Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atostogos Katare – įspūdžiai iš turistų neatrasto dykumų krašto

Atostogauti žiemą į Katarą? Mintis ne tokia keista, kaip gali pasirodyti – kol kas ši nedidelė dykumų valstybė dar nėra karšta kelionių kryptis, bet, regis, turi ambicijų tokia tapti.
Atostogos Katare
Atostogos Katare / Gabijos Lebednykaitės nuotr.

Kataro pavadinimas pasaulyje plačiai skambėjo per šioje šalyje vykusį futbolo čempionatą, tačiau nedidelė dykumos valstybė planą išgarsėti ir nustebinti puoselėja jau kurį laiką – nors Dubajui dar neprilygsta, gali būti nebloga kryptis tiems, kam patinka rytietiška egzotika, prabanga ir labai, labai karštas oras.

Skrendu pasmalsauti, kaip atrodytų atostogos Katare europietės akimis.

Štai keletas atradimų ir įžvalgų po trumpos viešnagės dykumų krašte.

Kainos

Jos visada aktualios, tačiau ar kelionė bus brangi, priklausys tik nuo jūsų. Katare galima lepintis iki begalybės – prabangūs viešbučiai, tokie pat prabangūs pasaulinio lygio restoranai ir parduotuvių rojus „šopaholikams“.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare

Kita vertus, galima išsiversti ir su kukliu biudžetu – nakvynę gerame viešbutyje dviem galima rasti ir už 40–50 eurų, o sumažinus lūkesčius, ir dar pigiau – nustebau atradusi, kad Dohoje yra net pora hostelių!

Kai kurių paslaugų pigumas džiugina – metro bilietėlis kainuoja apie 60 centų, nebrangūs ir taksi, ir degalai, taigi nuomotis automobilį verta, jei norite pakeliauti savarankiškai.

Prekybos centruose mūsų akimis egzotiški produktai (datulės, riešutai, šiltųjų kraštų vaisiai, taip pat – čia populiarios ankštinės daržovės, arabiška kava, rytietiški kepiniai, prieskoniai) kainuoja pigiau nei Europoje, taigi, jei norite artimiesiems parvežti egzotiškų skanumynų, verta pasidairyti po maisto parduotuves.

Suvenyrų turguose galima saikingai derėtis.

Tikrai daug kainuoja alkoholis, tačiau nenuostabu – islamiškoje šalyje jo vartojimas neskatinamas, gėrimais pasimėgauti galima daugiausia aukštos klasės viešbučių baruose, o jų kainos keliskart aukštesnės nei Europoje.

Lankytinos vietos

Kataras pirmiausia giriasi tuo, kas modernu – naujutėliais blizgančiais muziejais, stadionais, dangoraižiais ir pramogų parkais. Reikia pripažinti – muziejai ir laisvalaikio centrai gerai apgalvoti, patogūs, modernūs, pritaikyti visai šeimai.

Matyt, suvokdami, kad turistai vis dėlto nori autentikos, kad ir surežisuotos, katariečiai statydami naujus traukos objektus Dohoje dažnai atkartoja tradicinę vietinę architektūrą – pavyzdžiui, Katara – kultūros kvartalas su siauromis gatvelėmis, jaukiomis galerijomis ir arabiško stiliaus nameliais atrodo senovinis, nors išdygo vos prieš keletą metų.

Seniausias Dohos turgus (Souq Waqif), turbūt lankomiausia miesto atrakcija, gal ir ne toks senas, kaip Kairo ar Bagdado turgūs (skaičiuoja vos antrą šimtmetį), tačiau atrodo labai autentiškai, o prekyba jame verda visu smagumu – puiki vieta ir apsipirkti, ir pavalgyti, ir pavakaroti papsint kaljaną ir tiesiog stebint margaspalvę praeivių minią.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare

Istorinio paveldo Katare nedaug, tačiau įmanoma rasti – verta aplankyti netoli Dohos esančią Barzano tvirtovę, pastatytą Osmanų laikais, arba šalies šiaurėje esantį Zubairos fortą, įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą.

Yra ir dykumos įdomybių – pavyzdžiui, Dainuojančios kopos, Musfuro urvas arba senoviniai raižiniai uolose. Galima rasti net natūralios žalumos – mažai kam žinomuose, tačiau šiam kraštui išties unikaliuose paplūdimiuose aplink Al Khoro miestą auga mangrovių miškai.

Pramogos

Tipinės turistinės pramogos – tokios, kokių ir tikėtumėtės dykumingame krašte: išvykos į dykumą, jodinėjimas kupranugariais, pasiplaukiojimai tradicinėmis ir moderniomis valtimis, nardymas, išvykos į salas, paplūdimiai (beje, kai kuriuose moterims oficialiai draudžiama degintis su bikiniu, tačiau šis įstatymas nėra labai griežtas. Vis dėlto, jei bijote rizikuoti, pasidomėkite, kur toks draudimas netaikomas).

Kai kuriuose paplūdimiuose moterims oficialiai draudžiama degintis su bikiniu.

Muziejai, restoranai, o jei pavyks – ir kokios nors pasaulinio garso žvaigždės šou. Šeimoms su vaikais patiks parkai – juose, kaip ir miesto paplūdimiuose, daug žaidimų erdvių, laipynių, sūpynių ir kitų vaikams tinkamų atrakcijų.

Maistas

Tradicinis maistas – paprastas ir vienodokas, kaip ir įprasta šiems dykumingiems kraštams: ryžiai, mėsa, šiek tiek žuvies, plokščia arabiška duona. Nacionaliniu patiekalu pristatomas macboos (rašyba įvairi – maqboos, magbous ir pan.) – iš esmės ryžių ir kokios nors mėsos troškinys su įvairiais prieskoniais ir daržovėms, panašus į plovą.

Padėtį gelbsti kvapnių prieskonių lobynas, jie suteikia patiekalams įvairovės, na, ir kaimyninių šalių bei imigrantų virtuvės – labai populiarūs indiški kariai, pakistanietiški patiekalai.

Verta paragauti įdomių vietinių gėrimų – arabiškos kavos, kuri niekuo neprimena kavos ir šiuose kraštuose labai mėgstamo aromatingo pieniško gėrimo karak – tai juodoji arbata su pienu ir įvairiais kvapniais prieskoniais (dažnai – stipriai saldinta), panaši į indišką chai, puikus gėrimas vėsų žiemos vakarą.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare

Oras

Čia Kataras pateikė didžiausią staigmeną. Žiemą čia būna šalta! Sausio–vasario mėnesiais naktį temperatūra nukrinta iki 13–14 laipsnių, pakyla stiprus vėjas, gali ir lyti.

Tiesa, dienomis sušyla iki „lietuviškos vasaros“ – apie 23–25 laipsnių ir saulės tikrai netrūksta – ji beje, labai kaitri, apsauginis kremas būtinas – todėl įdegti pavyks, o štai maudytis jūroje – ne visada, nes vanduo būna labai šaltas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare

Vasarą kitaip – būna nepaprastai karšta, kaitra skundžiasi net vietiniai gyventojai. Orų požiūriu, geriausias laikas aplankyti Katare – lapkričio ir kovo mėnesiai.

Kultūra

Ji – labai marga. Dauguma Kataro gyventojų – čia dirbantys užsieniečiai ir gali būti, kad, viešint šalyje trumpai, neteks sutikti daug katariečių, tačiau pamatysite žmonių iš įvairiausių pasaulio kraštų (daugiausia – Artimųjų Rytų ir Azijos), atsivežusių į šį kraštą savo papročius ir įpročius.

Tas įvairiakultūriškumas ir kiek stebina – nebežinai, kas tie tikrieji katariečiai – ir daro vietinę visuomenę įdomią.

Štai, pasukus į skersgatvį už penkių žvaigždučių viešbučio aptinku eilę „kišeninių“ krautuvėlių, kepyklėlių, kur imigrantai krosnyje kepa duoną – ir pakviečia mane pasivaišinti! – ir užkandinių, kur pietūs tekainuoja du eurus (čia pat esančio viešbučio restorane – gerokai daugiau). Kontrastų visuomenė.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Atostogos Katare

Visi mano kalbinti ilgamečiai Kataro gyventojai pabrėžė šalies saugumą, tvarką ir ramybę, o skundėsi... nuoboduliu.

Išties, palyginti su siautulingu Dubajumi ar linksmais Egipto ar Turkijos kurortais Doha daug ramesnė – ilgiau čia pagyvenus ir apžiūrėjus visas įžymybes, veiklos įvairovės mažoka.

Tiesa, naktinis gyvenimas, kad ir kuklus, egzistuoja, tačiau, pasak rezidentų, keliuose baruose ir klubuose lankosi arba turistai, arba nuolat tie patys vietiniai – užsieniečių bendruomenė čia nedidelė.

Katare saugu, vienišoms keliautojoms – taip pat. Nors apie moterų patirtis islamiškuose kraštuose sklando įvairių istorijų, Katare, palyginti kad ir su Turkija ar Egiptu, daug ramiau ir saugiau – niekas įkyriai nepersekioja ir nespokso, o laisvės daugiau, nei tarkime, Saudo Arabijoje ar Irane – slėptis po šydais nereikia, nors oficialiai reikėtų dėvėti drabužius, dengiančius kelius ir pečius.

Ši taisyklė daugiausia galioja einant į oficialias įstaigas ir tam tikros paskirties pastatus. Gatvėje aprangos kodo nėra arba jo nepaisoma – į trumpoką suknelę niekais nešnairuoja.

Įžvalgų į senąją Kataro kultūrą suteikia apsilankymas Dohos turguje, ypač ten, kur prekiaujama sakalais. Čia atvedamos turistų ekskursijos, gidai išsijuosę pasakoja apie medžioklės su sakalais svarbą arabų kultūroje, tačiau aš išvengiu turistinio maršruto ir neriu gilyn į parduotuvėlių labirintus.

Parduotuvių daug, nemažai pardavėjų prastokai kalba angliškai, tačiau jeigu jums pasiseks ir sutiksite šnekų ir gerai kalbą mokantį pardavėją, pakalbinkite jį – šie žmonės gali daug papasakoti.

Jei sutiksite šnekų ir gerai kalbą mokantį sakalininką, pakalbinkite jį – šie žmonės gali daug papasakoti.

Man pasisekė – iš Jordanijos kilęs Hasanas, iš pradžių abejingai sutikęs dar vieną turistę, netrukus vis dėlto tapo šnekesnis – pamatęs nuoširdų susidomėjimą, jis taip pat nuoširdžiai ėmė pasakoti apie mylimus paukščius.

Pasak jo, geras sakalas gali kainuoti net keletą tūkstančių eurų, iš pažiūros ramūs paukščiai tokie tykūs todėl, kad gerai išmankštinami per treniruotes dykumoje, o geresnės medžiotojos, pasirodo yra patelės! Sakalai, žirgai ir kupranugariai, jų turgūs, jų lenktynės – tai, kuo persmelkta senoji arabų kultūra.

Išvados

Ar verta atostogoms rinktis Katarą? Jei norite įspūdingų patirčių, tikriausiai ne – daugiau pramogų gali pasiūlyti greta esantis Dubajus, jei reikia tiesiog saulės – pigesnis ir turistams pritaikytas Egiptas ar mūsų tautiečių numylėtos Kanarų salos.

Tačiau, jei smalsu atrasti mažiau atrastus kraštus, Kataras bus įdomus, o jei teks jame viešėti darbo reikalais, tikrai verta viešnagę pratęsti ir pamatyti daugiau nei tipiniai turistams giriami objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas