Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Atostogų kokybę lemia ir viešbučio kambario interjeras: kokiais kriterijais vadovautis renkantis?

Moksliniai tyrimai rodo, kad viešbučio interjeras daro įtaką mūsų gebėjimui atsipalaiduoti ir poilsio kokybei, todėl planuojant kelionę, rekomenduojama daugiau dėmesio skirti tinkamos apgyvendinimo vietos pasirinkimui.
Viešbučio kambarys
Viešbučio kambarys / Shutterstock nuotr.

„Įprastai mus supančią aplinką ir jos interjero dizainą esame linkę vertinti per funkcinę prizmę. Vis tik dizaino elementai nėra tik objektai su savo spalva ir raštu. Iš tiesų visa mus supanti aplinka veikia mūsų nuotaikas, elgesį, vidinę harmoniją“, – pranešime spaudai paaiškina interjero dizainerė, interjero psichologijos ekspertė Justina Petrauskė.

Pasak jos, mes retai susimąstome, kodėl skirtingai jaučiamės įvairiose erdvėse.

Asmeninio archyvo nuotr. / Interjero psichologijos ekspertė Justina Petrauskė
Asmeninio archyvo nuotr. / Interjero psichologijos ekspertė Justina Petrauskė

„Mus stimuliuoja išorinė aplinka, mūsų jausmus veikia išoriniai dirgikliai. Pavyzdžiui, ryškioje šviesoje ir ryškių spalvų aplinkoje emocijas išgyvename stipriau. Tad nenuostabu, kad ir viešbučio aplinka, jo interjeras daro įtaką mūsų savijautai“, – tęsia ji.

Kelionių organizatoriai pastebi, kad keliautojai vis daugiau dėmesio skiria ne tik atostogų krypties pasirinkimui, bet ir viešbučiui, jo teritorijos grožiui, kambariams.

„Viešbutis – tai ne tik vieta, kurioje ilsimasi po dienos pramogų, bet ir erdvė, kur kuriami atostogų prisiminimai. Todėl svarbu atidžiai pasirinkti viešbutį, atsižvelgti į keliaujančių asmenų poreikius. Tai prisidės prie malonių atostogų įspūdžių“, – sako Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Pašnekovės pasidalijo 5 pagrindiniais kriterijais, kurie leis išsirinkti tik geriausias emocijas keliantį viešbutį.

1. Prabangesnė aplinka

J.Petrauskė atkreipia dėmesį, kad prabangi aplinka veikia mūsų kūną ir protą, todėl norint kuo geriau pailsėti, verta investuoti į kokybiškus viešbučius.

„Jei tik leidžia galimybės, keliaujant siūlyčiau rinktis aukštesnės klasės viešbučius, bent trumpam sau leisti pabūti įkvepiančioje aplinkoje. Prabangi viešbučio erdvė gali padėti geriau atsipalaiduoti, paskatinti didžiavimosi savimi jausmą. Ir nors šie pojūčiai tik laikini, jie gali sužadinti vidinę pusiausvyrą, vėliau motyvuoti kasdieniame gyvenime“, – atskleidžia J.Petrauskė ir priduria, kad negalima viešbučio vertinti tik kaip vietos apsistoti per atostogas. Jo aplinka yra labai svarbi dedamoji atostogų kokybei.

Shutterstock nuotr. / Viešbučio kambarys
Shutterstock nuotr. / Viešbučio kambarys

I.Aukštuolytės teigimu, vienas iš pagrindinių elementų, keliautojui užtikrinančių atostogų sėkmę, – pasirinkti tokį apgyvendinimo variantą, kuris pateisintų lūkesčius.

Prabangi viešbučio erdvė gali padėti geriau atsipalaiduoti, paskatinti didžiavimosi savimi jausmą.

„Šiuolaikiniai keliautojai yra išrankūs, jie nori estetikos, prabangos, kokybiško poilsio, atsipalaiduoti leidžiančios atmosferos. Poilsiautojai ieško modernių kambarių, jiems reikia patogaus išplanavimo, gražaus vaizdo pro langą“, – vardija I.Aukštuolytė.

Pasak jos, kokybiškų atostogų poreikį patvirtina ir statistika: apie 90 proc. turistų pasirenka poilsį 4–5 žvaigždučių viešbučiuose, Turkijoje šis skaičius dar didesnis – 5 žvaigždučių viešbučiuose ilsisi devyni iš dešimties poilsiautojų.

2. Švara ir kambario dydis

Viešbutyje mes norime jaustis kaip pirmieji svečiai, kad galėtume sukurti ryšį su nauja aplinka, ją prisijaukinti, kalba J.Petrauskė. Todėl atostogų metu norisi įžengti į švarų, „nenudėvėtą“, tvarkingai atrodantį kambarį.

Taip pat svarbus ir kambario dydis. Mažos erdvės slopina mūsų kūrybiškumą, poilsio jausmą, kelia įtampą, o apsikrovimas daiktais skatina streso hormono kortizolio išsiskyrimą.

123RF.com nuotr. / Viešbutis
123RF.com nuotr. / Viešbutis

„Vykstant pailsėti, verta rinktis didesnį viešbučio kambarį, nes jame geriau atsipalaiduojama, mažiau apsikraunama daiktais. Mokslininkai nustatė, kad daiktų kiekis daro įtaką streso hormono kiekiui kraujyje, todėl didėjant netvarkai, auga ir kortizolio lygis. Kai kambaryje vyrauja chaosas, jaučiamės neramūs, apriboti, izoliuoti, netgi fiziškai vangūs“, – paaiškina aplinkos psichologijos ekspertė.

3. Spalvos ir raštai

Norint atsipalaiduoti, reikėtų rinktis neutralių spalvų paletę, mažiau raštų ir estetinio triukšmo turintį viešbučio kambarį. Jos teigimu, išraiškingi raštai ir ryškios spalvos stimuliuoja pasąmonę, o tai gali trukdyti poilsiui, tad geriau vadovautis taisykle „mažiau raštų – daugiau tekstūros“.

„Verta pasirinkti viešbučio kambarį kuo tuštesnėmis sienomis, kad jame būtų mažiau kontrastų, vyrautų prigesintos spalvos. Teigiamai veikia ir minkštų audinių tekstilės gausa“, – teigia interjero žinovė.

123RF.com nuotr. / Viešbutis
123RF.com nuotr. / Viešbutis

4. Sąlytis su gamta

Buvimas gamtoje padeda žmogui pailsėti, atitrūkti nuo kasdienybės. Todėl atostogų metu taip pat verta įsikurti žaliųjų erdvių apsuptame viešbutyje arba pasirinkti kambarį, kurio interjere dominuoja gamtos elementai: medžio apdaila, natūralūs raštai, gamtos motyvai.

„Gyvenimas šalia miško ar jūros esančiame viešbutyje atpalaiduoja, išvalo neigiamas mintis. Juk gamta turi raminantį poveikį, o būnant šviežiame ore mažėja streso lygis, atgaunamos jėgos“, – pabrėžia J.Petrauskė.

„Tez Tour“ keliautojų statistika atskleidžia, kad išties populiariausi yra ant jūros kranto stovintys viešbučiai.

„Tokius viešbučius keliautojai renkasi ne tik norėdami greičiau pasiekti maudynių vietą. Jiems itin svarbu banguojančios jūros vaizdą matyti pro savo kambario langus, girdėti ošimą vos prabudus, todėl ir intuityviai prioritetas teikiamas pirmoje linijoje nuo paplūdimio esančioms apgyvendinimo įstaigoms“, – kalba I.Aukštuolytė.

123RF.com nuotr. / Viešbutis Turkijoje
123RF.com nuotr. / Viešbutis Turkijoje

5. Dėmesys vaikų poreikiams

Keliaujant su atžalomis, interjero psichologijos ekspertė taip pat siūlo koncentruotis į viešbučio aplinką.

„Šiuolaikiniai tėvai nori maksimalių patirčių ir savo atžaloms, todėl verta nepamiršti, kad pernelyg aktyvi ar stimuliuojanti viešbučio aplinka vaikus gali varginti bei erzinti. Renkantis viešbutį atostogauti su vaikais, verčiau daugiau dėmesio skirti aplinkai, lauko pramogoms: baseinams, vandens kalneliams, programoms, kurios vaikams sukurtų daugiau įspūdžių“, – pataria J.Petrauskė.

Keliaujant su dviem ir daugiau vaikų, I.Aukštuolytė siūlo rinktis šeimyninius kambarius, kurie turi dvi atskirtas erdves.

„Atostogų metu itin svarbu pailsėti tinkamai. Taip pat nepamirškite, kad po aktyvios dienos vaikai užmiega anksčiau, tad tėveliams geriau turėti atskirą erdvę pavakaroti, nedrumsčiant vaikų miego“, – rekomenduoja I.Aukštuolytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius