Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos Turkijoje ar Lietuvos pajūryje: ką renkasi lietuviai ir kur pigiau?

Įvairios apklausos rodo, kad lietuviai dažniausiai atostogauja dukart metuose – kartą užsienyje ir vieną kartą Lietuvoje. Atostogoms užsienyje dauguma tautiečių renkasi būtent Turkiją, o atostogoms Lietuvoje populiariausia kryptis – pajūris. Kokie vienų ir kitų atostogų pliusai, kas aktualu atostogautojams ir galiausiai – kur pigiau?
Šeima baseine
Šeima baseine / Atstovų nuotr.

Lietuvos vietinio turizmo kartotinis tyrimas atskleidė, kad kaip ir 2022 m., didžioji tyrimo dalyvių dalis nurodė, kad įprastai pagrindines savo metų atostogas praleidžia Lietuvoje, o beveik ketvirtadalis – užsienio šalyse.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė pasakoja, kad populiariausia kelionių kryptimi kelionėms šalies viduje tebėra Klaipėdos apskritis: net pusė Lietuvos gyventojų renkasi poilsį pajūryje, tiesa, jis daugiausiai pasirenkamas kaip ilgojo savaitgalio išvyka (3-4 nakvynės).

Atstovų nuotr./„Keliauk Lietuvoje“ rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė.
Atstovų nuotr./„Keliauk Lietuvoje“ rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Dovilė Seliukė.

Palangos populiarumas kaip krypties ilgosioms atostogoms išlieka stabilus: tai populiariausias pajūrio miestas. Tačiau savaitgalio išvykoms šiemet lietuviai jau dažniau nei pernai renkasi Klaipėdos miestą. Tuo tarpu Neringą renkasi gerokai mažiau, pavyzdžiui, ilgosioms atostogoms šį regioną pasirenka tik apie 10 proc. atostogautojų.

Kalbant apie visų tipų keliones, sveikatingumo kurortai (Druskininkai ir Birštonas) rikiuojasi iš karto po pajūrio. Tiesa, šie miestai dažniau pasirenkami paprasto ar ilgojo savaitgalio kelionėms, o pagrindine ilgųjų atostogų kryptimi išlieka pajūris.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sausakimša Palanga: šeštadienio vakaras Basanavičiaus gatvėje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Sausakimša Palanga: šeštadienio vakaras Basanavičiaus gatvėje

Tuo tarpu tarp užsienio šalių atostogoms tautiečiai itin mėgsta rinktis Turkiją. Lietuviai atostogoms Turkijoje dažniausiai renkasi penkių žvaigždučių viešbučius ir leidžia sau pasilepinti bei kokybiškai pailsėti, nes Turkija visiems asocijuojasi su „viskas įskaičiuota“.

Keliones į Turkiją siūlančio tarptautinio kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ Baltijos šalių rinkodaros vadovė Olga Belova pasakoja, kad kelionės į Turkiją lietuviams patrauklios dėl daugybės priežasčių, tačiau bene labiausiai jų pačių akcentuojamos – garantuotas oras ir kokybė už suprantamą kainą.

Atstovų nuotr./„Coral Travel“ Baltijos šalių rinkodaros vadovė Olga Belova.
Atstovų nuotr./„Coral Travel“ Baltijos šalių rinkodaros vadovė Olga Belova.

Viešbučiai Turkijoje pilnu tempu dirba balandžio-lapkričio mėnesiais, o už tam tikrą sumą pinigų Turkijoje gausite kur kas aukštesnio lygio aptarnavimą ir paslaugas, negu kur nors kitur už tą pačią kainą.

„Turkai ne veltui nuo senų laikų laikomi aptarnavimo sektoriaus karaliais, diktuojančiais turizmo madas“, – sako O.Belova.

Kelionės su vaikais – misija įmanoma

O.Belova pasakoja, kad daugumos Turkijos viešbučių infrastruktūra pritaikyta itin kokybiškam šeimyniniam poilsiui: šildomi vaikų baseinai, vandens atrakcionai, vaikų žaidimo kambariai ir teritorijoje veikiantys dienos vaikų darželiai, prie baseinų ir prie jūros – gultai, rankšluosčiai, užkandžių ir gėrimų barai, vaikų animatorių grupės ir t.t.: trumpai tariant, šeimoms visiškai dėl nieko nereikia sukti galvos.

Dauguma viešbučių siūlo „viskas įskaičiuota“ arba „ultra viskas įskaičiuota“ paslaugas, tad nereikia sukti galvos ne tik dėl maisto, bet ir dėl kitų kelionės metu iškylančių poreikių. O restoranų dažniausiai būna daugiau nei penki net paprastame viešbutyje: bufeto tipo aptarnavimo, a‘la carte skirtingų virtuvių restoranai, vaikams skirti restoranai, užkandžių ir gėrimų barai ir t.t. Nemažai viešbučių turi kūdikiams skirtus mini barus su tyrelėmis, košytėmis ir sultimis viešbučio kambariuose.

Atstovų nuotr./Vaikų vandens pramogos
Atstovų nuotr./Vaikų vandens pramogos

Yra viešbučių, kurie siūlo dienos stovyklas vaikams – teniso ar futbolo akademiją, aikštyną mokytis žaisti golfą ir pan. Kai kuriuose viešbučiuose veikia vaikų darželiai, kuriuose – įvairios pramogos, maitinimas ir veiklos mažiesiems.

„Kartais šios paslaugos būna už papildomą mokestį, kartais – jau įskaičiuotos į kelionės pasiūlymą. Tėvams su vaikais tai labai aktuali paslauga – tuo metu vaikas būna užsiėmęs, o tėvai gali pasinaudoti SPA paslaugomis, pailsėti, skirti laiko sau“, – sako O.Belova ir priduria: dauguma Turkijos viešbučių pasiruošę suteikti klientams ir įvairių papildomų paslaugų: auklių paslaugos, vežimėliai, kūdikių maitinimas, lovelės ir kt.

Be to, Turkijoje viešbučiai neretai taiko ir 2+2 apgyvendinimo pasiūlymą, kuris reiškia, kad tėvai susimoka už save, o vaikai iki 12 metų su jais gyvena nemokamai.

„Tokie ir panašūs dalykai parodo, kaip turkai vertina savo klientus, kaip konkuruoja dėl jų ir stengiasi maksimaliai išpildyti atvykusiųjų lūkesčius. Kiek teko ieškoti tokių pasiūlymų Lietuvoje – neradome, arba tai taikoma tik esant tam tikroms sąlygoms – atvykus su kūdikiu arba vaiku iki dvejų metų“, – reziumuoja O.Belova.

Tuo tarpu Lietuvoje vietinių turistų, keliaujančių su vaikais po Lietuvą, anot tyrimo, nuomonė išliko nepakitusi – keliauti su jaunesnio amžiaus (iki 7 m.) vaikais yra ne taip patogu, kaip su vyresniais (virš 7 m.). Pagrindiniais iššūkiais keliaujant su vaikais išlieka pramogų ir užsiėmimų vaikams trūkumas. Daliai tėvų taip pat trūksta nakvynės vietų, pritaikytų vaikams.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga

Ką veikti Lietuvoje ir ką – Turkijoje?

Ramus poilsis gamtoje bei gamtos objektų lankymas išlieka populiariausiomis veiklomis keliaujant po Lietuvą.

Tuo tarpu apie apie Turkiją dažnai girdime, kad ji – „tik gulėjimui prie baseino“, tačiau O.Belova dėl šio stereotipo tik šypteli – Turkija yra visokia, tad veiklos, jei tik norėsite, čia rasite apsčiai.

„Viskas priklauso nuo pačių žmonių – taip, didelė dalis jų į Turkiją vyksta norėdami pasyvaus poilsio, kad viskas būtų paduota, padaryta, pasirūpinta, tačiau jeigu užsimanysite aktyvesnio poilsio, patikėkite, Turkija tikrai turi ką pasiūlyti. Dauguma viešbučių yra netoli kokių nors miestų arba pačiuose miestuose – Antalijos, Alanijos, Beleko, Kemero ir t.t. Vieni didesni, kiti – mažesni, tačiau kiekvienas savaip gražus ir turintis lankytinų vietų. Organizuojama begalė visokių ekskursijų: nuo pačių artimiausių į miesto centrą iki tolimų – Pamukalės ar Kapadokijos. Turkijos gamta įspūdingo grožio – turi net tris jūras, kalnus ir sraunių upių. Viena populiariausių turistų iš Lietuvos pramogų – raftingas (plaukimas plaustais) kalnų upėse ir dienos išvykos į nuostabųjį Žaliąjį kanjoną.“

Atstovų nuotr./Raftingas Turkijoje
Atstovų nuotr./Raftingas Turkijoje
„Coral Travel“ nuotr./Tazi kanjonas Antalijoje
„Coral Travel“ nuotr./Tazi kanjonas Antalijoje

„Tačiau daug žmonių renkasi būtent pasyvų poilsį – jie sunkiai dirba, patiria daug streso, taigi nori tiesiog nesukti galvos jokiais buitiniais ar darbiniais klausimais, skaniai valgyti, degintis, plaukioti baseine, skaityti knygą, nueiti į procedūras ar apsilankyti viešbučio vakarinėje programoje. Taigi kokio poilsio norite – tokį ir turėsite, Turkija labai įvairiapusiška“, – priduria O.Belova.

Be to, Turkijoje yra viešbučių, skirtų tik suaugusiems, arba teritorijos, kur vaikai įleidžiami tik nuo 16 metų, taigi, jeigu jums aktualus ne tik šeimyninis poilsis – ši šalis taip pat turi ką pasiūlyti.

Pašnekovė priduria, kad Turkija populiari ir solo kelionėms: „Tikrai yra nemažai žmonių, kurie į Turkiją vyksta vieni, prašo to paties viešbučio ir net kambario. Kodėl? Nes tokie žmonės atvyksta su konkrečiu tikslu – pailsėti – tad nenori jokių netikėtumų ar dirgiklių. Į Turkiją skrydžiai vyksta kasdien, tad nesudėtinga išvykti kad ir keturioms dienoms – nuo visko pabėgti, atitrūkti.“

Atstovų nuotr./Pora paplūdimyje
Atstovų nuotr./Pora paplūdimyje

Kelionės nepigs

Kelionės po Lietuvą ir apgyvendinimas pajūryje – brango, tad planuoti savo išlaidas teks dar kruopščiau.

„Remiantis tyrimo rezultatais, vienam asmeniui tenkančios išlaidos paprastojo ir ilgojo savaitgalio išvykoms šiemet vidutiniškai išaugo 20-30 eurų, o ilgųjų kasmetinių atostogų – daugiau nei 110 eurų, – sako „Keliauk Lietuvoje“ atstovė D.Seliukė. – Didesnė dalis lietuvių linkę išvykas po Lietuvą planuoti iš anksto, bent prieš kelias savaites. Išankstinis kelionės planavimas aktualesnis asmenims su mažesnėmis pajamomis, kadangi rezervuodami kelionę iš anksto jie gali rasti geresnį kainos pasiūlymą: apgyvendinimą geresniame viešbutyje už mažesnę kainą. Tai ypač aktualu renkantis ilgojo savaitgalio keliones.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palanga

Remiantis populiariausia tarptautine viešbučių užsakymo internetu svetaine, savaitė Palangoje liepos mėnesį 4-5 žvaigždučių viešbutyje tik su pusryčiais kainuoja nuo 1000-1200 eurų vienam asmeniui, o Nidoje už tokį patį poilsį gali tekti sumokėti dar keliais šimtais brangiau, neskaitant ir įvairių papildomų mokesčių, kurie atostogų kainą dar padidins.

Palyginimui, Birštone užsisakant poilsį savaitei nakvynės kaina tomis pačiomis sąlygomis kainuoja nuo maždaug 100-120 eurų, tačiau tai – tik nakvynė ir, geriausiu atveju, įskaičiuoti pusryčiai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Birštonas – kurortinis miestas Lietuvos pietuose, Kauno apskrityje.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Birštonas – kurortinis miestas Lietuvos pietuose, Kauno apskrityje.

O.Belova pastebi, kad Lietuvoje norinčių atostogauti yra daugiau, negu yra apgyvendinimo vietų, todėl normalu, kad dėl to paslaugų kaina yra aukštesnė. Tuo tarpu vien Antalijos regione „Coral Travel“ turi per 700 viešbučių pasiūlą, kas leidžia gauti itin patrauklią kainą: šiuo metu „Coral Travel“ kelionė asmeniui savaitei Turkijoje su „viskas įskaičiuota“ svyruoja tarp maždaug 850–1200 eurų, o už 1500 eurų jau galite gauti ypatingų pasiūlymų išskirtiniuose viešbučiuose.

„Iki kovido žmonėms norma jau buvo tapę trumpi, savaitgaliniai „pabėgimai“ į užsienį, o dabartinė situacija rodo, kad atostogas užsienyje dažniau renkamasi vieną kartą metuose, tačiau žmonės linkę išleisti daugiau: dažnai užsisako aukštesnės klasės viešbučius, privačius pervežimus ir įvairias papildomas paslaugas bei ekskursijas jau atvykus atostogauti“, – priduria O.Belova.

Pašnekovė skeptiškai vertina ir sklindančias kalbas, kad dėl pingančios lyros kelionės į Turkiją neva bus pigesnės. „Tokius pasakymus vertinu kritiškai, nes realybėj yra kiek kitaip. Kelionės brangsta ir dar brangs. Valstybė pingant lyrai kelia darbo užmokestį, kelia kainas, tad, pavyzdžiui, jeigu kažkas kainavo 10 lyrų, greitai tas pats dalykas gali kainuoti 50, tad keliautojams niekas nebus pigiau“, – patikina ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas