Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Autentiška Maroko pajūrio dvasia: vieta, į kurią plūsta bangų gaudytojai iš viso pasaulio

Netoli Agadiro įsikūręs Taghazouto kaimas jau seniai pavergė bangų gaudytojų iš viso pasaulio širdis. Ne tik jų, bet ir visų tų, kurie nori pabėgti nuo turistinio Agadiro ir patirti autentišką Maroko pajūrio dvasią. Tad jei ruošiatės kelionei į Maroką ir norite pasimėgauti vandens malonumais, šis Atlanto vandenyno pakrantėje įsikūręs kaimas tikrai turi būti jūsų lankytinų vietų sąraše.
Taghazouto kaimas Maroke
Taghazouto kaimas Maroke / „Blondinė Maroke“ nuotr.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke.

19 km nuo Agadiro nutolęs Taghazoutas tik palyginti neseniai pradėjo populiarėti. Kai pirmą kartą ten lankiausi 2015 metais, Taghazouto šlovė dar tik buvo pradėjusi augti – 5 tūkst. gyventojų turinčiame žvejų kaime buvo galima rasti keletą paprastų viešbučių, pakrantės restoranėlių, banglenčių nuomos punktų ir mokyklų.

Taghazoutas labiausiai buvo žinomas būtent banglenčių gerbėjams, nes ten jie ištisus metus randa puikias bangas įvairių lygių entuziastams.

„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke
„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke

Kaip nuvykti iki Taghazouto?

Taksi. Jei keliaujate viešuoju transportu, autobusu atvykę į Agadirą, sėskite į paprastą taksi ir paprašykite jus nuvežti iki didelių (grande taxi) taksi stovėjimo aikštelės vietos.

Ten galėsite susimokėti arba tik už vieną vietą taksi (kiek pamenu, kainuoja apie 15 DH), arba, jei nenorite laukti, kol susirinks pilnas automobilis, patys sumokėkite už visą taksi, ir po 30 minučių pasieksite Taghazoutą.

Jei esate Essaouiroje, tuomet pirmiausia turėsite nusigauti iki Agadiro ir iš ten vėl imti arba taksi, arba vietinį autobusą. Nors kelias iš Essaouiros į Agadirą veda pakrante ir prasuka pro Taghazoutą, autobusas ten nestoja, nes naudojasi aplinkiniu keliu.

Autobusas. Iki Taghazouto taip pat galite nuvykti Agadiro vietos autobusu Nr. 32, kurio kaina tik 7 DH. Tačiau šis būdas užima laiko, nes reikia nusigauti iki autobuso stotelės Agadire ir sulaukti paties autobuso. Grande taxi man visuomet geresnis ir patogesnis variantas, nes pilnas taksi susirenka greitai.

Tuo tarpu iš paties Taghazouto keliauti su minėtu autobusu tikrai patogu, stotelė yra kaimo pradžioje. Arba naudokitės ten pat esančių didelių taksi paslaugomis – keliautojai užpildo visai greitai.

Taghazouto populiarumas

Kodėl Taghazoutas pamažu išpopuliarėjo? Viena iš priežasčių – netoliese esančiame populiariame kurorte Agadire nėra nakvynės namų ar įdomesnių boutique stiliaus viešbutukų – ten dominuoja dideli viešbučiai, su viskas įskaičiuota paketais ar keliautojams, kurie mėgsta tingias atostogas.

Į Taghazoutą susirenka kitokie keliautojai – jiems neaktualūs standartiniai „viskas įskaičiuota“ paketai, jie nebijo iššūkių ir yra truputį romantikai. Jiems patinka stebėti, kaip žvejai iš jūros parvelka savo valtis; patinka vakare išlįsti į vietinius restoranus, kuriuose visi jaukiai ragauja šviežią žuvį.

Jie truputį nutrūktgalviai, nes nori turėti galimybę išmokti bangas valdyti banglente, rytą pradėti jogos pamokomis ar tiesiog mėgautis autentiška Maroko kaimo patirtimi.

Kitas didelis privalumas – vandenyno artumas, nes jūs tiesiogine to žodžio prasme galite išsinuomoti kambarį ar butą tiesiai ant vandenyno kranto. Šios prabangos nei Agadire, nei Essaouiroje nerasite.

„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke
„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke

Kaip jau užsiminiau, Taghazoutas pamažu išpopuliarėjo, prieš keletą metų ten nutiestas aplinkelis, leidžiantis visiems keliaujantiems į Essaouirą aplenkti šį kaimą taip smarkiai sumažinant jame buvusį eismą. Prie pat Taghazouto įsikūrė keletas prabangių viešbučių kompleksų, atnaujinti keliai, nutiestas 5 km pėsčiųjų pajūrio kelias, sujungiantis Taghazoutą su netoliese esančiu Tamraghto kaimu.

Pačiame Taghazoute įsikūrė daugiau brangių boutique tipo viešbutukų, modernesnių restoranų, kuriuose galima užsisakyti ir alkoholinių gėrimų – seniau nebuvo nei vieno alkoholį parduodančio restorano.

Tačiau kol kas svaigiųjų gėrimų galima rasti tik kelete restoranų, o artimiausia parduotuvė yra tik Agadire. Taghazoutas tapo populiaria vietinių turistų vieta, viešbučius tenka užsisakyti ir iš anksto.

Žinoma, jūs paklausite, ar tokia modernizacija nesugadino miesto autentiškumo? Mano nuomone, kol kas ne, ir aš vis dar renkuosi Taghazoutą savo pajūrio atostogoms, ten esu praleidusi ne vieną mėnesį. Galite lengvai išvengti kitų turistų toliau paėję į atokesnius paplūdimius, o aplink yra ne vienas mažas kaimelis, tad veikti tikrai ką bus.

Žinoma, jūs paklausite, ar tokia modernizacija nesugadino miesto autentiškumo?

Dažnai apsistoju ne pačiame Taghazoute, o 1 km nuo jo nutolusiame Anchor point. Būtent ten sutinku gražiausius saulėlydžius stebėdama bangas šokančius banglentininkus ir neįtikėtino grožio dangų.

Kur apsistoti Taghazoute?

Taghazoute pastaraisiais metais įsikūrė ne vienas naujas viešbutis, nakvynių ir svečių namai, yra gausybė „Airbnb“ nuomojamų apartamentų. Kaip jau minėjau, vienas iš Taghazouto privalumų tas, kad galite išsinuomoti butą/kambarį tiesiai ant vandenyno kranto ar bent jau su vaizdu į vandenyną.

Jei esate didesnė grupė keliautojų, verta išsinuomoti atskirus apartamentus ar netgi vilą. Būtinai pažiūrėkite, kur tiksliai yra nuomojama vieta, nes labai daug jų, nors ir rašo Taghazoutas, yra aplinkiniuose kaimuose. Pačioje kaimo pabaigoje yra didelis ant jūros kranto nuomojamų apartamentų blokas, kuris nėra interneto svetainėse, ir už gerą kainą nuomoja butus su vaizdingomis terasomis. Privačių butų nuomos kainos – apie 50–100 eurų/nakčiai dvivietis.

Taghazoute yra ir ne vienas viešbutis, kurį išsirinkti galite priklausomai nuo jūsų norų bei biudžetų.

Ką veikti Taghazoute?

Banglentės. Kad išsilaikytumėte ant bangos, nebūtinai turite būti banglenčių profesionalas. Kaip jau minėjau, Taghazoutas yra geriausia vieta šiam vandens sportui ir daugybė keliautojų čia atvyksta be jokios patirties – čia pilna banglenčių mokyklų, trenerių, nuolat organizuojami kursai pradedantiems, vietoje galima išsinuomoti visą reikiamą įrangą.

Ne viename viešbutyje/nakvynės namuose galite užsisakyti savaitės paketą, į kurį įskaičiuotas apgyvendinimas, maitinimas, banglenčių ir jogos kasdieninės pamokos.

Paplūdimiai. Taghazoute paplūdimiai pilni poilsiautojų, visuomet siūlau pavažiuoti kiek toliau nuo masių. Taip, pačiame Taghazoute esančiame paplūdimyje visuomet pilna žmonių, tačiau galite pavažiuoti 10–15 km link Essaouiros pusės ir pasimėgauti ten esančiais paplūdimiais.

„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke
„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke

Taghazout Bay promenada. Visai neseniai Taghazoute baigta tiesti paplūdimio promenada, jungianti šį kaimą su už 5 km esančiu Tamraghtu. Šis iškart virš paplūdimio einantis sutvarkytas takas – puiki vakaro pramoga tiek pasivaikščiojimui, tiek pasivažinėjimui dviračiu.

Takas baigiasi Tamraghto kaimo paplūdimyje, prie pat garsiojo Velnio akmens. Iki ten galite nueiti ne tik šiuo taku, bet ir pačiu paplūdimiu. Prie Velnio akmens rasite keletą jūros gėrybių ir tadžinų restoranų, jodinėjimą arkliais siūlančių jaunuolių.

Aplinkiniai kaimai. Aplink Taghazoutą rasite ne vieną dėmesio vertą kaimą. Važiuojant nuo Agadiro pusės, pirmiausia pravažiuosite pro Aouiro kaimą (kitaip žinomą kaip Banana village), nuo ten, jei pasuksite į dešinę, nusigausite į Rojaus slėnį (Paradise Valley), o toliau, važiuodami tiesiai, pasieksite Tamraghtą – pats kaimas įsikūręs kiek ant kalvos, toliau nuo paplūdimio. Ten yra ir artimiausias nuo Taghazouto bankomatas, bankas.

Taghazoutą pasieksite arba važiuodami senuoju keliu (jis kiek lėtesnis, nes padaryta daug naujų mažų žiedinių sankryžų, ribojamas eismas), arba aplinkkeliu (rekomenduoju, jei skubate). Tamraghtas pastaruoju metu taip pat pasidarė populiari vieta ramybės ieškotojams, ten rasite modernesnių nakvynės namų, banglenčių mokyklų, kavinių. Prie paplūdimio yra ir garsusis Velnio akmuo, ne vienas žuvies restoranas.

„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke
„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke

Važiuojant toliau nuo Taghazouto nuostabaus grožio pajūrio keliu link Essaouiros, galite užsukti ir į Imsouane (1 val. kelio nuo Taghazouto). Imsouane pamažu taip pat populiarėja, jis daug mažesnis nei Taghazoutas ir banglentininkų bei kitų keliautojų yra atrandamas ne tik dėl savo gerų bangų, bet ir nekomercinės atmosferos.

Saulėlydžiai. Pasibaigus Taghazoutui, nepatingėkite nueiti 1 km į priekį, iki garsios banglenčių sporto vietos, Anchor point įlankos, kurioje yra įsikūrę ir keletas svečių namų, nuomojamų apartamentų.

Ten taip pat apsistojame su draugais, mūsų mėgstamiausias butas irgi yra su nuostabiu vandenyno vaizdu, atokiau nuo Taghazouto šurmulio. Iškart už Anchor point yra ir be galo vaizdingas paplūdimys bei tobula vieta stebėti banglentininkus ir sutikti saulėlydžius.

Jūros gėrybės. Kur daugiau Maroke valgyti jūros gėrybes, jei ne prie vandenyno esančiose vietose? Kiekvieną rytą žvejai Taghazoute ir jo apylinkėse parplaukia valtyse pargabendami dienos laimikius. Juos parduoda tiek pačiame kaime esančiame paplūdimyje, tiek kitose vietose.

Mano rekomendacija – už Taghazouto netoli esančiame Imi Ouaddar kaime, kuriame geriausia vykti nusipirkti šviežios žuvies arba ją valgyti ten vietoje esančiose pigiose grilinėse.

Riedlenčių parkas. Ant Taghazouto kalno įsikūręs riedlenčių parkas (SkatePark) patiks ir ne vien ekstremalaus sporto mėgėjams bet ir jų draugams, nes iš ten atsiveriantis vaizdas – vau. Ten tikrai verta nuvykti sutikti saulėlydžio, o jei norite išbandyti parko paslaugas, visą reikiamą įrangą išsinuomosite vietoje.

„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke
„Blondinė Maroke“ nuotr./Taghazouto kaimas Maroke

Dviračiai, motoroleriai. Nors pats Taghazoutas yra labai mažas, rekomenduoju ten išsinuomoti dviratį ir pasivažinėti po apylinkes ar ta pačia pėsčiųjų promenada.

Taboga kopos. Gabalėlis Sacharos prie vandenyno – taip pavadinčiau šią ne visiems keliautojams žinomą vietą. 45 km nuo Taghazouto nutolusios Taboga kopos pasiekiamos važiuojant nuostabiu pakrantės keliu link Essaouiro. Ši vieta yra Souss Massa regiono 900 ha saugomoje teritorijoje ir dar kitaip vadinama „Tamri biologinio ir ekologinio susidomėjimo vieta“.

Taboga kopos – įspūdinga vieta, kurioje vandenynas susitinka su uolomis ir masyviomis kopomis, nuo kurių atsiveria fantastiškas panoraminis vaizdas. Išsukę iš pagrindinio kelio (pamatysite šią vietą nurodantį ženklą), palikite savo automobilį ir pasivaikščiokite po šias nuostabias kopas, mėgaukitės saulėlydžiu bei galbūt net išbandykite surfinimą ant smėlio?

Taboga kopos – įspūdinga vieta, kurioje vandenynas susitinka su uolomis ir masyviomis kopomis.

Joga. Ji Taghazoute (ir aplinkiniuose kaimuose) yra labai populiari – ne vienas viešbutis siūlo banglenčių ir jogos pamokų paketus. Čia dažnai organizuojami įvairūs jogos retreatai, atvažiuoja mokytojai iš užsienio. Jogos pamokas, į kurias gali ateiti visi norintys poilsiautojai, siūlo ne vienas viešbutis.

Rojaus slėnis. Paradise Valley (liet. Rojaus slėnis) sunku apibūdinti, nes tai ne konkreti vieta, o visa kelionė per be galo gražų slėnį. Tamraghto upėje įsikūrę baseinai – populiariausios slėnio vietos, kuriose keliautojai užtrunka šokinėdami nuo olų ir mėgaudamiesi saulės voniomis. Nuo Taghazouto slėnis nutolęs apie 34 km – jei neturite nuomoto automobilio, patiems nusigauti iki Rojaus slėnio bus kiek sudėtingiau.

Paprasčiausias variantas – privatus taksi, kuris jus nuveš ir parveš. Ką veikti Rojaus slėnyje be maudynių? Papietauti viename iš keleto restoranėlių ir pasimėgauti nemokamu žuvų pėdų SPA. Beje, Rojaus slėniui užteks skirti pusę dienos, nebent, jei norite, galite likti ten nakvynės kempinge.

Darbinės atostogos. Kadangi pati jau daugelį metų esu laisvai samdoma darbuotoja (dirbu per atstumą), visuomet ieškau naujų vietų dirbti iš namų, tačiau nenuobodžiai. Taghazoutas tam išties puiki vieta – ten yra ne viena bendradarbystės erdvė, geras internetas, galima susipažinti su laisvai samdomais darbuotojais iš viso pasaulio.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas