„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Atviros dienos kaime“ kviečia atrasti ir tradicinius, ir neįprastus skonius

Ketvirtus metus iš eilės rengiama akcija „Atviros dienos kaime“ iš pavasario persikėlė į rudenį ir vyks rugsėjo 4–6 dienomis. Jos metu sodybos, ūkiai, dvarai ir bendruomenių centrai atvers duris ir pakvies kaimą pažinti iš arčiau. Mėgstantys ragauti ir neįsivaizduojantys savaitgalio be gardaus maisto ir naujų skonių tikrai ras, ką aplankyti ir išmėginti.
„Atviros dienos kaime“
„Atviros dienos kaime“ / Lauros Česiūnienės nuotr.

Išmokite kepti šakotį

Iš Vokietijos į Lietuvą XIX a. atkeliavęs šakotis iš pradžių keptas vienuolynuose ir klebonijose, o vėliau taip išpopuliarėjo, kad tapo neatskiriama mūsų šventinio stalo dalimi. Šakotis mus labiausiai džiugina skoniu, o užsienio svečius žavi išskirtine išvaizda ir gamybos būdu, reikalaujančiu įgūdžių ir kantrybės. Ar žinojote, kad perpjovus šakotį perpus, galite pabandyti suskaičiuoti, kiek kartų buvo pilta tešla.

Visas šakočio paslaptis galėsite sužinoti Rokiškio rajone, Juodupės miestelyje įsikūrusioje Laimutės Sadauskienės kepykloje, veikiančioje beveik 25-erius metus. Čia nuo seno kepamos bandelės, sausainiai, pyragai, tortai, meduoliai „Grybukai“ ir, žinoma, tradiciniai lietuviški šakočiai. Šalia kepyklos įrengtuose „Šakočių ir baravykų namuose” vyksta edukacinės programos, kurių metu tiek maži, tiek dideli gali patys kepti baravykus arba šakočius.

Jei norite išbandyti jėgas ar paragauti seilę varvinančių skanėstų, sudalyvaukite nemokamoje šakočio kepimo ir degustavimo pamokoje. Akcijos metu net bus renkamas aktyviausias šakočio kepėjas! Nepamirškite užsiregistruoti!

Žolelės, duona ir sūriai

Sakoma, kad beveik viskas, ką randame gamtoje, gali būti valgoma – tereikia atpažinti ir žinoti paruošimo būdą. Pažinti ir vartoti augalus jau ne vienerius metus moko netoli nuo Vilniaus įsikūrusių „Žolynų namų“ šeimininkai. Sodyboje rasite vertingųjų augalų kolekciją, čia organizuojami renginiai ir vyksta edukaciniai užsiėmimai. O štai žolelės skinamos Trakų ir Vilniaus rajonuose esančiuose sklypuose. Akcijos „Atviros dienos kaime“ metu (tik rugsėjo 5 d.) galėsite aplankyti sodybą ir dalyvauti edukacijoje – sužinosite, kokius laukinius augalus galima valgyti, degustuosite ir gausite receptų.

Lauros Česiūnienės nuotr./„Atviros dienos kaime“
Lauros Česiūnienės nuotr./„Atviros dienos kaime“

Jei vilioja tradicinės duonos kvapas, užsukite į duonos degustaciją sodyboje „Svajonių Dvaras“. Prie Keršio ežero įsikūrusi sodyba dvelkia ramybe, romantika ir ką tik iškepta duona. Sodybos šeimininkai siūlys paragauti net 4 rūšių natūralaus raugo naminės duonos, ji kepama tikroje kaimiškoje molinėje krosnyje.

Dar vienas tradicinis kaimiškas produktas – sūris. Kaip jis gaminamas supažindins Ritinių bendruomenės centre įsikūrę „Sūrio namai“. Edukacinėje programoje „Kaimiško sūrio gimimas“. Išgirsite lietuviško sūrio istoriją, mušite sviestą, raugsite sūrį, ragausite darbo vaisius ir puikiai leisite laiką su šeima.

Sužinokite, kas yra bičiulystė

Lietuviškas kaimas neįsivaizduojamas be bičių ir be bičiulystės fenomeno. Tad jei nuo seno svajojote apsilankyti pas bitininkus, nepraleiskite „Atvirų dienų kaime“ – jūsų lauks Violetos ir Juozo Kuklių bitynas, kuriame galima ne tik degustuoti medų, bet ir pamatyti, kaip liejamos natūralaus vaško žvakės. Didžiųjų Šelvių kaimo bendruomenės įkurtame medaus edukaciniame centre galima išbandyti 8 edukacines veiklas susijusias su bitininkyste.

Trakų rajone įsikūręs Almos ir Audriaus Kasperavičių bitynas KUPA lauks visas tris akcijos dienas. Užsiregistravę galėsite sudalyvauti viename iš 4 edukacinių užsiėmimų visai šeimai, susipažinsite su kosmetika ir skanėstais iš bičių produktų, sužinosite, kaip gaminamos žvakės. Gintauto Grigaičio bityne rasite apiterapinį namelį ir sudalyvausite degustacijose. O štai kaimo turizmo sodybos „Šušvė“ šeimininkai bitininkai kvies paragauti net 9 rūšių midaus. Ir tai tikrai ne viskas!

Sraigių „ganyklos“ ir gardėsiai

Pasiilgusiems kelionių egzotikos „Atviros dienos kaime“ taip pat turi, ką pasiūlyti. Panevėžio rajone, Trakiškio kaime gyvenanti Janina Krikštaponienė jau bene 10 metų augina afrikines sraiges. Jų čia gyvena daugiau nei 100 tūkstančių, tačiau vienos suaugusios sraigės svoris yra vos 20–25 gramai, tad bendrai paėmus svorio ne tiek ir daug.

Užsukę pas J.Krikštaponienę sužinosite, kas yra sraigių „ganyklos“, kokį maistą šeimininkė ruošia sraigėms, susipažinsite su sraigių auginimo džiaugsmais ir vargais, paragausite sraigių. Ūkio šeimininkė gamina paštetą, įdarus pyragėliams, sraiges apkepa su česnaku ir pan. Ji teigia, kad sraigių mėsą žmogaus organizmas pasisavina lengvai, joje yra daug mikroelementų. Išbandykite patys!

Planuodami apsilankymus pas „Atviros dienos kaime“ akcijos dalyvius nepamirškite pasitikslinti informacijos puslapyje www.atostogoskaime.lt ir užsiregistruoti!

Projektui skirta 34 455,35 Eur dydžio parama, iš kurios Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 29 287,05 Eur, t. y. 85 proc. sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 5 168,30 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.

Atostogos kaime
Atostogos kaime

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs