pat vynuogės. Daug patiekalų gaminama iš daržovių, pagardinant juos vietiniais prieskoniais.
Parduotuvėse galima įsigyti įvairiausių Kretos regiono patiekalų knygų, prieskonių, ypač skanaus feta sūrio, kvepiančių daržovių. Apelsinai nenusakomai saldūs, braškės dangiškai kvepia.
Lauktuvėms puikiausiai tiks alyvuogių aliejus, „Metaxa“ gėrimo butelis, pistacijos, kurios džiovinamos ant stogų.
Atostogaujant Kretoje negalima laikytis dietos: maistas sveikas, skanus ir nebrangus: tavernoje suvalgyti karštą patiekalą galima už 8–9 EUR, alus kainuoja apie 2 EUR, litras braškių – 2,5 EUR, fetos sūrio pakuotė – 3,5 EUR, alyvuogių aliejus (2 l) – 6 EUR.
Automobilio nuoma dienai – nuo 25 EUR. Nuomojant automobilį paprastai duodami maršrutai bei patarimai, ką aplankyti.
Jei parsivežti iš Kretos norite ką nors ypatingo, nebrangi ir praktiška dovana – iš jūros išgriebtos kempinės, alyvuogių muilas bei kosmetika. Mėgstate medų – jo rasite daug ir įvairaus.
Patinka papuošalai – kretiečių juvelyrika puiki, o bižuterijos gaminių tiek daug, kad bus sunku išsirinkti. Brangių pirkti nereikia, pats jų įdomumas spalvose ir raštuose. Beje, teko girdėti, Kretoje įsigyti auksiniai papuošalai nėra labai geros kokybės.
Neatskiriamas graikiško kraštovaizdžio rūbas – balta ir mėlyna spalvos. Todėl ypač geros kokybės graikiški balti medvilniniai marškiniai bei bliuzelės – nepamainomas drabužis saloje: kai karšta jis vėsina, kai šalta – šildo.