Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltasis mirusiųjų miestelis: ši vieta unikali visoje Ispanijoje

Jei nutarsite iš Malagos automobiliu pajudėti Kordobos link, persikėlę per pirmąją Malagos kalnų grandinę išvysite du lankytinus objektus – iš dešinės į jus nuo kalvos stebeilys Osborno bulius, iš kairės ant kalno pamatysite keistą baltą miestelį, su kryželiais ant stogų.
Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis
Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis / Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Tai – Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis, arba tiesiog kapinės, vienintelės visoje Ispanijoje, paskelbtos kultūrinės reikšmės nacionaliniu paminklu.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis

Šios kapinės unikalios tuo, kad turi vientisą neoklasicistinę kapaviečių stilistiką: sudarytos iš skliautuotų horizontalių antkapių (isp. bóveda), kurių kiekvienas turi vertikalų fasadą su frontu.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Casabermeja San Sebastian mirusiųjų miestelis

Dėl tokios netipinės antkapių formos seniau sklido gandas, kad Casabermeja mirusieji laidojami stovintys.

Ši amžino atilsio vieta tikrai atrodo kaip tipinis andalūziškas kaimelis: antkapis šalia antkapio, fasadas šaliai fasado, gatvele – aukštyn-žemyn, antkapiai vienas su kitu susiglaudę pečiais stovi vienas kitą palaikydami.

Mūsų draugai, su kuriais užsukome čia pasižvalgyti, aikčiojo: „Kaip gražu! Kaip gyveno gyvi taip jaukiai vienas šalia kito, taip gyvena ir mirę!“

O kad mirusiems nebūtų nuobodu klausytis aikčiojančių užsieniečių šnekų, štai vietinė Casabermeja miestelio savivalda planuoja kapinėse stovinčioje koplyčioje organizuoti kultūrinius renginius.

Ši amžino atilsio vieta tikrai atrodo kaip tipinis andalūziškas kaimelis.

Šis užmojis gali pasirodyti kiek keistas, bet savivalda tikina, kad su didžiule pagarba, kokią galima jausti mirusiems ir jų artimiesiems, koplyčioje bus rengiami tik tie kultūriniai muzikiniai ir literatūriniai renginiai, kurie turės sąsają su mirties faktu.

Užsukite į Casabermeja kapines, gal dar ir koncerto ar eilėraščių skaitymo tuo pačiu pavyks paklausyti. Darbo valandos: 10.00–18.00 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas