Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aurimas Mockus pradėjo įspūdingą kelionę per Ramųjį vandenyną: „Pirmos paros bus sunkiausios“

Lietuvis keliautojas ir visuomenininkas Aurimas Mockus antradienį, 4.33 val. Lietuvos laiku, pradėjo savo didžiąją kelionę per Ramųjį vandenyną. Klaipėdietis su vienviete irkline valtimi „Kuršis“ išplaukė iš San Diego miesto įlankos, JAV. Po 6–8 mėnesių ir 12 000 km irklavimo jis ketina pasiekti Brisbaną Australijoje. Sėkmingai gyvendinęs savo kelionę, A.Mockus taptų pirmuoju žmogumi pasaulyje, įveikusiu tokį maršrutą.
Aurimas Mockus pradėjo kelionę per didžiausią pasaulio vandenyną
Aurimas Mockus pradėjo kelionę per didžiausią pasaulio vandenyną / Aurimo Mockaus „Facebook“ paskyros nuotr. ir „YouTube“ kanalo vaizdo įrašo akimirkos / „15min“ fotomontažas

Palikdamas San Diego miestą, JAV, A.Mockus tiesioginės transliacijos metu sakė: „Pirmos paros kritinės, aišku – sunkiausios“.

Išplaukiant girdėjosi, kaip nuo kranto lietuviui linkėjimus siunčia susirinkę žmonės.

Vos pradėjęs irkluoti, jis sušuko: „Lietuva, Lietuva!“

Aurimo Mockaus „YouTube“ kanalo vaizdo įrašo akimirka / Aurimo Mockaus kelionės pradžia
Aurimo Mockaus „YouTube“ kanalo vaizdo įrašo akimirka / Aurimo Mockaus kelionės pradžia

„Dabar pačios sunkiausios mano akimirkos. Dabar nuolat kalbu telefonu, per kur mane naviguoja, – sakė lietuvis.

– Manau, kad nereikės ir 5 valandų išeidinėti į jūrą, dabar matau, kad iki vartų – 4 geri kilometrai.

Ačiū visiems, kurie stebite, kurie nepatingėjote atsikelti. Labai nelengvas išėjimas. Pusę valandos nuo grafiko atsilikome.“

Tiesioginę kelionės starto transliaciją galima rasti Aurimo Mockaus „YouTube“ kanale.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus
Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus

Netrukus po kelionės starto A.Mockaus komanda pasidalijo pranešimu spaudai, kuriame paaiškėjo, per kur visą lietuvio kelionę bus galima stebėti realiu laiku.

„Tik pradėjus kelionę, laukia itin sunkios pirmos 3–5 paros vandenyne su mažai miego, kol nusiirsiu nuo kranto bent jau 25 jūrmyles, o praėjus šiam etapui, laukia kitas – sunkus darbas stengiantis kuo greičiau ištrūkti iš Kalifornijos srovės, kuri eina nuo Kanados iki Meksikos.

Nesėkmės atveju yra rizika būti srovės nuneštam į Meksikos teritoriją, o šito jau nesinori.

Tai, optimistiniu skaičiavimu, gali užtrukti nuo 6 parų iki 2 savaičių – viskas priklausys nuo to, kaip pavyks laikyti tempą, kaip srovė stipriai mane neš ir t. t. Nesėkmės atveju yra rizika būti srovės nuneštam į Meksikos teritoriją, o šito jau nesinori. Ištrūkus iš Kalifornijos srovės, bus galima lengviau atsipūsti. Tikiuosi, kad tada jau pavyks pasigauti palankesnį vėją ir Šiaurės pusiaujo srovę“, – apie pirmųjų dienų iššūkius atvirame vandenyne pranešime spaudai pasakojo A.Mockus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus
Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus

Lietuvis tęsė, kad įspūdžiais apie tolimesnius įvykius ir įsimintinais kelionės momentais jis reguliariai dalinsis savo socialinių tinklų (FB, IG) paskyrose.

Kelionę realiu laiku visą jos laiką taip pat bus galima stebėti prisijungus prie interaktyvios nuorodos: https://share.garmin.com/KURSIS.

Plaukimas turi aiškią žinutę

Keliautojas sakė, kad jo plaukimas per vandenyną išskirtinis ne tik maršrutu, bet ir savo žinute.

„Per Ramųjį vandenyną plukdysiu ant valties aiškiai matomą žinutę – „Lithuania stands together“. Ja noriu pagerbti kovojusius ir kovojančius už laisvę bei kare mirusius ukrainiečius ir tuo pačiu priminti, atrodytų, pavargusiam pasauliui, kad karas dar nesibaigė ir mūsų visų pagalba Ukrainai yra vis dar labai reikalinga. Be mūsų susitelkimo, siekiant padėti, karas gali tęstis dar ilgai arba niekada nesibaigti, o Ukrainai pralaimėjus ir plėstis į kitas šalis“, – pranešime spaudai teigė A.Mockus.

Jis tęsė, kad net ir pasibaigus karui, Ukrainai reikės pagalbos daugelyje sričių – atstatant sugriautus miestus, išminuojant didelius plotus, gydant sužeistus karius ir civilius, rūpinantis suaugusiais ir vaikais, kurie neteko namų bei artimųjų.

2022 m. rengtuose „Lietuvos garbė” apdovanojimuose A.Mockus buvo nominuotas metų iniciatyvos kategorijoje už pagalbą Ukrainai.

Keliautojas A.Mockus nėra iš tų, kurie ragina imtis veiksmų, prieš tai neparodęs asmeninio pavyzdžio – nuo pirmųjų Rusijos pradėto karo Ukrainoje dienų jis aktyviai teikė paramą Ukrainos kariams ir civiliams: gabeno jiems reikiamą įrangą, techniką ir humanitarinę pagalbą bei iš karščiausių taškų evakavo žmones ir gyvūnus. 2022 m. rengtuose „Lietuvos garbė” apdovanojimuose A.Mockus buvo nominuotas metų iniciatyvos kategorijoje už pagalbą Ukrainai.

Vaikai skyrė misiją

Keliautojas per didžiausią pasaulio vandenyną plukdo ir dvi žinutes butelyje su šilčiausiais linkėjimais – nuo JAV gyvenančių lietuvių ir ukrainiečių bendruomenių toms, kuriuos reziduoja Australijoje. Tačiau, tai ne vienintelė keliautojui skirta užduotis.

„Kauno klinikų vaikų onkohematologijos skyriuje gavau ypatingą užduotį – mažųjų pacientų ir jų tėvelių suvertą tamsių karoliukų vėrinį nugramzdinti į patį giliausią Ramiojo vandenyno dugną tam, kad jis kartu su savimi nusineštų ir visas negandas, skausmą, baimę ir sunkius išgyvenimus, kuriuos tenka patirti sunkiai sergantiems vaikams. Tikiuosi, kad įvykdžius šią užduotį, sunkūs mažųjų mūsų herojų išgyvenimai į dienos šviesą nebeišnirs“, – pranešime spaudai pridūrė A.Mockus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus
Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus

Anksčiau, interviu 15min metu, A.Mockus akcentavo, kad Ramųjį vandenyną jis tikisi perplaukti per 7–8 mėnesius.

„Aš planuoju maksimalų laiko tarpą – 8 mėnesius, jeigu pasitaikys priešpriešinių vėjų ar dar ko. Įsivaizduoju, kad man tai būtų įmanoma, aišku, jei lauktų sėkmingas startas. Pirmasis mėnuo tikrai daug parodys, bet jeigu viskas bus gerai, tai aš manau, kad bus galima tilpti ir į 7 mėnesius“, – apie kelionės laikotarpį anksčiau kalbėjo klaipėdietis keliautojas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus prie savo valties
Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimas Mockus prie savo valties

Paklaustas apie tai, kodėl šiai savo kelionei pasirinko būtent Ramųjį vandenyną, A.Mockus nurodė, kad priežastis savaime suprantama.

Jei jau kelti kartelę, ją reikia kelti aukštai.

„Vieša paslaptis – Atlanto vandenynas perplauktas. Esu buvęs Indijos vandenyne, ne kartą jį matęs, o Ramiojo vandenyno neteko matyti. Tuo labiau – galvoju, jei jau kelti kartelę, ją reikia kelti aukštai“, – dar vasarą sakė žinomas lietuvis.

Plaukdamas per Ramųjį vandenyną, A.Mockus irkluos 12 000 km nuo JAV (San Diego) iki Australijos (Brisbano). Įveikęs šį maršrutą, jis taptų pirmuoju tai padariusiu žmogumi pasaulyje.

Ši kelionė unikali ne tik savo maršrutu, bet ir misija. Per didžiausią pasaulio vandenyną A.Mockus plukdys labai svarbią žinutę – „Lithuania stands together“. Ja siekiama pagerbti kare mirusius ukrainiečius ir priminti pasauliui, kad negalime nustoti padėti šaliai, kuri kovoja už mūsų visų laisvę.

Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimo Mockaus ir jo šeimos kelionė po JAV
Asmeninio archyvo nuotr. / Aurimo Mockaus ir jo šeimos kelionė po JAV

Daugiau informacijos apie A.Mockų galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant