Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Barselonos gyventojai turistams tarė griežtą „ne“: miesto centre apšaudė juos vandeniu

Barselonos gyventojai, pasipiktinę išaugusiu masiniu turizmu, praėjusį savaitgalį apsilankė populiariose miesto vietose ir apipurškė ten buvusius keliautojus vandens šautuvais, reikalaudami juos grįžti namo, rašo „The New York Post“.
Turistai Barselonoje
Turistai Barselonoje / Shutterstock nuotr.

„Gana, apribokime turizmą“, – skandavo žmonės, šeštadienio vakarą pasirodę Barselonos centre ir pradėję žygiuoti į pagrindines turistų lankomas miesto vietas. Kaip skelbia „Catalan News“, protestuotojų ten galėjo susirinkti apie 2800.

Organizatoriai tvirtino, kad protestu jie norėjo išreikšti pasipiktinimą „Barselonoje juntamu diskomfortu“, susijusiu su išaugusiu masiniu turizmu. Anot vietos pareigūnų, dėl šio reiškinio mieste žymiai padidėjo pragyvenimo ir būsto išlaidos, o vietiniams tampa vis sunkiau išsilaikyti.

Kaimynystės asociacijos, būsto aktyvistai ir ekologai prisijungė prie susibūrimo ir teigė, kad dėl „didžiulio neigiamo poveikio“ užimtumui, visuomenei ir aplinkai vietos gyventojams „neįmanoma“ gyventi Barselonoje.

Kaip pranešė „Euronews“, protesto organizatoriai taip pat tvirtino, kad didėjantis turistų skaičius – apie 12 milijonų žmonių per metus – taip pat daro spaudimą sveikatos priežiūros sektoriui, atliekų tvarkymui ir vandens tiekimui.

123RF.com nuotr./Barselona, Ispanija
123RF.com nuotr./Barselona, Ispanija

Barselonos meras Jaume'as Collboni paskelbė planą iki 2028 m. panaikinti visus maždaug 10 000 trumpalaikių nuomos būstų mieste. Visgi aktyvistai tvirtina, kad teisės aktai tik atvers kelią didesniam viešbučių skaičiui.

Barselona yra dar viena pagrindinė turistų traukos vieta Europoje, kuri skundžiasi dėl padidėjusio turizmo ir iššūkių, kuriuos miestas turi atlaikyti, jog patenkintų keliautojų poreikius.

Kanarų salose, priklausančiose Ispanijai, aktyvistai paskelbė bado streiką, kad neleistų statyti naujų viešbučių, pranešė „BBC“. Organizatoriai protestą nutraukė po 20 dienų, nusprendę, kad pareigūnai yra „visiškai nesuinteresuoti“ jų gerove. Tiesa, statybos buvo trumpam sustabdytos dėl susirūpinimo aplinkosaugos pažeidimais.

123rf.com/Gran Kanarija
123rf.com/Gran Kanarija

Tuo tarpu Florencijos miestas Italijoje praėjusiais metais paskelbė uždraudęs steigti naujus trumpalaikės nuomos būstus – nekilnojamąjį turtą, kuriame vienas žmogus pragyvena mažiau nei 30 dienų.

O štai Venecijos pareigūnai nuliūdino vietinius gyventojus įvesdami 5 eurų „dienos kelionės“ mokestį miesto centre. Aktyvistai tvirtina, kad šis mokestis mažai atgraso lankytojus ir tiesiog papildo miesto iždą, o butų pasiūla išlieka ribota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams