Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atšaukia Komodo salos uždarymą, bet įvedamas drakoniškas mokestis

Indonezijai priklausanti Komodo sala kitais metais visgi nebus uždaryta. Tokie ketinimai buvo paskelbti siekiant apsaugoti salos gamtą ir išskirtinius gyvūnus – Komodo varanus (dar populiariai vadinamus drakonais), nes žmonės juos grobė. Vietoj to nuspręsta, kad norintieji pamatyti drakonus turės mokėti ir drakonišką mokestį.
Komodo varanai
Komodo varanai / 123rf.com nuotr.

Liepą buvo skelbta, kad sala bus užverta turistams nuo sausio mėnesio. Aiškinta, kad metus laiko lankytojai ten negalės patekti, o per tą laiką bent šiek tiek atsistatys driežų populiacija – jie būtų apsaugoti ir nuo brakonierių, ir nuo kontakto su keliautojais.

Tačiau paskutinėmis rugsėjo dienomis valdžia persigalvojo, ir sala nebus visiškai uždaryta nuo turistų, rašo BBC. Nuspręsta geriau įvesti tūkstantį JAV dolerių siekiantį mokestį.

Šiuo metu turistai už patekimą į salą turi sumokėti maždaug 10 JAV dolerių. 2018 m. ją aplankė 176 tūkst. žmonių. Palyginimui – 2008 m. lankytojų buvo tik 44 tūkst.

Vietos valdžia ir Aplinkos apsaugos ministerija sutarė, kad ribojant lankytojų kiekį geriau šimtą kartų padidinti įėjimo mokestį. Narystė metams dabar atsieis tūkstantį JAV dolerių.

Indonezijos žiniasklaida rašo, kad bus du narystės lygiai. „Premium“ nariai galės aplankyti pačią Komodo salą, o paprasti nariai galės pamatyti tik kitas salas Komodo nacionaliniame parke. Jose taip pat gyvena drakonais vadinami driežai.

Taip pat saloje bus leista likti gyventi maždaug 2 tūkst. žmonių bendruomenei. Salos uždarymo atveju juos būtų reikėję iškelti. Dabar verčiau planuojama apriboti gyventojų skaičių, kad kaimelis nesiplėstų ir nekeltų grėsmės vietos florai ir faunai.

Planuojama rengti edukacines programas, kad vietos žmonės taip pat prisidėtų prie gamtos išsaugojimo. Taip pat bus apribotas kruizinių laivų judėjimas prie Komodo salos.

Milijonus metų gyvenantys Komodo drakonai yra didžiausia driežai pasaulyje. Jie gali užaugti iki 3 metrų ilgio, turi itin aštrius dantis, o jų įkandimas – nuodingas. Dauguma jų (apie 1,7 tūkst.) gyvena Komodo saloje, dar apie tūkstantis – Rinčoje, kitoje saloje nacionaliniame parke.

Šiemet per brakonierių gaudymo operaciją atskleista, kad iš Komoso salos buvo slapčia išgabentas 41 varanas ir parduotas. Už vieną gyvūną buvo gauta 500 mln. rupijų (31,3 tūkst. eurų).

Pastaraisiais metais Komodo varanai tapo paklusnesni, ne taip bijantys žmonių. Iš dalies taip nutiko dėl to, kad daugėja turistų į šią salą, o keliautojai driežus prisivilioja duodami jiems maisto.

123rf.com nuotr./Komodo varanai
123rf.com nuotr./Komodo varanai

Ropliai dabar yra mažesni nei kadaise. Mokslininkai jų dydžio pokyčius aiškina tuo, kad saloje sumažėjo elnių, kurie yra pagrindinis jų maisto šaltinis. Elniai pastaraisiais metais gana dažnai buvo tapę vagišių grobiu.

Sala pastaruoju metu išpopuliarėjo, kai netoliese esančioje Flores saloje buvo atidarytas oro uostas. Komodo sala yra įtraukta ir į kruizų maršrutus, tad laivui sustojus vienu metu salą gali užplūsti virš tūkstančio keliautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas